MUMC

Folder

Port-a-cath®

Een Port-a-cath ® (PAC) is een reservoir verbonden met een katheter. Deze katheter wordt in een grote ader ingebracht. U krijgt deze PAC omdat u een behandeling krijgt waarbij regelmatige toediening van medicijnen en of andere vloeistoffen direct in een bloedvat noodzakelijk is.

Het systeem bestaat uit twee delen (zie afbeelding 1):
een reservoir; dit is een injectiekamer die is afgesloten met een siliconenmembraan.
Een katheter; dit is een dunne flexibele infuuslijn die in een groot bloedvat wordt geplaatst.

De voordelen van een Port-a-cath ® zijn:

 • Mogelijkheid tot afname van bloed
 • Geen problemen meer indien u moeilijk te prikken bent
 • Het systeem kan vaker worden aangeprikt
 • Minder kans op een infectie omdat het systeem onder de huid ligt
Afbeelding 1
Afbeelding 1

Voorbereiding

Het plaatsen van een Port-a-cath ® gebeurt op het Chirurgisch Dagcentrum onder plaatselijke verdoving. U hoeft dus niet onder narcose. U hoeft niet nuchter te zijn. Als u bloedverdunners gebruikt, bespreekt de arts vooraf met u of u deze moet stoppen, hoelang en wanneer u weer mag starten. De ingreep duurt ongeveer 75 minuten.

Onderzoek

De Port-a-cath ® wordt door een chirurg ingebracht. Het te opereren gebied wordt ontsmet met een jodiumoplossing en afgedekt met steriele doeken, waarna het gebied plaatselijk wordt verdoofd. De chirurg maakt een sneetje in de huid om de Port-a-cath ® onder de huid te bevestigen. De katheter wordt via de halsader ingebracht en eindigt in de bovenste holle ader. Als laatste wordt de huid gehecht en wordt er een pleister geplakt. Meestal wordt de Port-a-cath ® ter hoogte van borstkast ingebracht en de katheter in een groot vat in de hals (zie afbeelding 2).

Na het inbrengen kan er wat spierpijn en een stijf gevoel ontstaan in de schouder, aan de kant waar de PAC is ingebracht. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen. Na verloop van tijd blijven er twee kleine littekens en een bobbel onder de huid zichtbaar.

 • Na de ingreep mag U de pleister na 24 uur verwijderen. Plak de wond opnieuw af, zeker als u gaat douchen.
 • Tijdens het douchen spoelt u de pleister af met een klein beetje water (geen zeep gebruiken). In bad gaan en zwemmen is de eerste 2 weken na het inbrengen van de katheter niet toegestaan.
 • Er kan een blauwe plek ontstaan. Die verdwijnt na verloop van tijd.
 • De hechtingen lossen op.
 • Vermijd de eerste twee weken zwaar lichamelijke arbeid.
 • Indien de Port-a-cath ® niet vaker dan één keer per maand gebruikt wordt, zal er opnieuw één keer per 4 weken een heparine oplossing ingespoten moeten worden. Dit om te voorkomen dat het systeem verstopt raakt met bloed dat kan gaan stollen in het systeem.

 

Inbrengen PAC
2. Inbrengen PAC
Aanprikken PAC
3. Aanprikken PAC

Indien er geen complicaties zijn opgetreden kan de Port-a-cath ® binnen 24 uur in gebruik worden genomen.
Om toegang tot de Port-a-cath ® te krijgen, wordt het membraan met behulp van een speciale naald via de huid aangeprikt (zie afbeelding 3). Dit kan een lichte pijn veroorzaken die snel verdwijnt.

Complicaties

Het is belangrijk om regelmatig de aanprikplaats te inspecteren. Neem contact op met het ziekenhuis bij de volgende klachten:

 • Als er tekenen zijn van een infectie:
  • De huid waaronder het reservoir ligt (de aanprikplaats) is rood, warm, pijnlijk, gezwollen en/of er komt wat pus uit.
  • Als u koorts (een temperatuur van boven de 38,5 graden Celsius) en/of koude rillingen krijgt.
 • Als er pijn en/of zwelling optreedt van het gebied rondom de aanprikplaats, bijvoorbeeld de arm of het halsgebied.
 • Als u denkt dat het Port-a-cath ® systeem is verschoven.

Weer thuis

U zult nauwelijks hinder hebben van de Port-a-cath ®. Als de wondjes van het inbrengen genezen zijn, zijn er geen speciale voorzorgsmaatregelen nodig en kunt u alles doen.
U kunt met een Port-a-cath ® door het beveiligingspoortje in de winkel en luchthaven gaan. Ook zwemmen, baden en douchen zijn geen probleem. U kunt zonder probleem een MRI- of CT-scan laten maken, ondanks het feit dat de Port-a-cath ® van metaal is gemaakt.

De katheter mag blijven zitten totdat de behandeling is afgelopen. Dit kan zelfs enkele jaren zijn. Het is misschien handig om een implantatiebewijs bij u te dragen.
U kunt het implantatiebewijs downloaden via onderstaande link. http://www.bbraun.nl/cps/rde/xchg/cw-bbraun-nl- nl/hs.xsl/products.html?id=00020742720000000489&prid=PRID00000992

Contact

Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen.

Oncologiecentrum (tijdens kantooruren)
043-387 64 00

Chirurgisch Dagcentrum (tijdens kantooruren)
043-387 14 00

Afdeling A5 (avond- en nachturen, weekend en feestdagen)
043-387 65 10

Laatst bijgewerkt op 20 maart 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1228