MUMC+

Patiëntinformatie

Leflunomide bij reumatische aandoeningen

In overleg met uw reumatoloog is besloten dat u het geneesmiddel leflunomide gaat gebruiken voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het noodzakelijk dat u er een aantal dingen over weet.

Medicijnen

De werking van leflunomide

De oorzaak van reumatische aandoeningen is niet met medicijnen weg te nemen. Wel zijn er medicijnen die deze aandoeningen rustiger kunnen maken. Wanneer u deze medicijnen enige tijd gebruikt, kunnen klachten als pijn, stijfheid en zwelling van de gewrichten afnemen. Leflunomide is zo’n medicijn. Het kan 4 tot 6 weken duren (soms korter), voordat het effect merkbaar wordt.

Als u al pijnstillers gebruikt, kunt u deze blijven gebruiken. Wanneer leflunomide bij u een gunstig effect heeft, kunt u het jarenlang blijven gebruiken. Helaas heeft het niet bij iedereen een gunstig effect. Werkt het bij u niet, of heeft u te veel last van bijwerkingen, dan kan uw reumatoloog besluiten het gebruik van leflunomide te stoppen.

Gebruik

Leflunomide kan in combinatie met veel geneesmiddelen gebruikt worden. Er zijn echter enkele geneesmiddelen die de werking van leflunomide beïnvloeden. Vertel daarom altijd aan uw huisarts, specialist, tandarts en de trombosedienst welke geneesmiddelen u gebruikt.

Leflunomide is er in tabletten van 10, 20 en 100 mg. Meestal wordt voorgeschreven om één keer per dag 10 of 20 mg in te nemen. U kunt de tabletten doorslikken met water of melk. Het is belangrijk dat u ze niet breekt of kauwt, maar heel doorslikt. Als u de tabletten vergeten bent in te nemen, neem ze dan op een later tijdstip nog dezelfde dag in. Als u er de volgende dag pas achter komt, neem dan geen dubbele dosis in.

Bijwerkingen

In de bijsluiter van de apotheek staan alle bijwerkingen van leflunomide vermeld die ooit zijn voorgekomen. De meest voorkomende zijn:

 • maag- en darmklachten, zoals diarree;
 • licht verhoogde bloeddruk;
 • gering gewichtsverlies;
 • hoofdpijn, haaruitval, huiduitslag en een droge huid.

Neem direct contact op met uw reumatoloog of huisarts bij

 • erge keelpijn in combinatie met koorts;
 • bij herhaaldelijke bloedneuzen;
 • als u snel blauwe plekken krijgt;
 • ontstekingen van het mondvlies.

Wanneer u veel last hebt van bijwerkingen, overleg dan met uw reumatoloog of u beter kunt stoppen met het gebruik van leflunomide. Noteer dan wel op welke dag u bent gestopt en waarom.

Controles

Om eventuele stoornissen in de werking van de lever en in de aanmaak van het bloed in een vroeg stadium op te sporen, zal uw reumatoloog regelmatig uw bloed laten onderzoeken. Dit gebeurt de eerste periode meestal elke 2 weken. Hierna vinden de controles minder vaak plaats. De uitslagen van de onderzoeken zijn na enkele dagen bij uw reumatoloog bekend. U hoeft zelf niet te bellen of langs te komen voor de uitslag. Uw reumatoloog neemt contact met u op als de uitslag van de onderzoeken afwijkend is.

Het effect op vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Voor zover bekend heeft leflunomide waarschijnlijk geen ongunstige invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Het is wel erg belangrijk om uw reumatoloog te informeren als u een zwangerschap overweegt. Leflunomide kan namelijk afwijkingen bij het ongeboren kind veroorzaken en de kans op een miskraam vergroten. Gebruikt u leflunomide, zorg dan ook altijd voor een betrouwbare anticonceptie. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Bij een kinderwens dienen mannen en vrouwen leflunomide 2 jaar van tevoren te staken. In overleg met uw reumatoloog bestaat er een mogelijkheid het medicijn sneller uit het lichaam te verwijderen. Deze speciale maatregelen zijn nodig, omdat leflunomide lange tijd wordt opgeslagen in het lichaam. U mag leflunomide ook niet gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is namelijk nog niet bekend of leflunomide risico’s voor het kind heeft. Overleg in deze situatie altijd met uw reumatoloog.

Aanvullende informatie

 • Tijdens het gebruik van leflunomide wordt het gebruik van alcohol afgeraden.
 • Als u duf of duizelig bent, wees dan voorzichtig in het verkeer. U kunt dan beter niet zelf autorijden.
 • Bewaar geneesmiddelen altijd zó, dat kinderen er niet bij kunnen.
 • De apotheek neemt overgebleven medicijnen niet meer in, maar verwijst u naar het milieupark.

Contact

Als u nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met uw reumatoloog. U kunt hiervoor het beste een (telefonische) afspraak maken via de polikliniek Interne Geneeskunde/Reumatologie. Het telefoonnummer is 043-387 58 23.

Website

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021