MUMC

Patiëntinformatie

Verwijderen van ouderdomswratten en fibromen

Ouderdomswratten zijn volkomen goedaardige 'aangroeisels' van de huid. Ze komen heel vaak voor, vooral bij mensen boven de 50 jaar, en nemen toe met de leeftijd.

Ouderdomswratten kunnen verschillende vormen en kleuren hebben. Het oppervlak ziet er soms wat gelig en vettig uit, vandaar de officiële medische naam: verruca seborroica (vettige wrat). Soms zijn ze bruin of zwart van kleur. De gemiddelde grootte is 0,5 tot 1 cm, maar ze kunnen centimeters groot worden. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, behalve op de handpalmen, voetzolen en de lippen.

Het meest komen ze voor op de borst, de rug, het gelaat
(vooral bij de slapen) en de nek. Soms betreft het maar enkele wratten, soms is het een hele groep bij elkaar of zitten over het hele lichaam honderden ouderdomswratten. Ouderdomswratten zijn niet besmettelijk.

Fibromen zijn kleine huidflapjes die met een steeltje aan het lichaam vastzitten. Meestal ontstaan ze spontaan, maar soms zijn ze het resultaat van een slechte wondgenezing. Fibromen kunnen op elk deel van het lichaam voorkomen, maar we zien ze meestal op de hals, de romp, in de oksels en de liezen. Ze zijn goedaardig maar kunnen soms bloeden of pijnlijk zijn, omdat ze bijvoorbeeld in de kleding blijven haken. Ze komen vaker voor bij ouderen en mensen met overgewicht. Wanneer u vanwege cosmetische redenen ouderdomswratten of fibromen wilt laten verwijderen, kunt u bij een van onze artsen terecht.

U komt voor behandeling bij de polikliniek Dermatologie op niveau 1 van het Maastricht UMC+ . Volg 7- 1 blauw.

Verwijderen van wratten en fibromen
Verwijderen van wratten en fibromen

Consult

De arts onderzoekt tijdens het eerste consult wat de behandelmogelijkheden zijn. U kunt dan met de arts al uw wensen, klachten en vragen bespreken. De arts zal u zo volledig mogelijk informeren over de behandeling, het te verwachten resultaat en de mogelijke complicaties. Bij twijfel over de aard van de ouderdomswratten of fibromen, zal dit eveneens met u besproken worden.

Voorbereiding

  • Foto’s - Vóór de behandeling maken wij soms foto’s voor in uw medisch dossier. Hiermee kunnen u en uw behandelend arts het resultaat na de behandeling goed beoordelen.
  • Stoppen met bloedverdunners - Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, dan vertelt de arts u op welk moment u met deze medicijnen moet stoppen. Stoppen met bloedverdunners is echter meestal niet nodig.
  • Stoppen met roken - Roken kan de wondgenezing verstoren, omdat hierdoor de bloedvaten vernauwen. Wij adviseren u daarom 4 tot 6 weken voor de behandeling met roken te stoppen en tot 2 weken na de behandeling niet te roken. Probeer in ieder geval het roken tot een minimum te beperken. 
  • Stoppen met alcohol - Alcohol vergroot de kans op een bloeduitstorting of nabloeding. Daarom is het beter minstens 24 uur voor de ingreep geen alcohol te drinken.
  • Medicatie en allergieën - Het is belangrijk uw medicijngebruik van tevoren te melden aan uw arts. Dit geldt ook voor uw allergieën voor bepaalde geneesmiddelen of lidocaïne.

De behandeling

De huid bestaat uit verschillende lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuidse vetweefsel. Omdat de wratten enkel in de bovenste laag van de huid (de opperhuid) verankerd liggen, kunnen ze eenvoudig van de huid worden geschraapt met een zogenaamde 'scherpe lepel'. Een verdoving is vaak niet nodig. Er blijft een klein schaafwondje over dat over het algemeen fraai geneest zonder een litteken achter te laten. Nadien is een pleister met een speciaal bloedstollend sponsje meestal voldoende. Voor de behandeling van heel vlakke ouderdomswratten in het gelaat wordt meestal vloeibare stikstof gebruikt. Hiermee worden de wratjes zeer kort bevroren en vallen zij na verloop van een aantal dagen er vanzelf af. Indien er veel ouderdomswratjes tegelijk verwijderd worden of bij grote wratten, kan verdoving soms toch nodig zijn.

Na de behandeling

De pleisters mogen een dag na de behandeling verwijderd worden. U mag dan ook weer gewoon douchen. Wel adviseren wij de huid goed te beschermen tegen de zon. Het is verstandig gedurende een half jaar na de behandeling het plekje te beschermen tegen de zon om verkleuring te voorkomen.

Het resultaat

Indien de ouderdomswratten of fibromen er afgeschraapt zijn, is het resultaat direct zichtbaar. De genezing van het wondje duurt gemiddeld 1 tot 2 weken. Wanneer ze verwijderd zijn met behulp van stikstof, vallen de ouderdomswratten of fibromen er binnen enkele dagen af. In principe geneest de huid in beide gevallen zonder littekenvorming, al kan soms toch een wat lichter of donkerder plekje achterblijven.

Complicaties en risico’s

Het verwijderen van ouderdomswratten en fibromen is doorgaans een veilige behandeling. Echter na elke behandeling kunnen complicaties optreden. Bij deze behandeling geldt:

  • De plekken kunnen na behandeling altijd terugkomen.
  • In de behandelde huid kunnen pigmentafwijkingen optreden.
  • Bij te diep afschrapen kunnen littekens ontstaan. Deze kunnen verminderd worden voor eventueel inspuiting met een ontstekingsremmer. Geheel verdwijnen doen de littekens niet.
  • Soms kan het wondje op een later moment weer gaan bloeden. Dit risico is het grootst als u bloedverdunners gebruikt. Mocht dit gebeuren, neem dan een schone theedoek en vouw deze op tot een vierkantje. Druk hiermee gedurende 15 minuten onafgebroken op het wondje.

Neem in ieder geval contact op met het ziekenhuis bij aanhoudend bloeden, ongerustheid of twijfel. Deze informatie is ter voorbereiding en een aanvulling op het gesprek met de arts. Deze beschrijving kan echter nooit volledig zijn voor iedere individuele situatie. Plastische en esthetische chirurgie zijn geen exacte wetenschap; u kunt aan deze informatie dan ook geen garanties ontlenen voor het eindresultaat van uw behandeling.

Contact

De arts zal uw eventuele vragen tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan dan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Hebt u na het lezen van bovenstaande tekst nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Esthetisch Centrum
043 - 387 23 90 (tijdens kantooruren)

Spoedeisende Hulp (SEH)
043 - 387 67 00 (buiten kantooruren; vraag naar de dienstdoende arts)

E-mail: esthetischcentrum@mumc.nl

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021