MUMC

Patiëntinformatie

Rimpelbehandeling

Met botuline toxine (Botox®)

Rimpels en plooien in het gezicht (zoals lach- of fronsrimpels) die ontstaan als gevolg van voortdurende aanspanning van spieren, kunnen worden behandeld door tijdelijk de spierspanning te verminderen of de spieren uit te schakelen.

Dit kan met botuline toxine-injecties, zoals Botox® , Bocouture of Azzalure®. Botuline toxine is een natuurlijk eiwit dat de spierkracht tijdelijk vermindert. Dit gebeurt door de zenuwimpuls te blokkeren die voor het samentrekken van de spier zorgt. De huid rondom de geïnjecteerde spier kan zo tot rust komen, zodat rimpels verzachten of zelfs geheel verdwijnen. Daarnaast is botuline toxine ook effectief in het voorkómen van nieuwe rimpels. Het effect van deze behandeling is niet permanent en houdt doorgaans 3 tot 6 maanden aan.
De behandeling kan veilig herhaald worden. U komt voor behandeling bij de polikliniek Dermatologie op niveau 1 van het Maastricht UMC+ . Volg 7- 1 blauw.

Botox

Consult

De arts onderzoekt tijdens het eerste consult wat de behandelmogelijkheden zijn. U kunt dan met de arts al uw wensen, klachten en vragen bespreken. De arts zal u zo volledig mogelijk informeren over de behandeling, het te verwachten resultaat en de mogelijke complicaties. Bij twijfel over het effect van de behandeling, zal dit eveneens met u besproken worden.

Voorbereiding

 • Foto’s - Vóór de behandeling maken wij foto’s voor in uw medisch dossier. Hiermee kunnen u en uw behandelend arts het resultaat na de behandeling goed beoordelen.
 • Stoppen met bloedverdunners - Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, dan vertelt de arts u op welk moment u met deze medicijnen moet stoppen. Stoppen met bloedverdunners is echter meestal niet nodig.
 • Stoppen met roken - Roken kan de wondgenezing verstoren, omdat hierdoor de bloedvaten vernauwen. Wij adviseren u daarom 4 tot 6 weken voor de behandeling met roken te stoppen en tot 2 weken na de behandeling niet te roken. Probeer in ieder geval het roken tot een minimum te beperken. 
 • Stoppen met alcohol - Alcohol vergroot de kans op een bloeduitstorting of nabloeding. Daarom is het beter minstens 24 uur voor de ingreep geen alcohol te drinken.
 • Medicatie en allergieën - Het is belangrijk uw medicijngebruik van tevoren te melden aan uw arts. Dit geldt ook voor uw allergieën voor bepaalde geneesmiddelen of lidocaïne.

De behandeling

De arts spuit de botuline toxine in kleine hoeveelheden met een zeer dun naaldje rechtstreeks in de spier die verantwoordelijk is voor de rimpel. De prikjes van de injecties worden door de meeste mensen ervaren als niet meer dan speldenprikjes. Een verdoving is meestal dan ook niet nodig. Wilt u toch een verdovende crème, geef dit dan vooraf aan uw arts aan. Na een paar dagen begint de geïnjecteerde spier zich te ontspannen.

Na de behandeling

 • Het behandelde gebied kan gedurende enkele uren na de behandeling licht gezwollen, rood en gevoelig zijn. Deze reacties zijn altijd mild van aard en verdwijnen spontaan. Om zwelling te beperken kan er enige directe druk toegepast worden. U kunt beter niet koelen omdat dit de werkzaamheid van botuline toxine kan verminderen.
 • Het is beter als u de eerste 3 uur na de behandeling niet plat gaat liggen. Ook sporten en bukken wordt ontraden, het liefst gedurende 24 uur. Wel mag u de spieren van het behandelde gebied intensief gebruiken (bijvoorbeeld boos kijken of juist lachen).

 

 • Vermijd overmatige blootstelling aan de zon tot de zwelling en de roodheid van het behandelde gebied zijn verdwenen.
 • U mag uw gezicht voorzichtig wassen.
 • Masseren van het behandelde gebied wordt de eerste dag ontraden, wel kunt u direct gebruikmaken van uw eigen dagelijkse huidverzorgende producten en make-up.
 • Tegen eventuele pijn kunt u paracetamol nemen. Als dit onvoldoende helpt of als de pijn toeneemt, kunt u het beste contact opnemen met het Esthetisch Centrum.

Het resultaat

Na 2 tot 3 dagen is het eerste effect van de behandeling merkbaar. Het maximale effect is doorgaans bereikt na 2 tot 3 weken. Het effect houdt vervolgens gedurende 3 tot 6 maanden aan. De meeste mensen zijn tevreden over het resultaat van de behandeling. Om een langdurig blijvend effect te behouden, kan de arts de behandeling veilig herhalen zodra het effect begint af te nemen of verdwenen is.

Complicaties en risico’s

Na een behandeling kunnen altijd complicaties optreden. Vanwege de lage dosering is er geen kans op allergische reacties op botuline toxine. Van een behandeling met botuline toxine zijn de volgende specifieke complicaties bekend:

 • Lokale bloeduitstortingen op de plek waar de botuline toxine is ingespoten. Deze bloeduitstortingen zijn vaak binnen een aantal dagen tot een week weer verdwenen.
 • Soms (risico van 4%) komt het voor dat na de behandeling van fronsrimpels het bovenooglid iets gaat zakken. Dit kan gebeuren als de botuline toxine enigszins uitzakt naar de hefspier van het bovenooglid. Deze bijwerking verdwijnt spontaan vanwege de tijdelijke werking van botuline toxine.
 • In de bijsluiter van de fabrikant staat dat er een mogelijke minimale relatie is tussen het gebruik van botuline toxine en het later ontstaan van spierverlammingsziekten. Uit voorzorg adviseert de fabrikant dan ook geen behandeling met botuline toxine uit te voeren bij mensen die een neurologische aandoening of spierzwakte hebben.
 • Heel zelden heeft een behandeling geen effect. Ongeveer 1% tot 2% van de mensen heeft namelijk antistoffen tegen botuline toxine. Als u antistoffen tegen botuline toxine hebt, dan merkt u dat de behandeling geen effect heeft gehad en u de spieren nog net zo kunt aanspannen als voor de behandeling. De botuline toxine is niet schadelijk voor uw lichaam.
 • Soms valt het resultaat tegen.

Neem in ieder geval contact op met het ziekenhuis bij

 • extreme zwelling en roodheid van het behandelde gebied;
 • pijn, als de pijnstillers niet helpen of de pijn zelfs toeneemt;
 • een gevoel van ziek zijn en/of koorts, hoger dan 38 °C (via de anus gemeten);
 • ongerustheid of twijfel.

Deze informatie is ter voorbereiding en een aanvulling op het gesprek met de arts. Deze beschrijving kan echter nooit volledig zijn voor iedere individuele situatie. Plastische en esthetische chirurgie zijn geen exacte wetenschap; u kunt aan deze informatie dan ook geen garanties ontlenen voor het eindresultaat van uw behandeling.

Contact

De arts zal uw eventuele vragen tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan dan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Hebt u na het lezen van bovenstaande tekst nog vragen, neem dan contact met ons op.

Esthetisch Centrum
043 - 387 23 90 (tijdens kantooruren)

Spoedeisende Hulp (SEH)
043 - 387 67 00 (buiten kantooruren; vraag naar de dienstdoende arts)

E-mail: esthetischcentrum@mumc.nl

Laatst bijgewerkt op 11 februari 2021