MUMC+

Patiëntinformatie

Het vooraf onderzoeken op het coronavirus (SARS-CoV-2)

U bent opgenomen op een verpleegafdeling van het Maastricht UMC+. Wij hanteren een preventief beleid ten aanzien van het testen op COVID-19. Dat betekent dat wij patienten en medewerkers testen op het coronavirus op afdelingen waar eerder een COVID-19 besmetting is geweest óf op zogenaamde hoog risico (high-risk) afdelingen.

Hoog risico afdelingen zijn:

 • D5 transplantatie, neurochirurgie en nefrologie
 • A3 longziekten
 • B5 algemene interne, Maag-, Darm en Leverziekten (MDL en geriatrie/ouderengeneeskunde)
 • Dialyse afdeling

Waarom doen we dit?

Wij vinden de veiligheid van onze patiënten, bezoekers en medewerkers ontzettend belangrijk. Daarom willen we graag zo vroeg mogelijk kunnen handelen, als dat nodig is. Het liefste zelfs vooraf (preventief), om eventuele uitbraken te voorkomen of klein te houden. Het is namelijk mogelijk dat iemand besmet is met het coronavirus zonder dat hij/zij de bekende symptomen heeft, zoals:

 • hoesten
 • benauwdheid
 • verhoging/koorts
 • plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).

U hoeft dus geen last te hebben van deze symptomen om als drager het virus toch over te kunnen dragen aan iemand anders. Om te kunnen handelen is het daarom belangrijk om te weten of een patiënt of medewerker besmet is met COVID-19.

Wat betekent dit voor u?

Het vooraf onderzoeken (preventief screenen) op COVID-19 gebeurt op afdelingen waar al eerder een COVID-19 besmetting is geweest én op zogenaamde hoge risico afdelingen . De verpleegkundigen en/of artsen van de afdeling informeren u hierover.
Test u positief? Dan verplaatsen wij u naar een eenpersoonskamer of COVID-afdeling en wordt u in strikte virale isolatie verpleegd. Dit betekent dat u geen contact heeft met andere patiënten, u geen gebruik maakt van gemeenschappelijke ruimten en onze medewerkers extra beschermingsmiddelen dragen wanneer zij u verplegen. Dit alles wordt gedaan om verdere verspreiding van het virus op de afdeling te voorkomen. Test u positief, maar heeft u verder geen klachten? Ook dan wordt u in isolatie verpleegd.

Wat betekent dit voor uw bezoek?

Wordt u op een éénpersoonskamer in strikte virale isolatie verpleegd, dan is het belangrijk dat uw bezoek zich eerst bij de verpleging meldt. De verpleging zal uw bezoek uitleggen welke extra maatregelen gelden en hen voorzien van FFP2-maskers.

Hoe wordt COVID-19 aangetoond?

Met een speciaal wattenstaafje (swab) wordt in uw keel- en neusholte testmateriaal afgenomen. Deze swab wordt in een buisje met vloeistof geplaatst en voorzien van een unieke (bar)code zodat duidelijk is welke buis bij welke patiënt hoort. In ons laboratorium onderzoeken wij of er bij u coronavirus aanwezig is. De uitslag van dit onderzoek laten wij u weten, zodra alle uitslagen bekend zijn.

corona test
swab test

Wat kunt u zelf doen om verspreiding te voorkomen?

Zorg een beetje voor elkaar. U kunt zelf de verdere verspreiding van COVID-19 voorkomen door u te houden aan de volgende maatregelen:

 • Deelt u een kamer? Houd bij het ontvangen van bezoek dan rekening met uw kamergenoten. Spreek af, als dat nodig is, hoe laat iedereen zijn/haar bezoek ontvangt.
 • Wijs uw bezoek erop dat het dragen van een mondkapje verplicht is.
 • Houd 1,5 meter afstand tot uw kamergenoten en bezoek.
 • Houd de gordijnen tussen bedden gesloten.
 • Eet samen als u voldoende afstand kunt houden, eet anders apart.
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht in publieke ruimtes, op afdelingen, in wachtruimtes én op patiëntenkamers. Dit geldt voor iedereen die op bezoek komt van 13 jaar en ouder.
 • Houd altijd rekening met de 1,5 meter afstand,

Uw bezoek heeft geen koorts en/of luchtwegklachten.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wenst u meer uitleg? Vraag het dan na bij één van de verpleegkundigen of artsen op uw afdeling.

Ook vindt u meer informatie over het coronavirus (COVID-19) én onze huidige bezoektijden en bezoekregels op onze website.

Website

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021