_

Folder

Fonatie Video Onderzoek volwassenen

Onderzoek op de afdeling Beeldvorming

Radiologie

Algemeen

U bent door uw behandelend arts doorverwezen voor een Fonatie Video Onderzoek. Hier vindt u alle informatie die voor u belangrijk is bij de voorbereiding en het onderzoek. 

Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Beeldvorming. Dan maken wij een nieuwe afspraak met u.

In het verleden is bij u een totale Laryngectomie of Totale Larynx Extirpatie, vaak afgekort als TLE, uitgevoerd. Door deze TLE vindt de spraak nu plaats via een spreekbutton. Bij een Fonatie Video Onderzoek beoordelen wij samen met de aanwezige logopediste de spraak via deze spreekbutton.

 

Voorbereiding

Voor een Fonatie Video Onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn, u mag gewoon eten en drinken. Ook hoeft u geen speciale voorbereiding te volgen.

Wel is het belangrijk dat u uw eigen spullen meeneemt voor het schoonmaken en verzorgen van uw stemprothese. Als u een tracheacanule heeft, moet dit een gevensterde LaryTubeTM zijn. Neem deze mee of doe hem in. 

Laat sieraden en waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies of vermissing van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

Wat u altijd moet melden

Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Neem dan contact op met uw arts vóór het onderzoek.

Medicijnen

Uw gebruikelijke medicijnen kunt u op de normale wijze blijven innemen.

Het onderzoek

Voor het Fonatie Video Onderzoek moet u zich melden aan de balie van de afdeling Beeldvorming, Locatie Beeldvorming 3, volg route H-3 / lift H niveau 3 (rood).

U neemt plaats in de wachtkamer waar de Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB'er)  u ophaalt en uitleg geeft over het onderzoek. In het belang van het onderzoek kan aan u worden gevraagd om bepaalde kledingstukken, sieraden of protheses uit te doen. U krijgt een papieren schort van de MBB'er die u aandoet. Dan neemt u plaats op het röntgentoestel. Zo worden opnamen gemaakt van uw hals regio.  Het onderzoek wordt uitgevoerd door de logopedist en de physician assistant (PA). Zij vertellen hoe de opnames worden gemaakt en wat u moet doen.

Om de foto's goed te kunnen beoordelen, krijgt u een bekertje contrastvloeistof. Deze vloeistof moet u op commando van ons doorslikken. Tijdens het slikken worden de foto's gemaakt. Vervolgens doet de logopediste enkele stem oefeningen met u. Tijdens deze oefeningen worden er weer röntgenfoto's gemaakt.

Tijdens het onderzoek zelf kunt u ook nog vragen stellen aan de aanwezige logopediste, PA en/of MBB'er.

Na het onderzoek

Aan het eind van het onderzoek mag u zich weer aankleden. Er is geen specifieke nazorg noodzakelijk, u mag gewoon naar huis.

De uitslag

De uitslag van het Fonatie Video onderzoek krijgt u van de behandelend arts nadat de afdeling Beeldvorming de foto’s heeft beoordeeld. De afspraak met de behandelend arts moet u zelf maken.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.

Afdeling Beeldvorming
043-387 75 00
maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur
 

Laatst bijgewerkt op 1 maart 2023