Zwangere buik met genetische code

Patiëntinformatie

PGT en ivf: betrouwbaarheid en risico's

In dit informatieblad leest u hoe betrouwbaar een PGT-diagnose is, hoe groot de slagingskans is en wat de risico's zijn voor de vrouw en het kind. 

Betrouwbaarheid

De betrouwbaarheid van een diagnose na een preïmplantatie genetische test (PGT) is 95 tot 98 procent. Anders gezegd: het risico dat na een PGT-behandeling toch een kind wordt geboren met de aandoening waarvoor embryoselectie werd gevraagd, is klein en bedraagt twee tot vijf procent.

Slagingskans

De slagingskansen bij een PGT-behandeling zijn ongeveer twintig procent per gestarte behandeling. In Nederland is afgesproken dat drie PGT-behandelingen worden toegestaan, mits er geen bijzonderheden zijn.

Gemiddeld lukt het bij veertig tot vijftig procent van de paren om binnen drie behandelingen een doorgaande zwangerschap te bereiken.

Risico's voor de vrouw

Het risico van PGT voor de vrouw is het risico van de ivf-behandeling. Het risico op complicaties bij ivf is enkele procenten.

Een van de meer voorkomende complicaties (in één tot twee procent van alle gevallen) is overstimulatie. Dat wil zeggen dat teveel eiblaasjes in de eierstokken tot rijping komen. De vrouw kan dan buikpijn krijgen en vocht vasthouden. In een aantal gevallen moet de behandeling dan gestopt worden en soms is een ziekenhuisopname nodig.

Andere mogelijke complicaties zijn bijvoorbeeld een bloeding of een infectie.

Risico's voor het kind

Door het weghalen van één of enkele cellen bij een drie tot vijf dagen oud embryo (de biopsie), worden de ontwikkelingskansen van het embryo, voor zover bekend, niet geschaad.

Ook is er voor zover nu bekend geen verhoogd percentage kinderen met aangeboren afwijkingen na PGT gerapporteerd in internationale wetenschappelijke literatuur.

Prenatale diagnostiek

Als u na de PGT-behandeling zwanger wordt, kunnen wij controleren of de PGT-diagnose correct was.

  • U laat in de elfde of twaalfde week van de zwangerschap een vlokkentest uitvoeren.
  • Of u kiest in de zestiende week voor een vruchtwaterpunctie.

Elke zwangere vrouw in Nederland kan kiezen voor NIPT, een niet-invasieve prenatale test. Meer informatie op meerovernipt.nl.

In de achttiende tot twintigste week wordt altijd een uitgebreide echo gemaakt.

Niet zwanger na PGT

Bent u na de PGT-behandeling niet zwanger, dan besluit u in overleg met de ivf-afdeling of u door wilt gaan met de behandeling. Is dat het geval dan wordt de volgende behandeling ingepland.

De meeste verzekeraars vergoeden drie behandelingen.

Contact

Heeft u vragen of bent u verhinderd? Laat het ons weten.

Maastricht UMC+
Klinische Genetica
T: (+31) (0)43 387 58 55
E: polikliniek.klinischegenetica@mumc.nl


 

Website

PGT Nederland is een samenwerkingsverband tussen het PGT-centrum Maastricht UMC+ en UMC Utrecht, UMC Groningen en Amsterdam UMC.

Laatst bijgewerkt op 26 juli 2021