MUMC

Folder

Huidverjonging en littekenbehandeling

Door middel van lasertechniek

Rimpels en plooien in het gezicht ontstaan vooral door voortdurende aanspanning van de spieren. Blootstelling aan zonlicht en roken kunnen deze rimpels doen verergeren. Een laserbehandeling vervaagt deze rimpels. Het effect van een laserbehandeling houdt vaak jarenlang aan, zeker langer dan 5 jaar.  Een laserbehandeling is ook geschikt voor het behandelen van sommige littekens, bijvoorbeeld als gevolg van acne.

De verbeteringen zijn minder spectaculair dan bijvoorbeeld bij een rimpelbehandeling van de lip, maar stemmen doorgaans wel voldoende tevreden. Ook deze verbetering blijft jarenlang bestaan. U komt voor behandeling bij de polikliniek Dermatologie op niveau 1 van het Maastricht UMC+ . Volg 7- 1 blauw.

Laserbehandeling
Laserbehandeling

Consult

De arts onderzoekt tijdens het eerste consult of er sprake is van behandelbare littekens en of de huid in aanmerking komt voor de lasertherapie. U kunt dan met de arts al uw wensen, klachten en vragen bespreken. De arts zal u zo volledig mogelijk informeren over de behandeling, het te verwachten resultaat en de mogelijke complicaties. Bij twijfel over het effect van de behandeling, zal dit eveneens met u besproken worden. U komt niet in aanmerking voor een behandeling met deze laser als u zwanger bent of Roaccutane (tegen acne) gebruikt.

Voorbereiding

 • Foto’s - Vóór de behandeling maken wij foto’s voor in uw medisch dossier. Hiermee kunnen u en uw behandelend arts het resultaat na de behandeling goed beoordelen.
 • Stoppen met bloedverdunners - Gebruikt u bloed verdunnende medicijnen, dan vertelt de arts u op welk moment u met deze medicijnen moet stoppen. Stoppen met bloedverdunners is echter meestal niet nodig.
 • Stoppen met roken - Roken kan de wondgenezing verstoren, omdat hierdoor de bloedvaten vernauwen. Wij adviseren u daarom 4 tot 6 weken voor de behandeling met roken te stoppen en tot 2 weken na de behandeling niet te roken. Probeer in ieder geval het roken tot een minimum te beperken. Stoppen met alcohol - Alcohol vergroot de kans op een bloeduitstorting of nabloeding. Daarom is het beter minstens 24 uur voor de ingreep geen alcohol te drinken.
 • Medicatie en allergieën - Het is belangrijk uw medicijngebruik van tevoren te melden aan uw arts. Dit geldt ook voor uw allergieën voor bepaalde geneesmiddelen of lidocaïne.
 • Zonnebrandcrème - Om het risico op pigmentstoornissen te beperken, adviseren wij 1 maand vóór en tot 6 weken na de behandeling niet in de zon te komen. Dit geldt ook voor het gebruik van een zonnebank. Gebruik tijdens deze hele periode dagelijks een zonnebrandcrème SPF 50 met UVA- bescherming en breng deze om de 2 uur aan.
 • Nachtcrème – Sommige patiënten moeten gedurende 2 weken vóór de behandeling een speciale nachtcrème gebruiken om de huid optimaal voor te bereiden op de laserbehandeling. Als dit bij u nodig is, krijgt u een recept van de dermatoloog. Na de behandeling gebruikt u de crème niet meer.
 • Zovirax -tabletten® - Om koortsblaren in het behandelde gebied te voorkomen gebruikt u (afhankelijk van uw gevoeligheid hiervoor) vanaf 2 dagen vóór de behandeling en gedurende 5 dagen na de behandeling 3 keer per dag 400 mg Zovirax®-tabletten. Hiervoor krijgt u een recept van de dermatoloog.
 • Flammazine-zalf - Van de dermatoloog krijgt u een recept voor Flammazine-zalf, die wordt ook gebruikt bij brandwonden. Hiermee kunt u na de laserbehandeling de behandelde huid goed vochtig houden en infecties voorkomen totdat de huid genezen is. De dermatoloog zal u speciale instructies geven voor het gebruik van de zalf.

De behandeling

De huid bestaat uit verschillende lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuidse vetweefsel. Bij de laserbehandeling verdampt de arts in een milliseconde (één duizendste van een seconde) met behulp van een CO2-laser (koolstofdioxide) het buitenste laagje van de huid. De laser zorgt ook voor verhitting van de diepere huidlagen, waardoor deze weer strakker worden en blijven. Voor een laserbehandeling van een beperkt huidgebied, zoals bij de lippen en rond de mond, is meestal een plaatselijke verdoving nodig. De verdoving wordt toegediend in de vorm van injecties of een verdovingscrème. Desondanks kunt u de behandeling als enigszins gevoelig ervaren. De ingreep duurt 5 tot 30 minuten, afhankelijk van het te behandelen gebied.

Na de behandeling

 • Net na de laserbehandeling voelt uw huid wat branderig aan en kan ze nog enigszins opgezwollen zijn. Om dit te verhelpen en om de huid sneller te laten genezen, wordt de huid direct na de behandeling 3 tot 6 keer per dag ingesmeerd met Flammazine-zalf.
 • U mag de dag na de behandeling weer douchen. De zalf zal dan voor een deel afspoelen. Na afloop van de douche brengt u weer een nieuw dun laagje zalf aan.
 • Op de behandelde plekken komen korsten die na 5 tot 10 dagen weer verdwijnen. De huid is dan nog flink rood. Deze roodheid verdwijnt over het algemeen na 6 tot 12 weken.
 • Veel pijn ervaart u meestal niet. Tegen eventuele pijn kunt u paracetamol nemen. Als dit onvoldoende helpt of als de pijn toeneemt, kunt u het beste contact opnemen met het Esthetisch Centrum.
 • Zodra uw huid genezen is, kunt u de behandelde huid desgewenst met make-up camoufleren. Zonder camouflage is uw huid felrood, maar wel genezen.
 • Om verkleuring van de huid en pigmentvlekken te voorkomen, beschermt u de behandelde huid de eerste 6 weken goed tegen de zon door u in te smeren met zonnebrandcrème (SPF50), niet in de directe zon te gaan en geen zonnebank te gebruiken.
 • De eerste 7 dagen na de behandeling mag u wel aan normale lichaamsbeweging doen, maar geen zwaar en inspannend werk doen.

Het resultaat

Na 2 weken is het effect van een laserbehandeling meestal al goed zichtbaar. Na 6 tot 12 weken is het eindresultaat bereikt. De rimpels zullen grotendeels verminderd of zelfs verdwenen zijn. De huid zal tot 3 maanden na de behandeling wel enige roodheid kunnen vertonen. Uiteindelijk verdwijnt deze roodheid, maar enige ontkleuring ('depigmentatie' of minder bruin zijn) van de huid kan optreden. Tot ongeveer 60% van de mensen heeft dit. 
Het resultaat is bijna altijd goed te noemen en de meeste mensen zijn dan ook tevreden. Verwacht u echter geen perfecte huid. Uit onderzoek blijkt dat het effect van een laserbehandeling op het wegblijven van rimpels op de bovenlip 5 jaar of langer aanhoudt. Het natuurlijke verouderingsproces van uw huid wordt door een laserbehandeling echter niet gestopt. Rimpels, kraaienpootjes en dergelijke zullen na verloop van tijd weer terugkomen. Bij sommige patiënten wordt dan nog eens een laserbehandeling herhaald.

Complicaties en risico’s

Na een behandeling kunnen altijd complicaties optreden. Een infectie van het behandelde gebied kan optreden, al komt dit zelden voor. Van een laserbehandeling zijn de volgende specifieke complicaties bekend:

 • Als u weleens last hebt van een koortslip, kan een laserbehandeling een koortslip veroorzaken. Om dit te voorkomen krijgt u enige dagen voor de laserbehandeling Zovirax® -tabletten voorgeschreven.
 • In de behandelde huid kunnen pigmentafwijkingen optreden:
  • Minder pigment komt veel voor. Hoe lichter uw huid van kleur is, hoe minder kans u erop hebt.
  • Meer pigmentvorming komt veel minder vaak voor.
 • Bij een te diepe behandeling kunnen littekens ontstaan. Deze kunnen verminderd worden door eventueel inspuiting met een ontstekingsremmer. De littekens zullen niet geheel verdwijnen.
 • Soms valt het resultaat tegen.

Neem in ieder geval contact op met het ziekenhuis bij:

 • aanhoudende roodheid, fors toenemende zwelling van de behandelde huid en eventueel pus;
 • pijn, als de pijnstillers niet helpen of de pijn zelfs toeneemt;
 • een gevoel van ziek zijn en/of koorts, hoger dan 38 °C (via de anus gemeten);
 • aanhoudende misselijkheid;
 • niet kunnen plassen, terwijl u wel normaal drinkt;
 • ongerustheid of twijfel.

Deze informatie is ter voorbereiding en een aanvulling op het gesprek met de arts. Deze beschrijving kan echter nooit volledig zijn voor iedere individuele situatie. Plastische en esthetische chirurgie zijn geen exacte wetenschap; u kunt aan deze informatie dan ook geen garanties ontlenen voor het eindresultaat van uw behandeling.

Contact

De arts zal uw eventuele vragen tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan dan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Hebt u na het lezen van bovenstaande tekst nog vragen, neem dan contact met ons op.

Esthetisch Centrum
043 - 387 23 90 (tijdens kantooruren)

Spoedeisende Hulp (SEH)
043 - 387 67 00 (buiten kantooruren; vraag naar de dienstdoende arts)

E-mail: esthetischcentrum@mumc.nl

Laatst bijgewerkt op 26 mei 2023