


Folder
Hartkatheterisatie/Dotterbehandeling: leefregels
Leefregels na het onderzoek
U hebt in het Maastricht Hart+Vaat Centrum een hartkatheterisatie of dotterbehandeling ondergaan. Op dit blad krijgt u informatie waar u thuis op moet letten en wat u kunt doen als zich problemen voordoen.
Weer thuis
- Na 24 uur mag u weer douchen, maar de eerste vier dagen mag u niet in bad of in de sauna. Als het wondje nat wordt, dep dit dan voorzichtig droog.
- Hebt u een Angio-Seal (plugje in de lies) gehad, dan mag u de eerste 4 dagen niet in bad of naar de sauna. Zorg ervoor dat u de informatie van de Angio-Seal de eerste 3 maanden altijd bij u draagt.
- De eerste week na een katheterisatie of dotterbehandeling adviseren wij u om het rustig aan te doen. Dit betekent dat u niet zwaarder mag tillen dan vijf kilo en niet intensief mag bewegen. Voorzichtig met traplopen, stofzuigen, ramen zemen, fietsen en sporten.
- Autorijden en fietsen raden we u zeker de eerste 3 dagen af. Tijdens het autorijden en fietsen komt er veel druk op de pols of lies met het risico op een nabloeding.

Wondverzorging
- De pleister in de lies mag u er ’s avonds zelf afhalen. Als de insteekopening niet droog is, kunt er zelf thuis een nieuwe pleister opdoen.
- Mogelijk verliest u een paar druppels bloed uit de prikplaats in uw lies of pols. Dit is onschuldig. Vervang de pleister in dat geval door een nieuwe pleister. Door een vochtige pleister kan infectie van het wondje optreden.
-
Neem contact op met uw huisarts bij blijvend (licht) bloedverlies, gevoelloosheid, pijn of huiduitslag.
Mogelijke klachten bij hartkatheterisatie of dotterprocedure via de lies
- Uw lies kan dik en blauw zijn. De blauwe plek, die geel of groen kan verkleuren, zoals bij elke blauwe plek, kan zich verspreiden over het hele been. Hierover hoeft u zich niet ongerust te maken. Dit verdwijnt binnen twee weken.
- Een beetje trekkend gevoel in de lies is normaal.
-
Waarschuw uw huisarts als u koorts krijgt.
Mogelijke klachten bij hartkatheterisatie of dotterprocedure via de arm
- Uw pols kan dik en blauw zijn. De blauwe plek, die geel of groen kan verkleuren, zoals bij elke blauwe plek, kan zich verspreiden over de hele onderarm. Hierover hoeft u zich niet ongerust te maken. Dit verdwijnt binnen twee weken.
- Uw pols en/of arm is een paar dagen wat pijnlijk of gevoelig.
-
Waarschuw uw huisarts als u koorts krijgt.
Slagaderlijke bloeding
Een mogelijke complicatie na het onderzoek is een slagaderlijke bloeding. Dit herkent u als volgt:
- Wanneer de wond in uw lies of pols pomp- of golfsgewijs gaat bloeden.
- Wanneer een plotselinge, toenemende zwelling in de lies of pols ontstaat. Dit kan betekenen dat een slagader onderhuids is gaan bloeden.
Wat te doen bij een slagaderlijke bloeding?
- Bel 112.
- Ga direct liggen, bijvoorbeeld op een bed of bank of op de grond.
- Probeer de bloeding onder controle te krijgen door met twee vingers krachtig te drukken boven de insteekplaats. Indien mogelijk kunt u dit ook door iemand anders laten doen.
-
Rijd niet zelf naar het ziekenhuis. Door bloedverlies kunt u flauwvallen.
Contact
Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.
- Verpleegafdeling D4
T: 043 387 44 40 / 043 387-64 40
Laatst bijgewerkt op 12 augustus 2022. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1329