https://info.mumc.nl/sites/default/files/styles/crop_thumbnail/public/2021-02/Mumc%2B.jpg?itok=1az92HRc

Folder

Conventionele netvliesoperatie (cerclage plombe chirurgie)

netvliesloslating

Netvliesoperatie

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een conventionele netvliesoperatie (cerclage plombe chirurgie) te laten uitvoeren. In dit informatieblad vindt u alles wat voor u van belang is in verband met deze ingreep.

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer drieduizend mensen getroffen door een netvliesloslating. Een netvliesloslating ontstaat doordat er kleine scheurtjes in het netvlies komen. Als er eenmaal een scheurtje of gaatje in het netvlies zit, kan er vocht onder het netvlies komen. Het netvlies laat dan los.

De Operatie

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie van de polikliniek Oogheelkunde op niveau 3 van de Oogtoren, het Dagcentrum van de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde Maastricht UMC+. Van daaruit wordt u eerst naar de anesthesist gebracht voor lokale verdoving, waarna u naar de operatiekamer gaat.

De operatie vindt plaats aan de buitenkant van het oog. Rondom het oog wordt een cerclagebandje van siliconen aangebracht. Onder dit bandje plaatst de netvlieschirurg een stukje siliconen, de plombe, op de locatie van het netvliesscheurtje. De plombe drukt het scheurtje van buitenaf dicht, terwijl het omliggende netvlies wordt bevroren om een goede hechting te bevorderen.

Om het netvlies terug te brengen naar zijn oorspronkelijke positie, wordt het vocht onder het netvlies verminderd door van buitenaf een gaatje in de oogbol te prikken. Tot slot wordt gas ingespoten om het netvliesscheurtje van binnenuit te sluiten. Het cerclagebandje blijft permanent in het oog.

 

Cerclagebandje

De operatie duurt gemiddeld 45 minuten tot een uur. Na afloop wordt een verband op het oog aangebracht, dat tot de dag na de operatie moet blijven zitten. Na terugkeer in het Dagcentrum kunt u direct naar huis, maar het is belangrijk begeleiding mee te nemen, aangezien u niet zelfstandig aan het verkeer kunt deelnemen.

Na de operatie ziet u een gasbel die onder in beeld beweegt en geleidelijk naar beneden zakt. Direct na de operatie krijgt u een houdingsadvies om ervoor te zorgen dat de gasbel tegen het scheurtje drukt. Deze gasbel kan opgaan in kleinere belletjes en zal langzaam verdwijnen.

Mogelijk is het nodig om het netvlies enkele weken na de operatie poliklinisch met behulp van laserbehandeling extra te fixeren.

Weer thuis

De dag na de operatie mag u het verband verwijderen. U zult die dag ook gebeld worden om te vragen hoe het met u gaat. U zult frequent moeten druppelen.

Door de operatie verandert de brilsterkte. De brilsterkte is meestal na twee tot drie maanden stabiel. Daarom raden we u aan pas na drie maanden een nieuwe bril te laten aanmeten.

Mogelijke complicaties

Bij 17% van de patiënten laat het netvlies na de operatie weer los. Dan zal een nieuwe operatie nodig zijn, een operatie in het oog (vitrectomie). Een netvliesoperatie is ingrijpend voor het oog. Het kan zijn dat u te maken krijgt met één van onderstaande klachten:

Roodheid en irritatie. Enige irritatie of roodheid is normaal. Meestal verdwijnt dit na verloop van tijd.

Gevoel alsof er iets in het oog zit. U kunt het gevoel hebben alsof er iets in uw oog zit. Dit kan veroorzaakt worden door de hechtingen die tijdens de operatie zijn gebruikt. De hechtingen lossen na enige tijd vanzelf op.

Vervormd beeld. Na de operatie kan het beeld vervormd zijn. Dit kan in de loop van enkele maanden verbeteren. Als het vervormd beeld veroorzaakt wordt door littekenweefsel, zal geen verbetering optreden en kan nog een netvliesoperatie nodig zijn.

Wijde pupil. Door de operatie en het gebruik van pupilverwijdende druppels kan de pupil langere tijd wijd blijven. Hierdoor kan het zicht verminderd zijn en kunt u meer last hebben van licht. In het algemeen herstelt zich dit.

Pijnlijk oog en hoofdpijn. Hoofdpijn, meestal in combinatie met een pijnlijk oog en misselijkheid, kan wijzen op een veel te hoge oogdruk. Dit kan leiden tot blijvende schade aan de oogzenuw met uitval van het gezichtsveld.

Contact

Neem bij  klachten contact op met de arts. U belt dan een van onderstaande telefoonnummers:

Polikliniek Oogheelkunde: 043 - 387 68 00
op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur

Spoedeisende Hulp (SEH): 043 - 387 67 00
na 17.00 uur en in het weekend. Vraag naar de dienstdoende oogarts.

Laatst bijgewerkt op 23 november 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1140