MUMC+

Folder

Hoteltraject

Afdeling A5 Hematologie

Bij bepaalde behandelingen kunnen patiënten veilig thuis herstellen, in plaats van langdurig opgenomen te blijven op verpleegafdeling A5. Voorwaarde is dat er regelmatig controles zijn in het ziekenhuis. Dit wordt het thuistraject genoemd. Voor patiënten die te ver van het ziekenhuis wonen om in aanmerking te komen voor het thuistraject, starten wij als proef met het hoteltraject. Hieronder informeren wij u verder over dit traject.

U wordt of bent opgenomen op verpleegafdeling A5 hematologie voor een behandeling met chemotherapie al dan niet gevolgd door een stamceltransplantatie. Door de behandeling kan het beenmerg (tijdelijk) geen nieuwe bloedcellen aanmaken waardoor de cellen in het bloed verlaagd zijn.

Het kan enige tijd duren voordat de bloedaanmaak weer op gang komt, deze tijd is afhankelijk van uw behandeling.

In deze periode heeft u een verminderde weerstand, ook wel de neutropene fase of de dipfase genoemd. In het bloed zijn dan de aantallen witte en rode bloed­cellen en bloedplaatjes verlaagd. U bent dan gevoeliger voor infecties (ontstekingen). Ook kan het zijn dat u zakjes bloed of bloedplaatjes (transfusies) nodig heeft.

Hoteltraject A5

Voor wie is het hoteltraject bedoeld?

Voor patiënten die te ver van het ziekenhuis wonen om in aanmerking te komen voor het thuistraject, starten wij als proef met het hoteltraject. Hierbij verblijven patiënten tijdens de dipfase (verminderde weerstand) in het NH-hotel. Het NH-hotel ligt op loopafstand van het ziekenhuis. Tijdens de opstartfase hebben we maar een beperkt aantal kamers tot onze beschikking. Hierdoor kunnen op dit moment nog niet alle patiënten gebruik maken van het hoteltraject. Óf u voor het hoteltraject in aanmerking komt, is afhankelijk van een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hieronder beschreven en deze worden ook door de behandelend arts en verpleegkundige met u en uw mantelzorger besproken. Het behandelteam beslist samen met u of u deel mag nemen aan het hoteltraject.

Waar moeten u en uw mantelzorger aan te voldoen?

    • U woont verder dan 45 minuten rijden van het MUMC+.
    • U kunt drie keer per week naar het ziekenhuis komen en als dat nodig is vaker.
    • U bent mobiel en in staat om voor uzelf te zorgen.
    • U drinkt minimaal anderhalve  liter vocht per dag.
    •  Uneemt de medicatie in volgens voorschrift.
    • U heeft geen koorts (temperatuur 38,5 °C of hoger, bij prednison/dexamethason 38 °C of hoger).
    • Zijn goed op de hoogte van de behandeling, leefregels en adviezen tijdens de dipfase.
    • Weten wanneer en hoe er contact opgenomen moet worden.
    • Is ’s nachts bij u aanwezig in het hotel.
    • Is overdag altijd bereikbaar voor u.
    • Kan drie keer per week met u naar het ziekenhuis komen.
    • Heeft geen klachten  van bijvoorbeeld huid- lucht- en/of darminfecties (verkoudheid, griep of diarree) of andere besmettelijke aandoeningen (koortslip, waterpokken).

Wat houdt het hoteltraject in?

Het idee achter het hoteltraject is dat u kunt herstellen in een omgeving met meer privacy. Dit is vaak rustiger voor u, u slaapt beter en u kunt eten wat en wanneer u wilt omdat er op de kamer een keukentje aanwezig is. Door het hoteltraject is uw opname korter. Uit ervaring weten wij ook dat een deel van de patiënten klachten krijgt, bijvoorbeeld koorts, waardoor een opname in het ziekenhuis nodig is.

De kosten van het hotel worden betaald door het ziekenhuis, u krijgt dus geen rekening voor de kosten van de hotelovernachting. Is er geen kamer beschikbaar in het hotel, dan blijft u opgenomen op de verpleegafdeling A5.

Begin van het traject
Het verschilt per behandeling op welk moment u in aanmerking komt voor het hoteltraject. Uw arts of de verpleegkundige bespreekt dit met u. Als het medisch verantwoord is, wordt u ontslagen van de verpleegafdeling en start het hoteltraject. U krijgt de medicatie voor de duur van de herstelperiode en een inname-schema mee.

Inchecken in het hotel
De baliemedewerker van verpleegafdeling A5 neemt de dag voor de start van het hoteltraject contact op met het NH-hotel en spreekt de tijd af waarop u kunt inchecken in het hotel. Er is een afspraak gemaakt met het hotel dat er een rustig moment gekozen wordt hiervoor. Voor het inchecken heeft u een identiteitsbewijs nodig.  

Controles
U komt minimaal drie keer per week voor controle naar het Maastricht UMC+ en meldt zich op verpleegafdeling A5. De vaste controledagen zijn op maandag, woensdag en vrijdag of u komt op dinsdag, donderdag en zaterdag terug. Het tijdstip is in overleg met de verpleegkundige. U wordt tijdens zo’n bezoek gezien door de verpleegkundige en één dag in de week ook door de zaalarts. 

Een controlebezoek bestaat uit:

  • Controle van gewicht, bloeddruk, hartslag, temperatuur en zuurstofgehalte
  • Bloedafname. Afhankelijk van de uitslagen wordt bepaald of een transfusie nodig is.
  • Een gesprek met een verpleegkundige. U bespreekt hoe het gaat in het hotel en of u klachten ervaart.
  • Medicatiecontrole. De verpleegkundige controleert de medicatie en informeert u nogmaals over hoe en wanneer u uw medicatie moet innemen. U neemt naar elk controlebezoek het inname-schema mee.
  • U krijgt potjes mee om een mondspoelsel en ontlasting op te vangen. De verpleegkundige bespreekt met u hoe u dat moet doen en wanneer u deze mee terug moet nemen
  • Heeft u een centraal veneuze katheter (ook wel jugularis katheter genoemd), dan verschonen wij een keer per week de insteekopening en dopjes.

In het hotel
Het NH-hotel ligt direct naast het MUMC+. U verblijft samen met uw mantelzorger in een 2-persoonskamer. U heeft een eigen badkamer, toilet en keukentje.  Het slaapgedeelte is gescheiden van het woongedeelte.

Door de behandeling kunnen er bijwerkingen optreden waar u over geïnformeerd bent door uw arts en verpleegkundige. Omdat uw afweer nog onvoldoende is, bent u vatbaar voor infecties. Gedurende deze dipfase is het belangrijk dat u de leefregels volgt die u heeft ontvangen op de afdeling. Het zijn leefregels die betrekking hebben op uw persoonlijke hygiëne, voeding en bescherming van uitscheidingproducten (urine, ontlasting). Daarnaast zijn een aantal aanvullende adviezen belangrijk:

  • U kunt erg vermoeid zijn, dit kan in het hotel meer opvallen dan tijdens de opname op de verpleegafdeling. Belangrijk is om uw activiteiten af te wisselen gedurende de dag en regelmatig rust te nemen.
  • Bezoek kan heel belangrijk zijn voor u, het is wel verstandig om bezoek te beperken en te verdelen over de week. Mensen die klachten hebben van bijvoorbeeld huid- lucht- en/of darminfecties (verkoudheid, griep of diarree) of andere besmettelijke aandoeningen (koortslip, waterpokken) mogen niet op bezoek komen.
  • U mag bloemen en planten op de kamer te hebben. Het water mag u niet zelf verversen, hierin kunnen veel bacteriën/schimmels zitten.

Eind van het hoteltraject
Op het moment dat uw afweer voldoende hersteld is, wordt het hoteltraject beëindigd en gaat u verder met een poliklinisch traject. Bij beëindiging van het traject wordt een polikliniek afspraak voor u gemaakt. U checkt zelf uit bij het NH-hotel.

Als  een heropname op verpleegafdeling A5 nodig is  om wat voor reden dan ook, dan wordt het hoteltraject beëindigd. Uw mantelzorger checkt uit bij het NH-hotel. 

Denk aan het meenemen van uw ID-kaart/paspoort voor het inchecken én denk aan he tmeenemen van uw oorthermometer

Afspraken met het hotel

  • Op de kamer is een waterkoker met theezakjes/ koffiesticks en een afwasborstel met afwasmiddel aanwezig. Van het ziekenhuis krijgt u opvangbekkentjes die u kunt gebruiken bij misselijkheid of braken, handschoenen, wegwerpmaterialen voor het opruimen van ongelukjes met uitscheidingsproducten (braken, urine en/of ontlasting) en plastic zakjes voor het verzamelen van gedragen kleding of om gebruikte opvangbekkentjes/wegwerpmaterialen in te doen.

  • U wordt behandeld met chemotherapie, hierdoor kunnen de eerste dagen na behandeling nog resten van deze medicijnen voorkomen in de lichamelijke afvalstoffen (dit is urine, ontlasting, zweet en braaksel). Daarom komen schoonmaakmedewerkers van het ziekenhuis tijdens de chemobesmette periode dagelijks de kamer schoonmaken. Na deze periode wordt dit dagelijks gedaan door schoonmaakmedewerkers van het hotel. Als u per ongeluk urine, braaksel of andere uitscheidingsproducten morst, dan ruimt u of uw mantelzorger dit op. Hiervoor zijn wegwerpmaterialen aanwezig op de hotelkamer. Hierna kunt u de receptie bellen voor een extra huishoudelijke reiniging. De wegwerpmaterialen die u gebruikt heeft ,kunnen in een gesloten plastic zakje bij het reguliere hotelafval.

    In verband met een verminderde weerstand is het belangrijk om de kamer even te verlaten op het moment van schoonmaak. U kunt eventueel naar buiten of naar een rustige ruimte in het hotel.

  • U kunt uw kleren niet in het hotel laten wassen. Uw mantelzorger neemt de gedragen kleding mee naar huis om te wassen. Om het hotelpersoneel te beschermen verzoeken wij uw mantelzorger om tijdens de chemobesmette periode, zelf het beddengoed af te halen. Dit en de gebruikte handdoeken van het hotel doet u in een gesloten speciale waszak voor chemotherapie. De duur van de chemobesmette periode is afhankelijk van de soort chemokuur. U krijgt bij ontslag het daadwerkelijke aantal dagen te horen.

     

     

     

     

     

  • Het ontbijt is inbegrepen bij de hotelovernachting. Lunch en warme maaltijd  bereidt u zelf in het keukentje op de hotelkamer of bestelt u bij het hotel. U en uw mantelzorger krijgen samen een budget van 60 euro per dag voor het eten in het hotel. Drank is niet inbegrepen in de prijs, u heeft een koelkast op de kamer voor eigen dranken. Ook is er een gevulde minibar op uw kamer. Gebruik hiervan is voor eigen rekening. Tijdens uw verblijf in het hotel krijgt u maaltijden vanuit het hotel op uw kamer geserveerd. Voor het ontbijt kunt u gebruikmaken van de roomservice. Voor het avondeten kunt u een keuze maken uit de menukaart van het restaurant en in overleg is het mogelijk om een aparte maaltijd buiten de menukaart om voor u te bereiden. Wilt u toch in het restauran gaan eten, houd dan rekening met de eventuele drukte.

    • Lidl, Baron Van Hovellstraat 77-85, Maastricht
    • Plus, De Mandel 7.02 , Maastricht
    • Albert Heijn, Burg Cortenstraat 8, Maastricht
    • Plus, De Beente 86 , Maastricht
    • Jumbo, Roserije 303, Maastricht
    • Jan Linders, Rijksweg 62a, Maastricht
    • Albert Heijn, Scharnerweg 110, Maastricht
    • Albert Heijn, Plein 1992 52, Maastricht
  • Bij het NH-hotel is parkeren mogelijk voor 12,50 euro per dag. Bij het MUMC+ kost een weekkaart 15 euro en een maandkaart 30 euro. U kunt eventueel gebruik maken van een rolstoel van het ziekenhuis om naar het NH-hotel te gaan. 

  • U kunt zich vrij bewegen in en om het hotel. Dagelijkse bewegen is belangrijk, maar vermijdt drukke plaatsen. Als  uw mantelzorger zelf ziek is, dan is dit belangrijk om aan de verpleegkundige van de verpleegafdeling te melden.

  • We gaan zorgvuldig om met uw persoonlijke gegevens. Wij geven uitsluitend uw naam door aan het hotel en geen medische gegevens. In verband  met eventuele blootstelling aan zeer kleine hoeveelheden chemorestanten is het voor de veiligheid van het hotelpersoneel van belang dat zij ervan op de hoogte zijn dat u chemotherapie heeft gekregen. Wij geven dit door aan het hotel.

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?

In het NH-hotel let u samen met uw mantelzorger op uw gezondheid. Wanneer u last heeft van één of meer van onderstaande klachten moet u contact op te nemen met verpleegafdeling A5. De verpleegkundige van de afdeling informeert u over de vervolgstappen. Als u vindt dat er sprake is van een levensbedreigende situatie dan belt u 112.

  • Om de behandeling goed te kunnen volgen moet  u iedere ochtend en avond uw temperatuur meten. Zorg daarom voor een goede oor thermometer. Door uw temperatuur in de gaten te houden, kunnen wij ingrijpen bij veranderingen.  Heeft u koorts, 38.5 graden Celsius of hoger, neem dan contact op met de verpleegafdeling A5. 

    Slikt u prednison of dexamethason dan neemt u contact op bij een temperatuur van 38.0 graden Celsius of hoger. Voelt u zich zieker of krijgt u nieuwe klachten, meet uw temperatuur dan nog een keer.

  • Heeft u een neusbloeding, probeer deze te stoppen door goed af te drukken. Lukt dit niet of begint het bloeden na stelping binnen het uur opnieuw, neem dan contact op met de afdeling. Braakt u bloed of heeft u bloed bij de ontlasting of urine neem dan onmiddellijk contact op met de verpleegafdeling. Tandvleesbloedingen, spontane blauwe plekken of kleine rode puntjes op de huid kunt u bij uw volgende bezoek bespreken.

  • Als u misselijk bent en/of éénmalig braakt, neem dan uw voorgeschreven anti-misselijkheidsmedicatie in. Deze medicatie staat op uw medicatieoverzicht. Heeft u nog niet eerder medicatie gebruikt voor de misselijkheid, neem dan als eerste metoclopramide. Neem deze 30 minuten voor de maaltijd in. U mag deze maximaal dre keer per dag gebruiken. Helpt dit onvoldoende, dan mag u lorazepam erbij nemen. De lorazepam kunt u laten smelten onder de tong. Kunt u hierna voldoende drinken en uw medicatie innemen dan hoeft u geen verdere actie te ondernemen. Blijft u misselijkheidsklachten ervaren en/of braken waardoor u minder dan één liter per 24 uur kan drinken of houdt u langer dan 24 uur niets binnen, neem dan contact op met de afdeling.

  • Er zijn verschillende soorten pijn: stekende, zeurende of krampende pijn. U kunt pijn hebben op verschillende plaatsen in het lichaam. Het is moeilijk om aan te geven wat voor u persoonlijk van toepassing is. Heeft u (hevige) pijn en vertrouwt u het niet, neem dan contact op met de afdeling.

  • Bij diarree of klachten van verstopping moet u zo goed mogelijk blijven drinken.  Als het lukt om voldoende te blijven drinken, hoeft u geen verdere actie  te ondernemen en wordt dit besproken tijdens uw volgende controlebezoek. U mag geen eigen diarreeremmers innemen!

     

  • Overige klachten en/of vragen kunt u bespreken tijdens het volgende controlebezoek. Twijfelt u ergens over of vertrouwt u het niet? Neem dan gerust contact op met de verpleegafdeling.

MUMC+

Contact

Neem bij klachten en/of vragen contact met ons op.

Direct contact opnemen bij:

  • Temperatuur vanaf 38.5°C of een koude rilling,
  • Bloedneus of een andere bloeding die niet binnen tien minuten stopt of terugkomt na een uur.
  • Braakt u bloed of heeft u bloed bij de ontlasting of urine.
  • Forse blauwe plekken (zonder aanleiding of groter dan een muntstuk van twee euro).
  • Niet kunnen innemen van de medicijnen of minder drinken dan één liter per 24 uu.r
  • Huidproblemen als uitslag, jeuk of blaren.
  • Plotselinge hevige pijn.
  • Kortademigheid of pijn op de borst.
  • Geel uitzien.
  • Alle andere klachten die u niet vertrouwd of waarover u zich zorgen maakt.

Verpleegafdeling A5: 043-387 45 10/043-387 65 10
24 uur per dag bereikbaar

Bij een levensbedreigende situatie, bel 112

Gegevens NH hotel

Adres: Forum, 110, 6229GV, Maastricht - Nederland
Telefoonnummer: 043-383 82 81
Website: www.nh-hotels.nl/hotel/nh-maastricht

Websites

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2023