MUMC+

Patiëntinformatie

COVID-19 vaccinatie, patiënteninformatie

Vaccinatiebeleid COVID-19 voor patiënten van de afdeling Klinische Immunologie en Allergologie

Veiligheid

De Klinisch Immunologen en Allergologen adviseren patiënten met een afweerstoornis wél een vaccinatie met corona-vaccin te ondergaan. Dit advies volgt op het officiële advies van de Gezondheidsraad. Lees hier meer.
U moet uw voorgeschreven medicatie voor uw immuunsysteem gewoon door gebruiken. We gaan er, op basis van beschikbare onderzoeksgegevens, van uit dat er geen specifieke bijwerkingen zijn voor onze patiënten. Het is duidelijk, dat er nog onvoldoende ervaring is met de lange termijn werking en bijwerking, maar de verwachting is dat dit gunstig zal zijn. 

Mogelijk trombose bij AstraZeneca vaccinEr is een zeldzame vorm van trombose gemeld na toediening van het AstraZeneca vaccin. Deze is opgetreden bij 1 op de miljoen vaccinaties. Er zijn op dit moment onvoldoende aanwijzingen dat patiënten met een onderliggende auto-immuunziekte een grotere kans hebben op deze zeldzame bijwerking. Dit geldt ook voor patiënten met het antifosfolipiden syndroom. U kunt gevaccineerd worden met dit vaccin.

Verschillende COVID-19 vaccins en beschikbaarheid

Enkel mensen met een aangeboren afweerstoornis worden vooralsnog door het ziekenhuis opgeroepen voor een coronavaccinatie. Heeft u een auto-immuunziekte en gebruikt u afweeronderdrukkende medicatie, dan moet u wachten op een uitnodiging van de GGD of huisarts.

De vaccins die momenteel via het RIVM aangeboden worden zijn BioNTech/Pfizer, Moderna en AstraZenica.

Het AstraZeneca vaccin bevat geen levend virus maar net als Pfizer en Moderna (de zogenaamde mRNA vaccins) alleen een ‘recept’ om het eigen afweersysteem te activeren.

Waar Pfizer en Moderna gebruik maken van vetbolletjes om dat recept af te leveren doet AstraZeneca dat middels een onschuldig verkoudheidsvirus. Hier leest u meer over de soorten en werking van de verschillende vaccins.

Gelet op de effectiviteit van de verschillende vaccins adviseert de Gezondheidsraad veiligheidshalve aan om patiënten vanaf 65 jaar én patiënten met een niet correct werkend afweersysteem bij voorkeur te vaccineren met een mRNA vaccin zoals dat van Pfizer of Moderna.

Als u aan de beurt bent krijgt u een oproep van de huisarts of de GGD. Waarschijnlijk kunt u niet kiezen welk vaccin u aangeboden krijgt. Ook uw behandelend specialist heeft hier nog geen invloed op. De snelheid van vaccineren gaat vóór de keuze van het vaccin. Dus krijgt u een oproep via de huisarts of de GGD laat u dan vaccineren met het beschikbare vaccin ook als dit het AstraZenica vaccin betreft.

Effectiviteit

De vaccinaties zullen voor de meesten onder u effectief zijn.  De precieze effectiviteit bij patiënten met een afweerstoornis of een auto-immuunziekte wordt de komende paar maanden in wetenschappelijke studies door ons voor u uitgezocht. Vooralsnog is dit dus geen reden om van vaccinatie af te zien, integendeel. Ook als u reeds een COVID-19 infectie heeft gehad, wordt een vaccinatie geadviseerd.

Heeft u recent een infuus rituximab gehad, gebruikt u belimumab of werd u 3 maanden voor de vaccinatie opgenomen met een opleving van uw auto-immuunziekte? Dan is het vaccin mogelijk niet effectief. Neem dan contact op met uw behandelend specialist.

Allergie

Alleen met een GEREGISTREERDE allergie voor één van de bestanddelen van het vaccin moet van vaccinatie worden afgezien. In alle andere gevallen (boompollen-, voeding-, antibiotica-allergie) kunt u veilig het vaccin krijgen.

Uitstel van vaccinatie

De vaccinatie moet even uitgesteld worden als u op het moment van de vaccinatie afspraak ziek bent door een infectie of door een (ernstige) opleving van uw auto-immuunziekte. Bij twijfel kunt u mailen met immunologen.internegeneeskunde@mumc.nl  ter beoordeling van uw eigen behandelend medisch specialist.

MAIL ONS!

Heeft u een vaccinatie gekregen? 
Mail ons dan:

  • uw naam
  • geboortedatum
  • type afweerondrukkende medicatie
  • welk vaccin u hebt gekregen
  • én de datum van 2de vaccinatie.

E-mail: immunoCoVa.internegeneeskunde@mumc.nl

 

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021