MUMC

Folder

Behandeling van couperose

Door middel van lasertechniek

Een zichtbaar sterke toename van de ontelbare kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in de huid van het gezicht wordt couperose genoemd. De vaatjes verdwijnen nooit vanzelf. Couperose wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren.

Hoe couperose precies ontstaat is niet bekend. Soms is het een gevolg van een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid (rosacea). In veel gevallen treedt het echter ook spontaan op zonder dat er ontstekingsverschijnselen aan voorafgaan. Veel blootstelling aan ultraviolette straling in zonlicht is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose.

Sinds enkele jaren is het mogelijk om couperose met laser te behandelen. Lasers en lichtbronnen voor behandeling van couperose zijn:

 • Pulsed dye laser (met name de V-beam® pulsed dye laser)
 • KTP-laser
 • Flitslampen (IPL)

Afhankelijk van uw huid en de omvang van de couperose zal de arts de meest geschikte techniek voor uw behandeling bepalen. U komt voor behandeling bij de polikliniek Dermatologie op niveau 1 van het Maastricht UMC+ . Volg 7- 1 blauw.

Couperose
Couperose

Consult

De arts onderzoekt tijdens het eerste consult of er sprake is van couperose en of u in aanmerking kom voor de lastertherapie. U kunt dan met de arts al uw wensen, klachten en vragen bespreken. De arts zal u zo volledig mogelijk informeren over de behandeling, het te verwachten resultaat en de mogelijke complicaties. Bij twijfel over het effect van de behandeling, zal dit eveneens met u besproken worden. U komt niet in aanmerking voor een behandeling met deze laser als u zwanger bent of Roaccutane (tegen acne) gebruikt.

Voorbereiding

 • Foto’s - Vóór de behandeling maken wij foto’s voor in uw medisch dossier. Hiermee kunnen u en uw behandelend arts het resultaat na de behandeling goed beoordelen.
 • Stoppen met bloedverdunners - Gebruikt u bloed verdunnende medicijnen, dan vertelt de arts u op welk moment u met deze medicijnen moet stoppen. Stoppen met bloedverdunners is echter meestal niet nodig.
 • Stoppen met roken - Roken kan de wondgenezing verstoren, omdat hierdoor de bloedvaten vernauwen. Wij adviseren u daarom 4 tot 6 weken voor de behandeling met roken te stoppen en tot 2 weken na de behandeling niet te roken. Probeer in ieder geval het roken tot een minimum te beperken.

 

 • Stoppen met alcohol - Alcohol vergroot de kans op een bloeduitstorting of nabloeding. Daarom is het beter minstens 24 uur voor de ingreep geen alcohol te drinken.
 • Medicatie en allergieën - Het is belangrijk uw medicijngebruik van tevoren te melden aan uw arts. Dit geldt ook voor uw allergieën voor bepaalde geneesmiddelen of lidocaïne.
 • Zonnebrandcrème - Om het risico op pigmentstoornissen te beperken, adviseren wij 1 maand vóór en tot 6 weken na de behandeling niet in de zon te komen. Dit geldt ook voor het gebruik van een zonnebank. Gebruik tijdens deze hele periode dagelijks een zonnebrandcrème SPF 50 met UVA-bescherming en breng deze om de 2 uur aan.

De behandeling

Bij de laserbehandeling schroeit de arts in een milliseconde de vaatjes als het ware dicht. De vaatjes liggen dieper in de huid, de zichtbare opperhuid wordt niet aangetast. Een behandeling met de vaatlaser kan zonder verdoving uitgevoerd worden. 
Verdovingsmiddelen verminderen het effect van deze behandeling. De huid wordt gekoeld met koude lucht, dit maakt de behandeling minder pijnlijk en comfortabeler. Een schietende korte pijnscheut blijft meestal kort voelbaar.

Na de behandeling

 • Net na de laserbehandeling voelt uw huid wat branderig aan en kan er lichte roodheid en zwelling optreden. Deze verdwijnt na enkele uren tot enkele dagen.
 • Koeling is na de behandeling meestal niet nodig.
 • Soms is er sprake van een algehele of gedeeltelijke verkleuring van de huid: de huid wordt lichter (hypopigmentatie) of donkerder (hyperpigmentatie). Deze kleurverandering is meestal tijdelijk en verdwijnt na verloop van tijd weer.
 • Om het risico op verkleuring van de huid en pigmentvlekken te beperken, adviseren wij u 4 weken voor de behandeling tot 3 maanden na de behandeling de huid goed te beschermen tegen de zon. Dit doet u door zich goed in te smeren met een zonnebrandcrème SPF 50 met UVA-bescherming, niet in de directe zon te gaan en geen zonnebank te gebruiken.
 • Als u last hebt van huidaandoeningen als eczeem of een koortslip, dan kunnen deze door de laserbehandeling tijdelijk verergeren.

Het resultaat

Soms is het resultaat direct zichtbaar, maar dit kan tot 2 weken duren. Om optimaal resultaat te verkrijgen zijn er vaak meerdere behandelingen nodig. Bij beperkte couperose zijn een of twee behandelingen meestal voldoende. Bij uitgebreidere couperose zijn twee tot vier behandelingen nodig, met tussenpauzes van telkens een maand.

Complicaties en risico’s

Na een behandeling kunnen altijd complicaties optreden. Een infectie van het behandelde gebied kan optreden, al komt dit zelden voor. Van een laserbehandeling zijn de volgende specifieke complicaties bekend:

 • Als u weleens last hebt van een koortslip, kan een laserbehandeling een koortslip veroorzaken. Om dit te voorkomen krijgt u enige dagen voor de laserbehandeling Zovirax® -tabletten voorgeschreven.
 • In de behandelde huid kunnen pigmentafwijkingen optreden:
  • Minder pigment komt veel voor. Hoe lichter uw huid van kleur is, hoe minder kans u erop hebt.
  • Meer pigmentvorming komt veel minder vaak voor.
 • Bij een te diepe behandeling kunnen littekens ontstaan. Deze kunnen verminderd worden door eventueel inspuiting met een ontstekingsremmer. De littekens zullen niet geheel verdwijnen.
 • Soms valt het resultaat tegen.

Neem in ieder geval contact op met het ziekenhuis bij

 • aanhoudende roodheid, fors toenemende zwelling van de behandelde huid en eventueel pus;
 • pijn, als de pijnstillers niet helpen of de pijn zelfs toeneemt;
 • een gevoel van ziek zijn en/of koorts, hoger dan 38 °C (via de anus gemeten);
 • aanhoudende misselijkheid;
 • niet kunnen plassen, terwijl u wel normaal drinkt;
 • ongerustheid of twijfel.

Deze informatie is ter voorbereiding en een aanvulling op het gesprek met de arts. Deze beschrijving kan echter nooit volledig zijn voor iedere individuele situatie. Plastische en esthetische chirurgie zijn geen exacte wetenschap; u kunt aan deze informatie dan ook geen garanties ontlenen voor het eindresultaat van uw behandeling.

Contact

De arts zal uw eventuele vragen tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan dan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Hebt u na het lezen van bovenstaande tekst nog vragen, neem dan contact met ons op:

Esthetisch Centrum
043 - 387 23 90 (tijdens kantooruren)

Spoedeisende Hulp (SEH)
043 - 387 67 00 (buiten kantooruren; vraag naar de dienstdoende arts)

E-mail: esthetischcentrum@mumc.nl

Laatst bijgewerkt op 26 mei 2023