MUMC

Folder

Behandeling van rimpels rond de mond

Door middel van niet-permanente fillers

Rimpels en plooien rond de mond, vooral bij de bovenlip, kunnen ontstaan als gevolg van voortdurende aanspanning van de kringspier van de mond.
Deze rimpels en plooien kunnen verminderen door ze met een hyaluronzuur op te vullen. Hyaluronzuur is een eiwit dat van nature aanwezig is in de huid. Door huidveroudering neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in de huid echter gaandeweg af. Voor de behandeling van rimpels en plooien rond de mond kan hyaluronzuur in de vorm van een gel in de huid gespoten worden.

Behandeling van rimpels rond de mond
Behandeling van rimpels rond de mond

Hyaluronzuur is minder geschikt voor frons- en lachrimpels. Hierbij is de spieractiviteit namelijk zo groot dat het effect van korte duur zal zijn. Op deze plaatsen is een behandeling met botuline toxine (Botox®) geschikter. U komt voor behandeling bij de polikliniek Dermatologie op niveau 1 van hetMaastrichtUMC+.  
Volg7- 1 blauw

Consult

De arts onderzoekt tijdens het eerste consult wat de behandelmogelijkheden zijn. U kunt dan met de arts al uw wensen, klachten en vragen bespreken. De arts zal u zo volledig mogelijk informeren over de behandeling, het te verwachten resultaat en de mogelijke complicaties. Bij twijfel over het effect van de behandeling, zal dit eveneens met u besproken worden.

Voorbereiding

 • Foto’s - Vóór de behandeling maken wij foto’s voor in uw medisch dossier. Hiermee kunnen u en uw behandelend arts het resultaat na de behandeling goed beoordelen.
 • Stoppen met bloedverdunners - Gebruikt u bloed verdunnende medicijnen, dan vertelt de arts u op welk moment u met deze medicijnen moet stoppen. Stoppen met bloedverdunners is echter meestal niet nodig.
 • Stoppen met roken - Roken kan de wondgenezing verstoren, omdat hierdoor de bloedvaten vernauwen. Wij adviseren u daarom 4 tot 6 weken voor de behandeling met roken te stoppen en tot 2 weken na de behandeling niet te roken. Probeer in ieder geval het roken tot een minimum te beperken.
 • Stoppen met alcohol - Alcohol vergroot de kans op een bloeduitstorting of nabloeding. Daarom is het beter minstens 24 uur voor de ingreep geen alcohol te drinken.
 • Medicatie en allergieën - Het is belangrijk uw medicijngebruik van tevoren te melden aan uw arts. Dit geldt ook voor uw allergieën voor bepaalde geneesmiddelen of lidocaïne.

De behandeling

Met een zeer dun naaldje spuit de arts het hyaluronzuur in kleine hoeveelheden diep in of net onder de huid, afhankelijk van de diepte en de plaats van de rimpel of plooi. Het inspuiten kan pijnlijk zijn, vooral in de bovenlip. De gevoeligste plaatsen worden daarom vaak vooraf verdoofd met een plaatselijke verdovingsvloeistof.

Na de behandeling

 • Meestal is de behandelde huid gedurende enkele uren na de behandeling licht gezwollen en rood. Deze reacties zijn altijd mild van aard en verdwijnen spontaan. Om de zwelling te beperken kan het behandelde gebied gekoeld worden met koude kompressen. U kunt thuis ook eventueel nog koelen.
 • Grote fysieke inspanning in de eerste 24 uur na de behandeling wordt sterk afgeraden. Ook dient u heftige spierbewegingen van het gezicht zoveel mogelijk te voorkomen.
 • U mag uw gezicht wel voorzichtig wassen, maar dep het behandelde gebied dan droog.
 • Masseren van het behandelde gebied raden wij af, wel kunt u direct gebruikmaken van uw eigen dagelijkse huidverzorgende producten en make-up.
 • Om de zwelling verder te verminderen, raden wij u aan om de eerste 2 dagen na de behandeling niet te veel te bukken en het hoofd zoveel mogelijk rechtop te houden. Tijdens de nacht mag u het hoofd gewoon laten rusten op een kussen.
 • Ga niet in de zon tot de zwelling en roodheid van het behandelde gebied verdwenen is. Bescherm het behandelde gebied gedurende de eerste 6 weken tegen de zon met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF 50).
 • In de dunne huid kan soms een blauwe plek (bloeduitstorting) ontstaan. Deze verdwijnt binnen enkele dagen vanzelf en kunt u ondertussen camoufleren met make-up.
 • Tegen eventuele pijn kunt u paracetamol nemen. Als dit onvoldoende helpt, of als de pijn toeneemt, neem dan contact op met het Esthetisch Centrum.

Het resultaat

Na de injectie treedt het opvullende effect meteen op. Als het resultaat na een behandeling nog niet optimaal is, kan de behandeling na 4 tot 6 weken worden herhaald of aangevuld. De meeste mensen zijn tevreden over het resultaat van de behandeling. Het effect van een behandeling met hyaluronzuur is niet permanent en houdt doorgaans 6 tot 9 maanden aan. De behandeling kan veilig herhaald worden. Om een langdurig blijvend effect te behouden, kan de arts de behandeling herhalen zodra het effect begint af te nemen of verdwenen is.

Complicaties en risico’s

Na een behandeling kunnen altijd complicaties optreden. Hyaluronzuur is een natuurlijk product. Het is volledig biologisch afbreekbaar en bevat geen dierlijke eiwitten. De kans op allergische reacties op hyaluronzuur is dan ook zeer klein.

 • Er bestaat een klein risico op een wat een meer dan gemiddelde zwelling of bloeduitstorting. Dit verdwijnt echter meestal binnen 1 tot 2 weken.
 • Het Tyndell-effect is een blauwige verkleuring van de huid. Deze kan optreden als er te veel filler wordt gebruikt of als de filler te oppervlakkig wordt geplaatst.
 • In sommige gevallen kan de filler ingekapseld raken en ontstaan er kleine knobbeltjes. Bij tijdelijke fillers kan dit eenvoudig worden opgelost door het gebruik van hyaluronidase.
 • Door een infectie aan uw gebit, in uw gezichtsholtes of elders in het gezicht, kan de filler eveneens geïnfecteerd raken. Dit is goed te behandelen met antibiotica en zo nodig kan een tijdelijke filler opgelost worden met hyaluronidase.
 •  Als een filler in een bloedvat (of in grote hoeveelheden bij een bloedvat) wordt gespoten, kan een bloedvatbeknelling in de huid ontstaan. De kans op deze nare en zeldzame complicatie kan geminimaliseerd worden door goede kennis van de anatomie en de juiste injectietechnieken. Een eventuele bloedvatbeknelling die is ontstaan door een tijdelijke filler moet direct behandeld worden met hyaluronidase. Bij het gebruik van een permanente filler zal er een operatie moeten plaatsvinden.

Neem in ieder geval contact op met het ziekenhuis bij

 • extreme zwelling en roodheid van het behandelde gebied;
 • pijn, als de pijnstillers niet helpen of de pijn zelfs toeneemt;
 • een gevoel van ziek zijn en/of koorts, hoger dan 38 °C (via de anus gemeten);
 • ongerustheid of twijfel.

Deze informatie is ter voorbereiding en een aanvulling op het gesprek met de arts. Deze beschrijving kan echter nooit volledig zijn voor iedere individuele situatie. Plastische en esthetische chirurgie zijn geen exacte wetenschap; u kunt aan deze informatie dan ook geen garanties ontlenen voor het eindresultaat van uw behandeling.

Contact

De arts zal uw eventuele vragen tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan dan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Hebt u na het lezen van bovenstaande tekst nog vragen, neem dan contact met ons op.

Esthetisch Centrum
043 - 387 23 90 (tijdens kantooruren)

Spoedeisende Hulp (SEH)
043 - 387 67 00 (buiten kantooruren; vraag naar de dienstdoende arts)

E-mail: esthetischcentrum@mumc.nl

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021