MUMC+

Patiëntinformatie

Hydroxychloroquine bij reumatische aandoeningen

In overleg met uw reumatoloog is besloten dat u het geneesmiddel hydroxychloroquine gaat gebruiken voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het noodzakelijk dat u er een aantal dingen over weet.

Medicijnen

De werking van hydroxychloroquine

De oorzaak van reumatische aandoeningen is niet met medicijnen weg te nemen. Wel zijn er medicijnen die deze aandoeningen rustiger kunnen maken. Wanneer u deze medicijnen enige tijd gebruikt, kunnen klachten als pijn, stijfheid en zwelling van de gewrichten afnemen. Hydroxychloroquine is zo’n medicijn. Het kan 4 tot 6 maanden duren voordat het effect merkbaar wordt.


Als u al pijnstillers gebruikt, kunt u deze blijven gebruiken. Wanneer hydroxychloroquine bij u een gunstig effect heeft, kunt u het jarenlang blijven gebruiken. Helaas heeft het niet bij iedereen een gunstig effect. Werkt het bij u niet, of heeft u te veel last van bijwerkingen, dan kan uw reumatoloog besluiten het gebruik van hydroxychloroquine te stoppen. In plaats van hydroxychloroquine wordt soms chloroquine gebruikt. Dit medicijn heeft dezelfde werking.

Gebruik

Hydroxychloroquine kan in combinatie met veel geneesmiddelen gebruikt worden. Er zijn echter enkele geneesmiddelen die de werking van hydroxychloroquine beïnvloeden. Vertel daarom altijd aan uw huisarts, specialist, tandarts en de trombosedienst welke geneesmiddelen u gebruikt.

Hydroxychloroquine is een geneesmiddel in de vorm van tabletten van 200 mg. Meestal wordt gestart met 2 tabletten per dag, maar soms schrijft de reumatoloog een hogere of lagere dosis voor. Neem de tabletten ná de maaltijd, elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip. U kunt ze doorslikken met water of melk. Het is belangrijk dat u de tabletten niet breekt of kauwt, maar heel doorslikt. Als u de tabletten vergeten bent in te nemen, neem ze dan op een later tijdstip op dezelfde dag. Als u er de volgende dag pas achter komt, neem dan geen dubbele dosis in.

Bijwerkingen

In de bijsluiter van de apotheek staan alle bijwerkingen van hydroxychloroquine vermeld die ooit zijn voorgekomen. Bijwerkingen komen echter heel zelden voor. Mogelijke bijwerkingen zijn:

 • Maag- en darmklachten, zoals een vol gevoel, misselijkheid en braken, of diarree
 • Huiduitslag en jeuk
 • Hoofdpijn, duizeligheid, oorsuizen, slapeloosheid of juist sufheid
 • Overgevoeligheid voor zonlicht
 • Problemen met de ogen, zoals dubbel of wazig zien, het zien van lichtflitsen of kringen rondom lichtbronnen (‘s avonds)
 • Pigmentveranderingen (verkleuringen) van huid en haren (na jaren gebruik van hoge dosering hydroxychloroquine)

Als een of meer van deze klachten langdurig aanhouden, bespreek dit dan met uw reumatoloog.

Neem direct contact op met uw reumatoloog of huisarts bij

 • dubbel of wazig zien;
 • het zien van lichtflitsen of kringen rondom lichtbronnen (‘s avonds).

Wanneer u veel last hebt van bijwerkingen, overleg dan met uw reumatoloog of u beter kunt stoppen met het gebruik van hydroxychloroquine. Noteer dan wel op welke dag u bent gestopt en waarom.

Controles

Ernstige oogproblemen komen bij de gebruikelijke dosis vrijwel nooit voor. Wel kan een eenmalige controle bij de oogarts worden afgesproken aan het begin van de behandeling. Bij mensen met oogafwijkingen zal meestal vóór de behandeling met hydroxychloroquine een controle bij de oogarts nodig zijn. Latere controles bij de oogarts gebeuren in overleg met de reumatoloog.

Om eventuele stoornissen in de werking van de lever en in de aanmaak van het bloed in een vroeg stadium op te sporen, zal uw reumatoloog regelmatig uw bloed laten onderzoeken. De uitslagen van de onderzoeken zijn na enkele dagen bij uw reumatoloog bekend. U hoeft zelf niet te bellen of langs te komen voor de uitslag. Uw reumatoloog neemt contact met u op als de uitslag van de onderzoeken afwijkend is.

Het effect op vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Hydroxychloroquine heeft voor zover bekend waarschijnlijk geen ongunstige invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Het is belangrijk om uw reumatoloog te informeren als u een zwangerschap overweegt of al zwanger bent. Hydroxychloroquine kan tijdens de zwangerschap en ook als u borstvoeding geeft worden doorgebruikt als de dosis niet te hoog is.
Mannen met een kinderwens kunnen hydroxychloroquine blijven gebruiken. Overleg in deze situatie altijd met uw reumatoloog.

Aanvullende informatie

 • Om de invloed van hydroxychloroquine op de ogen te verminderen, kunt u fel zonlicht op uw ogen beter vermijden. Draag daarom wat vaker een zonnebril.
 • Het gebruik van alcohol in combinatie met het gebruik van hydroxychloroquine heeft een ongunstige invloed op de werking van het medicijn.
 • Bewaar geneesmiddelen altijd zó, dat kinderen er niet bij kunnen.
 • De apotheek neemt overgebleven medicijnen niet meer in, maar verwijst u naar het milieupark.

Contact

Als u nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met uw reumatoloog. U kunt hiervoor het beste een (telefonische) afspraak maken via de polikliniek Interne Geneeskunde/Reumatologie. Het telefoonnummer is 043 - 387 58 23.

Website

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021