https://info.mumc.nl/sites/default/files/styles/crop_thumbnail/public/2021-02/Mumc%2B.jpg?itok=1az92HRc

Folder

Sacrale neuromodulatie Fase 2

Behandeling van incontinentie bij de afdeling chirurgie

U wordt behandeld voor uw klachten door middel van sacrale neuromodulatie (sacrale zenuwstimulatie). U hebt inmiddels een eerste fase procedure ondergaan. Op dit informatieblad krijgt u informatie over de tweede fase van deze behandeling, de operatietechnieken, de complicaties en leefregels na de operatie.
U vindt de polikliniek Chirurgie op niveau 1.

De operatie

De tweede fase vindt vrijwel altijd onder lokale anesthesie plaats. Tijdens deze operatie wordt de externe verbindingskabel die door een klein wondje in uw rug naar buiten loopt verwijderd.

Om dit te kunnen doen wordt het litteken op uw bil geopend. Hier moet ruimte worden gemaakt om de pacemaker aan de electrode te kunnen bevestigen en onder de huid te plaatsen. Vervolgens worden alle wonden gesloten en zit het hele systeem dus onderhuids.

Zodra u zich goed voelt mag u naar huis, omdat de tweede fase meestal onder lokale anesthesie plaatsvindt, is dat vrijwel altijd direct na de operatie.

Op de polikliniek Heelkunde wordt de pacemaker ingesteld en krijgt u uitleg over de afstandsbediening zodat u de pacemaker zelf aan en uit kunt zetten.

.
Geïmplanteerde neuromodulator

Complicaties

Net als bij elke andere operatie kunnen ook bij sacrale neuromodulatie complicaties optreden zoals nabloeding of infectie. De kans hierop is echter klein.

Een vervelende complicatie die kan ontstaan is het verschuiven van de elektrode. Wanneer de elektrode niet meer op de goede plek zit zal de procedure eventueel opnieuw moeten plaatsvinden. De kans op verschuiven van de electrode is het kleinst wanneer u de onderrug zoveel mogelijk recht houdt.

Weer thuis

Geprobeerd wordt de hechtingen onder de huid te plaatsen, zodat deze vanzelf oplossen.

Drie dagen na de operatie mag u weer douchen en de witte pleisters laten los. De kleine bruine pleistertjes daaronder laat u zitten tot ze vanzelf afvallen.

Na 10 dagen laat u de wond controleren door de huisarts. Let vooral op roodheid en warmte van de wond. Eventuele hechtingen die door de huid komen kan de huisarts verwijderen. Wanneer alles in orde is mag u weer zwemmen en in bad en geleidelijk het dagelijks leven weer oppakken. Het is belangrijk dat de elektrodes goed op hun plek blijven zitten. Zware voorwerpen tillen, bukken en uitrekken moet u dan ook vermijden tot drie maanden na de eerste fase.

U krijgt een ontlastingsdagboekje mee naar huis zodat tijdens de poliafspraak vier weken na de tweede fase beoordeeld kan worden of het nog goed gaat en of instellingen eventueel moeten worden aangepast.

Wachtlijst

De wachtlijst voor sacrale neuromodulatie onder complete anesthesie kan verschillen met die van onder lokale verdoving. In principe vindt de tweede fase van uw behandeling vier weken na de eerste ingreep plaats. Deze wordt al meteen ingepland.

Contact

Bij vragen of problemen, kunt u contact op nemen met huisarts of uw behandelende arts in het ziekenhuis.
Wanneer na de operatie thuis problemen zijn, neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie

Polikliniek Chirurgie 043-387 49 00
E: poli.chirurgie@mumc.nl

Verpleegkundig specialist coloncare: Kim Reynders, sein 1507

Spoedeisende Hulp 043-387 67 00 ’s avonds of in het weekend; vraag naar de dienstdoende chirurg

Website

Laatst bijgewerkt op 7 maart 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1209