MUMC+

Patiëntinformatie

Prednison (corticosteroïden) bij reumatische aandoeningen

In overleg met uw reumatoloog is besloten dat u het geneesmiddel prednison gaat gebruiken voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het noodzakelijk dat u er een aantal dingen over weet.

Medicijnen

De werking van prednison

De oorzaak van reumatische aandoeningen is niet met medicijnen weg te nemen. Wel zijn er medicijnen die deze aandoeningen rustiger kunnen maken. Wanneer u deze medicijnen enige tijd gebruikt, kunnen klachten als pijn, stijfheid en zwelling van de gewrichten afnemen. Prednison is zo’n medicijn. Het werkt vaak al binnen 24 uur, maar het kan ook langer duren voordat het effect merkbaar wordt. Soms wordt prednison slechts voor enkele weken voorgeschreven, als ‘stootkuur’. Meestal gebruikt u prednison echter voor een langere periode.

Prednison is een corticosteroïd, dit is een ontstekingsremmende stof. Het lichaam maakt in de bijnieren zelf ook corticosteroïden aan. Prednison heeft ongeveer dezelfde werking als de lichaamseigen corticosteroïden.

Gebruik

Prednison kan in combinatie met bijna alle geneesmiddelen gebruikt worden. Vertel toch altijd aan uw huisarts, specialist, tandarts en de trombosedienst welke geneesmiddelen u gebruikt.

Prednison wordt meestal in de vorm van tabletten van 5 mg gebruikt. Uw reumatoloog vertelt u hoeveel tabletten u per dag moet gebruiken. Houd u altijd aan de voorgeschreven dosis. Slik de dagelijkse hoeveelheid tabletten door tijdens het ontbijt, elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip. U kunt de tabletten doorslikken met voedsel of water. Als u de tabletten vergeten bent in te nemen, neem ze dan zo spoedig mogelijk nog dezelfde dag in. Als u er de volgende dag pas achter komt, neem dan geen dubbele dosis in.

Bijwerkingen

Prednison kan helaas ook bijwerkingen veroorzaken. Bijwerkingen treden vooral op bij hoge doseringen. Ernstige bijwerkingen komen vooral voor als men lange tijd prednison gebruikt. Bij lage doseringen (10 mg prednison per dag of minder) kunnen ook al bijwerkingen optreden.

Als u last hebt van bijwerkingen, stop dan nooit met het gebruik van de tabletten maar neem contact op met uw reumatoloog of huisarts.

Als u prednison gebruikt, gaan de bijnieren namelijk minder corticosteroïden maken. Zolang u prednison gebruikt is dat geen probleem. Als u echter plotseling stopt met het gebruik van de tabletten, ontstaat er een tekort aan corticosteroïden omdat de bijnieren niet zo snel weer kunnen starten met de eigen productie. Dit kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. Als uw reumatoloog u geleidelijk steeds minder prednison voorschrijft, gaan de bijnieren geleidelijk weer normaal functioneren. In de bijsluiter van de apotheek staan alle bijwerkingen van prednison vermeld die ooit zijn voorgekomen. De belangrijkste bijwerkingen bij langdurig gebruik zijn:

 • Een gezwollen gezicht (vollemaansgezicht) en een toename van uw gewicht. Uw eetlust kan sterk toenemen, maar geef hier niet aan toe.
 • Wondjes genezen langzamer en ook kunt u sneller blauwe plekken oplopen. Soms veroorzaakt prednison een dunnere, glimmende huid.
 •  U kunt sneller een botbreuk oplopen en de wervels van de wervelkolom kunnen gaan inzakken door botontkalking (osteoporose). Meestal schrijft uw reumatoloog u extra medicijnen voor om de botten stevig te houden.
 • Het lichaam kan extra vocht gaan vasthouden. U kunt dit merken aan uw enkels die dikker worden. Ook kan uw bloeddruk hierdoor toenemen.
 • Soms veroorzaakt prednison spierzwakte, staar of een verhoging van de bloedsuiker.
 • Ook kan pijn in de buik en/of misselijkheid optreden. Het gebruik van prednison kan leiden tot een maagzweer of een maagbloeding. Bij een maagbloeding kan het voorkomen dat u bloed gaat braken of zwarte ontlasting krijgt.
 • De kans op infecties zoals griep, bronchitis, long- of blaasontsteking of wondroos wordt iets groter door het gebruik van prednison.

Neem direct contact op met uw reumatoloog of huisarts bij

 • Zwarte ontlasting of het het braken van bloed.

Controles

Om bijwerkingen in een vroeg stadium op te sporen, zal uw reumatoloog u adviseren om ongeveer 1 week na het starten met prednison uw bloeddruk en glucosewaarde te laten controleren bij uw huisarts. Bij afwijkende uitslagen zal uw huisarts de eventueel benodigde actie ondernemen.

Het effect op vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Voor zover bekend, heeft prednison in de gebruikelijke dosering geen invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Ook wordt het gebruik van prednison tijdens een zwangerschap als relatief veilig beschouwd voor het ongeboren kind. U kunt dus tijdens een zwangerschap prednison blijven gebruiken. Wel is het belangrijk om uw reumatoloog te informeren als u een zwangerschap overweegt. Het medicijn wordt wel uitgescheiden in de moedermelk. Overleg in deze situatie altijd met uw reumatoloog.

Aanvullende informatie

 • Het is belangrijk dat u niet plotseling stopt met het gebruik van prednison. Dit kan namelijk tot levensgevaarlijke situaties leiden.
 • Bij koorts, ziekte of operatieve ingrepen heeft uw lichaam meer prednison nodig. Informeer daarom altijd uw reumatoloog of huisarts als zo’n situatie zich bij u voordoet.
 • Als u moet braken binnen 2 uur nadat u de tabletten hebt ingenomen, neem dan nog een keer dezelfde hoeveelheid tabletten in.
 • Het gebruik van alcohol heeft geen invloed op de werking van de prednison.
 • Bewaar geneesmiddelen altijd zó, dat kinderen er niet bij kunnen.
 • De apotheek neemt de medicijnen niet meer in, maar verwijst u naar het milieupark.

Contact

Als u nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met uw reumatoloog. U kunt hiervoor het beste een (telefonische) afspraak maken via de polikliniek Interne Geneeskunde/Reumatologie. Het telefoonnummer is 043-387 58 23.

Website

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021