MUMC+

Patiëntinformatie

Verzakking

Behandeling zonder operatie

U heeft samen met uw behandelend arts besloten u te laten behandelen bij het bekkenbodemcentrum van het Maastricht UMC + voor uw verzakkingsklachten. Op dit blad vindt u informatie over de verschillende behandelingen. U vindt de polikliniek Gynaecologie op niveau 1 van het Maastricht UMC+. Volg 7-1 blauw.

Wat is een verzakking

Een verzakking wil zeggen dat één of meer organen uit de onderbuik, zoals de blaas, de baarmoeder en/of de endeldarm, in meer of mindere mate naar buiten komen. De medische term voor verzakking is prolaps. Verzakkingen komen bij veel vrouwen voor. Het is een teken dat de bekkenbodemminder goed functioneert. Een verzakking treedt soms op in combinatie met urineverlies.

Daarnaast heeft een aantal vrouwen last van andere klachten zoals ongewild verlies van ontlasting en klachten bij het vrijen. Een veel voorkomende klacht bij iedere vorm van verzakking is het gevoel dat er vaginaal iets uitzakt, alsof er een bolletje uitpuilt. Hierbij kan tevens zeurende pijn in de onderbuik of lage rug optreden.

Oorzaken voor verzakkingen:

 • Een chronisch verhoogde druk in de buik, bijvoorbeeld ten gevolge van hoesten door een longziekte.
 • Schade door bevallingen of een eerdere operatie.
 • Zwak steunweefsel van de bekkenbodem. Dit is bijna altijd het geval.

Soorten verzakkingen

Verzakking van de baarmoeder (descensus uteri)
Bij een ernstige verzakking van de baarmoeder kan het plassen of de stoelgang bemoeilijkt worden.

Verzakking van de blaas (cystocèle)
Hierbij kunt u last hebben van ongewild urineverlies, frequente aandrang tot plassen, blaasontstekingen of het gevoel dat de blaas nooit goed leeg is. Soms moet u de blaasverzakking met de hand terugduwen om te kunnen plassen.

Verzakking van de dikke darm (rectocèle)
Deze verzakking kan gepaard gaan met een moeizame stoelgang. Soms moet u zelf de darmverzakking met de hand terugduwen om ontlasting te kunnen maken.

Verzakking van de dunne darm (enterocèle)
Bij deze verzakking kunt u in staande houding buikpijn hebben die verdwijnt als u gaat liggen. Deze vorm van verzakking komt vooral voor bij enkele vrouwen die hun baarmoeder hebben laten verwijderen.

Verzakking

Behandeling zonder operatie (conservatieve behandeling)

Allereerst is het belangrijk om goede uitleg te
krijgen over het probleem en de geruststelling
dat een verzakking hinderlijk, maar niet
bedreigend is. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:

 • De druk vanuit de buik te verminderen door het behandelen van gynaecologische aandoeningen zoals bijvoorbeeld een cyste van de eierstokken.
 • Het behandelen van chronische hoest of obstipatie.
 • Het geven van een lage vaginale dosering van vrouwelijke hormonen (oestriol) kan ook een goed effect op de klacht hebben.
  Na de overgang kunnen bij vrouwen de slijmvliezen van blaas en vagina droog worden met een slechte doorbloeding. Oestriol werkt op de slijmvliezen van de vagina, blaas en urinewegen en verbetert de doorbloeding. Na enkele maanden kunt u het effect merken.
 • Bekkenfysiotherapie kan de kracht, het uithoudingsvermogen en de coördinatie van de bekkenbodemspieren verbeteren. Deze behandeling gebeurt door gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten. U krijgt van uw behandelend arts een lijst met gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten.

Indien bovenstaande behandelingen niet voldoende resultaat hebben, kan bij een verzakking een pessarium gebruikt worden.

Het pessarium

Dit is een hulpmiddel van flexibel kunststof en wordt op maat aangemeten. De achterrand komt achter de baarmoederhals te liggen en de voorrand achter het schaambeen. Zo voorkomt het pessarium dat de baarmoeder of blaas naar beneden zakt. Voor een
darmverzakking helpt een pessarium vaak minder goed dan voor een blaas- en/of baarmoederverzakking.

In het MUMC+ worden ring-, zeef- en Falkpessaria gebruikt. Als het pessarium goed bevalt kan de huisarts meestal de verdere controles doen. Het pessarium moet drie tot vier maal per jaar worden gecontroleerd.

Mogelijke bijwerkingen zijn:

 • toename van vaginale afscheiding;
 • problemen met vrijen;
 • vaginale infectie;
 • drukplekken vaginaal;
 • bloedverlies vaginaal.
Ringpessarium
Ringpessarium

Contact

Heeft u na het lezen van dit informatieblad nog vragen dan kunt u contact opnemen met de polikliniek gynaecologie via 043-387 48 00.

Websites

Laatst bijgewerkt op 26 juli 2021