mumc+

Patiëntinformatie

Sentinel Node procedure

Waarom een sentinel node procedure?

De behandeling van kanker hangt af van het bestaan van uitzaaiingen. Sommige soorten tumoren zaaien volgens een vast patroon uit, bijvoorbeeld eerst naar een lymfeklier en van daar uit verder. De eerste klier(en) heet de schildwachtersklier of sentinel node.

Als die eerste klier(en) vrij is (zijn) van tumorweefsel, kunnen de overige lokale lymfeklieren ongemoeid blijven. Omgekeerd, als die eerste klier(en) tumorweefsel bevat(ten), is dat een aanwijzing dat de kanker al is uitgezaaid en moet de behandeling worden aangepast waarbij in eerste instantie alle lokale lymfeklieren zullen worden verwijderd.

Met de sentinel node procedure wordt de schildwachtersklier opgezocht en verwijderd waarna deze wordt onderzocht op mogelijke uitzaaiingen. Op deze manier wordt voorkomen dat er onnodig lokale lymfklieren worden verwijderd.

sentinel node procedure

Zijn er voorbereidingen voor het onderzoek?

Het onderzoek heeft geen speciale voorbereidingen. Wel zal de verpleegkundige op de afdeling één uur voor het onderzoek EMLA-crème, een verdovende crème, op de vulva aanbrengen zodat de injecties minder gevoelig zullen zijn

Hoe verloopt het onderzoek?

Deze procedure maakt onderdeel uit van een operatieve ingreep en de bijbehorende voorbereiding. Een dag voor de operatie krijgt u van de arts (nucleair geneeskundige of gynaecoloog) door middel van een injectie in of rond de tumor een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend. Deze stof wordt door de lymfevaten naar de sentinel node getransporteerd. Met behulp van een camera wordt op verschillende momenten gekeken of de sentinel node zichtbaar is. Voor het maken van deze foto’s ligt u op een onderzoekstafel. Tijdens de operatie, de volgende dag, zal uw behandelend arts de sentinel node(s) opsporen en verwijderen. De sentinel node(s) zullen verder worden onderzocht en het verdere beleid zal hierop worden aangepast zoals met u is afgesproken.

Hoelang duurt het onderzoek?

Afhankelijk van het soort kanker zijn er twee verschillende mogelijkheden. De eerste mogelijkheid houdt in dat na de injectie (vijf minuten) meteen foto’s gemaakt worden gedurende 45 minuten. Hierna volgt een wachttijd van twee uur waarin u terug naar de afdeling gaat. Na twee uur worden opnieuw foto’s gemaakt; dit zal 30 minuten duren. De tweede mogelijkheid houdt in dat na de injectie (vijf minuten) 15 minuten gewacht moet worden voordat de eerste foto’s gemaakt worden; dit duurt 20 minuten. Ongeveer twee uur na de injectie worden opnieuw foto’s gemaakt. Tijdens deze wachttijd hoeft u niet op de afdeling te blijven. Het maken van de foto’s neemt 20 minuten in beslag. Afhankelijk van deze foto’s is het mogelijk dat er twee uur hierna nogmaals foto’s gemaakt worden.

Wat gebeurt er verder met het onderzoek?

In tegenstelling tot de meeste onderzoeken geeft dit onderzoek geen uitslag over het ziekteproces. Het onderzoek helpt uw behandelend arts met het bepalen van het aantal sentinel nodes en het lokaliseren daarvan. De resultaten van het onderzoek zullen tijdens de operatie gebruikt worden.

Zijn er bijwerkingen en risico’s aan het onderzoek verbonden?

Voor zover bekend zijn er geen bijwerkingen en risico’s aan het onderzoek verbonden.

Wat moet u doen als u zwanger bent of borstvoeding geeft?

Wanneer u zwanger bent of denkt dit te zijn, moet u dit melden voor het onderzoek. Als het voor u niet strikt noodzakelijk is, stellen wij het ongeboren kind niet bloot aan straling. Ook als u borstvoeding geeft moet u dit bespreken met de nucleair geneeskundige.

MUMC+

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, neem dan contact met ons op

Verpleegkundig specialisten
Moniek Kamps
T:043-387 65 43 - sein 7242

Charlotte Penders
T: 043-387 65 43-  sein5536
Zij zijn elke werkdag  van 13.00 uur tot 14.00 uur bereikbaar

Voor algemene vragen of het wijzigen van uw afspraak neemt u contact op met:
Polikliniek Oncologie Centrum
T:  043-387 64 00
Bereikbaar op werkdagen

Laatst bijgewerkt op 16 november 2021