MUMC

Folder

Ooglidcorrectie

U hebt besloten uw oogleden te laten corrigeren. De operatie wordt gedaan op de poli plastische chirurgie of op het Chirurgisch Dagcentrum. Na de operatie mag u direct naar huis. Op dit blad krijgt u informatie over de operatie. U vindt de polikliniek Plastische Chirurgie op niveau 1. Volg route 7-1 blauw

Waarom een ooglidcorrectie?

Door het slapper worden van de huid rondom het oog, vaak als gevolg van veroudering, rekt de huid rond de bovenoogleden zo uit dat die over de ogen heen gaat hangen. We noemen dit dermatochalasis van de bovenoogleden. Bovendien kan vetweefsel in de oogkas door de verslapping van de huid naar voren geduwd worden, waardoor de huid gaat plooien. Vaak krijgen mensen hierdoor een vermoeide blik. De plastisch chirurg kan deze verslapping van de huid corrigeren met een ooglidcorrectie (blepharoplastiek).

Ooglidcorrectie

Verwachtingen

Een ooglidcorrectie betekent in ieder geval een forse verbetering, maar u mag niet rekenen op perfectie. De littekens zullen in de natuurlijke plooi van het ooglid liggen en nauwelijks zichtbaar zijn. Kraaienpootjes zijn met deze operatie niet te corrigeren.

Voorbereiding

 • U wordt geopereerd onder plaatselijke verdoving; u hoeft niet nuchter te zijn.
 • Als u geneesmiddelen gebruikt, meldt dit dan al tijdens het eerste bezoek aan de plastisch chirurg. Bepaalde medicijnen, bloedverdunners zoals sintromitis en Ascal, mag u een aantal dagen voor de operatie niet meer slikken.
 • Wij adviseren u om zes weken voor de operatie te stoppen met roken. Nicotine vernauwt de bloedvaten waardoor de wondgenezing verstoord wordt.
 • Het is aan te raden om een koelbril te kopen. Na de operatie begint u met koelen om een zwelling van het oog zoveel mogelijk te voorkomen.
 • Neem een begeleider mee omdat u na de ingreep niet zelfstandig aan het verkeer kunt deelnemen.

De operatie

U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van het Chirurgisch Dagcentrum. U vindt het Chirurgisch Dagcentrum op niveau 2. Volg H-2 groen.
Een ooglidcorrectie gebeurt onder plaatselijke verdoving. Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het huiddeel af dat weggenomen moet worden. Hierna verdooft hij de bovenoogleden met enkele prikjes. Hij maakt een snee in de plooi van het bovenooglid en verwijdert het huidoverschot, al dan niet gecombineerd met overtollig vetweefsel. Het grootste deel van het litteken ligt in de natuurlijke plooi van uw bovenooglid.

Na een ooglidcorrectie

Na een ooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden dik, blauw en gezwollen zijn. Het komt bijna nooit voor dat u niets meer kunt zien. Uw ogen worden niet verbonden zodat u gewoon kunt zien. U mag douchen, de ogen heel voorzichtig deppen. De hechtpleistertjes op de oogleden laat u zitten tot de volgende polikliniekcontrole. We raden u aan om de eerste dagen thuis de oogleden te koelen met een ijsbril. Hiermee gaat u de pijn en zwelling tegen. Een pijnstiller is dan meestal niet nodig.

Complicaties

Net als bij elke andere operatie kunnen zich bij een ooglidcorrectie complicaties voordoen:

 • Er kan een nabloeding of infectie van de wond optreden.
 • Soms ontstaat er achteraf een bloedlekkage. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt dan wel langer voordat de oogleden er weer normaal uitzien.
 • Mogelijk kunt u uw ogen tijdelijk niet helemaal goed openen of sluiten door de zwelling van uw ogen. Om te voorkomen dat uw ogen uitdrogen, kunt u via uw arts oogdruppels of zalf krijgen.
 • Het resultaat van een bovenooglidcorrectie is meestal langdurig, maar als de huid en de spier rondom het oog verder verslappen, kan een nieuwe operatie noodzakelijk zijn.
 • Door littekenreactie kan het ooglid wat gaan trekken. Meestal duurt het een aantal weken tot maanden voordat dit helemaal over is.
 • Tijdelijke gevoelloosheid van de oogleden of vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf.
 • In zeldzame gevallen kan een zogenaamde epitheelcyste (holte met vocht) ontstaan in het litteken. Deze cyste kan chirurgisch worden verwijderd.

Controle

Na een week worden de hechtingen verwijderd op de polikliniek Plastische Chirurgie. U mag hierna een (litteken) crème gebruiken. Na zes weken komt u bij uw plastisch chirurg terug. Deze afspraken maakt u zelf bij de polikliniek Plastische Chirurgie.

Weer thuis

Een maal thuis doet u een week rustig aan. Na een week kunt u weer gaan werken of naar school. Na twee weken mag u weer gaan sporten. Make-up mag u na een week weer gebruiken.

Vergoeding van de kosten

Uw ziektekostenverzekeraar vergoedt de kosten van een bovenooglidcorrectie alleen als er sprake is van een medische indicatie. Het huidoverschot of de ooglidrand van de bovenoogleden moet dan minimaal 50% van de pupil bedekken. Als er geen medische redenen zijn voor de operatie, dan zijn de kosten voor eigen rekening.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan zal de plastisch chirurg deze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het is handig als u uw vragen van tevoren op papier zet.

Polikliniek Plastische Chirurgie
043-387 70 00

Chirurgisch Dagcentrum
043-387 34 00

Websites

Laatst bijgewerkt op 5 oktober 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1173