U wordt opgenomen op verpleegafdeling D4 kort verblijf in verband met het ondergaan van een hartkatheterisatie en of dotterbehandeling. De afdeling bevindt zich op niveau 4, volg D-4 oranje.
De opname
U meldt zich bij de balie van de verpleegafdeling op het afgesproken tijdstip. Een hartkatheterisatie of dotterbehandeling vindt meestal plaats via een dagopname. Dit betekent dat u in de ochtend wordt opgenomen. Vaak mag u dezelfde dag weer naar huis.

Voorbereiding ten aanzien van medicatie
Bloedverdunnende middelen
Indien uw cardioloog met u afspraken heeft gemaakt ten aanzien van de bloedverdunnende medicatie dan dient u deze afspraken te volgen.
Diabetes medicatie
- U mag uw diabetesmedicatie volgens eigen schema doorgebruiken.
- Neem uw insulinepen en uw spullen voor het meten van uw bloedsuikers mee naar het ziekenhuis. U doet de controles zelf. Eventueel wordt dit voor u gedaan op de afdeling.
- Gebruikt u metformine dan mag u deze niet innemen op de dag van het onderzoek.
- De dag na het onderzoek mag u weer starten met het gebruik van metformine.
Wat mag u eten voor de behandeling/opname?
- U mag vóór het onderzoek gewoon eten en drinken. U mag alleen vanaf 0.00 uur op de dag van de ingreep geen producten meer eten of drinken waar cafeïne in zit, zoals koffie, thee, cola, energiedrank en chocolade.
- Uw gebruikelijke ochtendmedicatie kunt u, met uitzondering van uw plastabletten, innemen met een slokje water.
Begeleiding en vervoer
- Op de dag van uw opname mag u 1 begeleider meenemen. Tijdens uw ingreep verzoeken wij uw begeleider de afdeling te verlaten. De begeleider kan wachten in de divisieruimte niveau 4 of in het bezoekersrestaurant op niveau 1.
- Regel vooraf vervoer naar huis. Dit is belangrijk , want u kunt niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen en of alleen reizen met het openbaar vervoer.
Meenemen naar ziekenhuis
Op de dag van het onderzoek is het belangrijk dat u de volgende spullen meeneemt.
- Nachtkleding, een extra paar sokken en iets te lezen.
- Laat geld, sieraden en andere waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis.
- Uw eigen medicatie in originele verpakking.
- Insuline pen en spullen voor het meten uw bloedsuikers als u diabetes bent.
- Een actueel medicatieoverzicht van uw apotheek of de door u ingevulde medicatielijst. Dit is nodig voor de controle van uw actuele medicatiegebruik.
Onderzoek/ behandeling
Bij aankomst op de afdeling wordt een kort opnamegesprek met u gehouden door de verpleegkundige, aan wie u eventuele bijzonderheden (bijvoorbeeld allergieën) nog kunt melden. Uw gegevens en het medicatieoverzicht dat u hebt ingevuld, geeft u aan de verpleegkundige. Hij/zij bereidt u voor en geeft u verdere uitleg over de behandeling. Wij streven ernaar om de wachttijd voor u zo kort mogelijk te houden. Daarom komen de patiënten op verschillende tijdstippen. Het exacte tijdstip van uw behandeling kunnen wij u niet geven, maar vindt plaats tussen 08.30 uur-17.00 uur.
Door spoedgevallen kan het gebeuren dat uw geplande behandeling niet door kan gaan. Wij proberen dit zo veel mogelijk te voorkomen. Mocht dit toch het geval zijn, dan vragen wij hiervoor uw begrip. Wij zoeken samen naar een voor u meest geschikte oplossing.
Na de behandeling
De verpleegkundige op de afdeling komt regelmatig binnen om na de behandeling te controleren of alles goed gaat met u. U mag weer gewoon eten en drinken. Het innemen van medicijnen doet u in overleg met de verpleegkundige of de zaalarts. Indien uw situatie stabiel blijft mag u meestal dezelfde dag weer naar huis.
Weer thuis
Waar moet u thuis rekening mee houden.
- Na 24 uur mag u weer douchen, maar de eerste 4 dagen mag u niet in bad of in de sauna. Het wondje moet u voorzichtig droogdeppen.
- De eerste week na een hartkatheterisatie of dotterbehandeling adviseren wij u om het rustig aan te doen. Dit betekent dat u niet zwaarder mag tillen dan 5 kilo. U mag ook niet intensief bewegen (voorzichtig met traplopen, stofzuigen, ramen zemen, fietsen en sporten).
- Autorijden en fietsen raden we de eerste 3 dagen af. Dit omdat er tijdens het autorijden en of fietsen veel druk op de pols of lies komt met het risico op nabloeding.
Contact
Heeft u nog vragen, neem dan contact met ons op.
Voor inhoudelijke vragen over de voorbereiding/medicatie of de ingreep
T: 043 387 20 30 (maandag en donderdag tussen 11.00 en 12.00 uur ).
Voor vragen met betrekking tot planning belt u met het Planbureau Hartkatheterisatie
T: 043 387 52 02 (op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur).