


Folder
Chemische peeling
De behandeling van actinische keratose middels chemische peeling
Actinische keratose
Chemische peeling is een behandelmethode voor actinische keratose, een zonbeschadigde huid. Zie voor meer informatie over deze aandoening de folder ‘actinische keratose' https://info.mumc.nl/pub-129. In overleg met uw arts of verpleegkundig specialist heeft u gekozen voor deze behandelmethode. In dit informatieblad vindt u alles wat voor u van belang is in verband met deze therapie.
Chemische peeling
Chemische peeling wordt gebruikt om een oppervlakkige diepte in de huid te beschadigen en zo de aanmaak van nieuwe huid te stimuleren. Het is een éénmalige behandeling die in het ziekenhuis wordt uitgevoerd door uw arts of verpleegkundig specialist.
De behandeling vindt plaats op de afdeling dermatologie van het Maastricht UMC+.
Voor wie is chemische peeling bedoeld
Deze vorm van behandeling is bedoeld voor patiënten met uitgebreide vormen van actinische keratose, bijvoorbeeld op de kale schedel, in het gezicht of in de hals.
De behandeling
Voorafgaand aan de behandeling moet u 2 weken, één maal per dag voor het slapen gaan, de aangedane huid insmeren met retinoïde crème. Dit is om te zorgen dat de vloeistof tijdens de behandeling beter kan indringen. U krijgt een recept van uw arts mee zodat u deze crème bij uw apotheek kunt ophalen.
Tijdens de behandeling brengt de arts op de te behandelen huid een vloeistof aan (trichloorazijnzuur). De huid kan hierdoor tijdelijk wit kleuren en geeft een pijnlijk en branderig gevoel. Na ongeveer 10 minuten mag de huid gekoeld worden met natte doeken. Hierdoor zal de pijn en branderigheid snel afnemen. Dit koelen duurt ongeveer 20-30 minuten. Daarna wordt de huid ingesmeerd met koelzalf en mag u naar huis.
Wat merk ik tijdens de chemische peeling ?
U kunt pijn en/of branderigheid voelen tijdens de behandeling. Uit ervaring blijkt dat deze klachten na het koelen van de huid snel afnemen in hevigheid.
Bijwerkingen
De aangedane huidcellen worden afgestoten en er worden nieuwe, gezonde cellen aangemaakt. Hierdoor kunt u de eerste week na de behandeling branderigheid en pijn voelen. De meest voorkomende huidreacties zijn roodheid, schilfering, jeuk en korstvorming. Deze bijwerkingen komen in de eerste week het meest voor en nemen daarna af.
Na de behandeling
Met uw behandelaar spreekt u het vervolg traject af. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Om pijn en branderigheid in de dagen na de behandeling te verminderen, kunt u koelzalf smeren. U krijgt hiervoor een recept mee zodat u dit kunt afhalen bij uw apotheek.
Zonbescherming
Vermijd langdurige blootstelling aan de zon en zonnebanken. Bescherm uw huid regelmatig met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor. Een hoofddeksel biedt ook goede bescherming. Kijk voor meer informatie ook naar de folder “Zonbescherming” https://info.mumc.nl/pub-119
Contact
Neem bij problemen contact met ons op.
Polikliniek Dermatologie 043 -38 750 00
(tijdens kantooruren)
Spoed Eisende Hulp (SEH) 043 -387 67 00
(buiten kantooruren en in het weekend)
Heeft u na het lezen van dit informatieblad nog vragen, stel deze aan uw behandelend arts of verpleegkundig specialist.