MUMC+

Patiëntinformatie

Sulfasalazine bij reumatische aandoeningen

In overleg met uw reumatoloog is besloten dat u het geneesmiddel sulfasalazine gaat gebruiken voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het noodzakelijk dat u er een aantal dingen over weet.

Medicijnen

De werking van sulfasalazine

De oorzaak van reumatische aandoeningen is niet met medicijnen weg te nemen. Wel zijn er medicijnen die deze aandoeningen rustiger kunnen maken. Wanneer u deze medicijnen enige tijd gebruikt, kunnen klachten als pijn, stijfheid en zwelling van de gewrichten afnemen. Sulfasalazine is zo’n medicijn. Het kan 2 tot 3 maanden duren voordat het effect merkbaar wordt.

Als u al pijnstillers gebruikt, kunt u deze blijven gebruiken. Wanneer sulfasalazine bij u een gunstig effect heeft, kunt u het jarenlang blijven gebruiken. Helaas heeft het niet bij iedereen een gunstig effect. Werkt het bij u niet, of hebt u te veel last van bijwerkingen, dan kan uw reumatoloog besluiten het gebruik van sulfasalazine te stoppen.

Gebruik

Sulfasalazine kan in combinatie met veel geneesmiddelen gebruikt worden. Er zijn echter enkele geneesmiddelen die de werking van sulfasalazine beïnvloeden. Vertel daarom altijd aan uw huisarts, specialist, tandarts en de trombosedienst welke geneesmiddelen u gebruikt.

Sulfasalazine is een geneesmiddel in de vorm van tabletten van 500 mg en wordt meestal volgens een opbouwschema geslikt. U kunt de tabletten het beste innemen tijdens de maaltijd, met water of melk. Het is belangrijk dat u de tabletten niet breekt of kauwt, maar heel doorslikt. Als u de tabletten vergeten bent in te nemen, neem ze dan op een later tijdstip op dezelfde dag. Als u er de volgende dag pas achter komt, neem dan geen dubbele dosis in.

Bijwerkingen

In de bijsluiter van de apotheek staan alle bijwerkingen van sulfasalazine vermeld die ooit zijn voorgekomen. De meest voorkomende zijn:

 • Misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, soms dufheid.
 • Huiduitslag.
 • Ontstekingen in het slijmvlies van de mond, zoals pijnlijke plekjes.
 • Erge keelpijn in combinatie met koorts, regelmatig een bloedneus oplopen en snel blauwe plekken krijgen (allemaal tekenen van een stoornis in de bloedaanmaak).
 • Verandering in uw stemming.
 • Uw urine kan een oranjerode kleur krijgen. Dit is onschuldig en gaat vanzelf over als u de tabletten niet meer hoeft te slikken.
 • In sommige gevallen veroorzaakt sulfasalazine stoornissen in de werking van de lever. Hier merkt u niets van. Wel kan dit aangetoond worden bij bloedonderzoek.

Neem direct contact op met uw reumatoloog of huisarts bij

 • huiduitslag;
 • ontsteking van het mondslijmvlies;
 • erge keelpijn in combinatie met koorts;
 • herhaaldelijke bloedneuzen;
 • snel blauwe plekken krijgen.

Wanneer u veel last hebt van bijwerkingen, overleg dan met uw reumatoloog of u beter kunt stoppen met het gebruik van sulfasalazine. Noteer dan wel op welke dag u bent gestopt en waarom.

Controles

Om eventuele stoornissen in de werking van de lever en in de aanmaak van het bloed in een vroeg stadium op te sporen, zal uw reumatoloog regelmatig uw bloed laten onderzoeken. Dit gebeurt de eerste periode meestal elke 2 weken. Hierna vinden de controles minder vaak plaats. De uitslagen van de onderzoeken zijn na enkele dagen bij uw reumatoloog bekend. U hoeft zelf niet te bellen of langs te komen voor de uitslag. Uw reumatoloog neemt contact met u op als de uitslag van de onderzoeken afwijkend is.

Het effect op vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Sulfasalazine heeft geen invloed op de vruchtbaarheid van vrouwen. Het kan bij mannen soms een tijdelijk verminderde vruchtbaarheid veroorzaken. Dit herstelt zich meestal binnen enkele maanden nadat het middel niet meer gebruikt wordt.

Het is erg belangrijk om uw reumatoloog te informeren als u een zwangerschap overweegt of al zwanger bent. Sulfasalazine is veilig voor het ongeboren kind en u kunt dit medicijn blijven gebruiken tijdens een zwangerschap. Het is wel belangrijk dat u dagelijks extra foliumzuur neemt. Tegenwoordig wordt aan vrouwen die zwanger willen worden, aangeraden foliumzuur te nemen om een open ruggetje te voorkomen. Mannen met een kinderwens kunnen sulfasalazine ook blijven gebruiken. U kunt beter geen sulfasalazine gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn wordt namelijk in de moedermelk uitgescheiden. Overleg in deze situatie altijd met uw reumatoloog.

Aanvullende informatie

 • Als u duf of duizelig bent, wees dan voorzichtig in het verkeer. U kunt dan beter niet zelf autorijden.
 • Wees voorzichtig met alcohol gebruik: in combinatie met sulfasalazine hebt u een grotere kans op maagklachten en stoornissen in de werking van de lever. Neem daarom maximaal 1 alcoholconsumptie per dag.
 • Bewaar geneesmiddelen altijd zó, dat kinderen er niet bij kunnen.
 • De apotheek neemt overgebleven medicijnen niet meer in, maar verwijst u naar hetmilieupark.

Contact

Als u nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met uw reumatoloog. U kunt hiervoor het beste een (telefonische) afspraak maken via de polikliniek Interne Geneeskunde/Reumatologie. Het telefoonnummer is 043-387 58 23.

Website

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021