


Folder
Borstreconstructie met eigen weefsel, oftewel lipofilling
The Breast-ll / EVE-study
The Breast-II/ EVE-study: Borstreconstructie met eigen vetweefsel, oftewel lipofilling
Borstreconstructie met autologe vet transplantatie (AFT)
AFT is een techniek waarmee vetweefsel met liposuctie kan worden opgezogen en daarna geïnjecteerd in de borstregio om een nieuwe borst te creëren. Deze vetcellen hebben echter géén eigen bloedvoorziening en zijn in het begin afhankelijk van het toevoer van voedingstoffen vanuit de omgeving. Om ze te helpen, wordt het EVE apparaat gebruikt. Dit is een soort zuignap die op de borstregio wordt geplaatst vóór en na de behandeling om de vorming van bloedvaten te stimuleren en daarmee dus de overleving van de getransplanteerde vetcellen. Daarnaast zorgt het voor zwelling van het onderhuidse weefsel en het uitrekken van de huid, waarmee er meer ruimte wordt gemaakt voor het injecteren van vetweefsel (zie Figuur 1).
Wat kunt u verwachten ?
Het doel van een borstreconstructie is om in een beha een mooi decolleté te krijgen. Houdt u er rekening mee dat er meerdere behandelingen nodig zijn om het gewenste grote van de borst te bereiken. Soms is het wenselijk om de natuurlijke borst te verkleinen of te verstevigen om de gereconstrueerde borst en de natuurlijke borst zoveel mogelijk op elkaar te laten lijken. Een gereconstrueerde borst voelt altijd anders aan en verschilt altijd in vorm en grootte van een natuurlijke borst. Over het algemeen voelen vrouwen na borstreconstructie zich psychisch sterker en durven weer meer aan. Daarnaast hebben vrouwen een verbeterde kwaliteit van leven op psychologisch, sociaal en seksueel gebied.
Vergoedingen van de kosten
Deze borstreconstructie-methode is een voorwaardelijk toegelaten traject, dit betekent dat u alleen in onderzoek verband (Breast-II/EVE-study) deze behandeling volledig vergoed kunt krijgen. Buiten deze studies wordt deze behandeling nog niet vergoed in Nederland. We hopen dat dit vanaf oktober 2022 wel het geval zal zijn. Meer info: https://www.zorginstituutnederland.nl/werkagenda/kanker/voorwaardelijke-toelating-borstreconstructie-na-borstkanker-met-autologe-vet-transplantatie.

AFT behandeling zie foto's
Figuur 1: Het EVE apparaat onderdelen (boven) en geplaatst op de borst (onder) vóór, tijdens en aan het eind van de behandeling.
De AFT behandeling bestaat uit drie stappen, die herhaald kunnen worden totdat een volledige borst is ontstaan:
1. De EVE bereidt de transplantatie van het eigen vetweefsel voor. Om een maximaal resultaat te bereiken, moet u dit apparaat 2 weken lang 10 tot 12 uur per dag dragen. Bijna alle vrouwen kiezen ervoor om het ’s nachts te dragen.
2. AFT staat voor de techniek van het verplaatsen van vetcellen naar de borstregio. Dit gebeurt onder algehele narcose op de operatiekamer. Uit de buik, heup of bovenbeen wordt vetweefsel geoogst door middel van liposuctie. Deze vetcellen worden vervolgens in de borstregio geïnjecteerd (AFT).
3. Het EVE instrument draagt u vervolgens nog twee weken om de ingroei van de vetcellen te stimuleren. Op de plek waar het vetweefsel vandaan wordt gehaald, moet u twee weken drukkleding dragen, bijvoorbeeld door middel van een buikband of een strakke broek. Na de eerste operatie krijgt u van ons één strakke broek die u steeds moet meenemen naar de volgende operaties. Als u een tweede strakke broek wilt, moet u deze zelf aan te schaffen.
Het is een veelbelovende techniek. Dit omdat het minder ingrijpend is dan de huidige technieken die gebruik maken van eigen weefsel en zeer natuurlijke resultaten kan geven. Een nadeel hiervan is, dat er met deze techniek steeds kleine hoeveelheden vetweefsel worden getransplanteerd, waardoor er gemiddeld 4 ingrepen voor nodig zijn. Tussendoor moeten patiënten ook een aantal weken lang het EVE apparaat dragen.
Voorbereiding
Vóór elke lipofilling ingreep moet u de EVE-cups met pompje te dragen*. U start 15 dagen vóór de ingreep met het dragen van de cups, op programma 2 (intermittent 0-60 mmhg).
Het schema ziet er als volgt uit:
- 10 tot 12 uur aan een stuk dragen, mag
s’ avonds of overdag; - 15 dagen vóór de operatie starten;
- laatste 48 uur aan een stuk dragen (mag uit om te douchen, baden, wandelen, boodschappen doen etc.);
- in totaal 200 uur opbouwen
*Als u meedoet met de EVE-study en u geloot heeft om de EVE-cups niet te dragen, is het bovenstaande niet van toepassing voor u
Deze EVE-cups kunt u als zeer belastend ervaren Wij adviseren u daarom om tussen het dragen van de cups door bepanthem crème te smeren tegen de jeuk en irritatie. Vooral de eerste 4 tot 5 dagen zijn het zwaarst, daarna went de huid eraan.
Opmerking: Komt u voor een volgende ingreep? Vergeet dan niet uw drukpak/broek mee te nemen.
Na de ingreep
Voor de lipofilling behandeling wordt u 1 dag opgenomen en kunt u na de ingreep dezelfde dag weer naar huis.
Wat moet u thuis doen na de ingreep?
- Rijd geen auto op de dag van de ingreep.
- Antibiotica kuur nemen. Dit kan verschillen als u allergisch bent voor penicilline.
- Drukpak 2 weken continu dragen. Mag uit om te douchen.
- Het drukpak mag uit om te wassen.
- 1 dag na de operatie (in de avond) opnieuw starten met EVE cups/pomp.
- Continu programma -20mmHg, elke avond 10 tot 12uur gedurende 2 weken, tot aan de controle.
- Zorg dat er de eerste 2 weken geen druk op de borst komt. De vetcellen moeten de kans krijgen om rustig in te groeien
- Probeer geen zware handelingen (tillen/duwen) te doen met de arm aan de kant van de geopereerde borst.
- U mag uw normale handelingen rustig aan opbouwen.
- Vanaf 2 weken na de behandeling mag u weer alle handelingen hervatten. Luister wel naar uw lichaam.
- Douchen mag 1 dag na de operatie.
- Gebruik geen zeep op de wondjes.
- Een beetje vochtverlies uit de plaats van de liposuctie is normaal.
Wanneer zijn de volgen de controles?
- Controle 2 en 6 weken na de ingreep, bij de polikliniek Plastische Chirurgie van het MUMC+.
- Controle 2 weken na de ingreep bij de verpleegkundige om de pomp met lader in te leveren en de hechtingen te verwijderen.
En ook: - Het eventueel inplannen van de volgende afspraak 6 tot 8 weken na de ingreep.
- Controle 6 weken na de ingreep bij uw plastisch chirurg
- Afspraken maken over het vervolg?
- Vragen/problemen/ opmerkingen bespreken
Mogelijke complicaties
De te verwachten risico’s zijn voor deze reconstructie techniek zijn:
- Wanneer een deel van de vetcellen niet overleeft kan er een voelbare knobbel of een ophoping van olieachtige vloeistof ontstaan (2.3-7%). Bijna altijd ruimt het lichaam dit zelf weer op. Ook bestaat er het risico op infectie (0.7-2.0%), of een bloeduitstorting (+/- 0.2%).
Risico’s verbonden aan de Externe Vacuüm Expander
Hoewel het EVE apparaat geen belangrijke nadelen heeft, kan het langdurig dragen van dit hulpmiddel leiden tot een aantal bijwerkingen zoals:
huidirritatie,
roodheid,
jeuk,
buitensporig zweten,
soms blaren.
Deze bijwerkingen zijn voorbijgaand en herstellen spontaan na het staken van het gebruik van de EVE. Wel is het dragen van het EVE instrument rondom de operatie intensief en kan dit belastend zijn. Een pasmodel is beschikbaar zodat u kunt ervaren wat het inhoudt om de EVE te dragen voordat u besluit om wel of niet te participeren in dit onderzoek.
Vervolgoperaties
Na de lipofilling ingreep kunnen zich de volgende complicaties voordoen:
De te verwachten risico’s zijn voor deze reconstructie techniek zijn:
Wanneer een deel van de vetcellen niet overleeft, kan er een voelbare knobbel of een ophoping van olieachtige vloeistof ontstaan (2.3-7%). Bijna altijd ruimt het lichaam dit zelf weer op. Ook bestaat er het risico op infectie (0.7-2.0%), of een bloeduitstorting (+/- 0.2%).
Risico’s verbonden aan de Externe Vacuüm Expander
Hoewel het EVE apparaat geen belangrijke nadelen heeft, kan het langdurig dragen van dit hulpmiddel leiden tot een aantal bijwerkingen zoals:
- huidirritatie,
- roodheid,
- jeuk,
- buitensporig zweten,
- soms blaren.
Deze bijwerkingen zijn voorbijgaand en herstellen spontaan na het staken van het gebruik van de EVE. Wel is het dragen van het EVE instrument rondom de operatie intensief en kan dit belastend zijn. Een pasmodel is beschikbaar zodat u kunt ervaren wat het inhoudt om de EVE te dragen voordat u besluit om wel of niet te participeren in dit onderzoek.
Contact
Contact
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u deze stellen aan de onderzoek coördinator van deze studies Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten
BREAST infolijn: 043 387 74 81
E-mailadres: breasttrial.pch@mumc.nl
Website
- www.thebreasttrial.com
- www.mumc.nl
- www.bvn.nl
- www.nvpc.nl
- www.zorginstituutnederland.nl
- www.zonmw.nl
Wij werken nauw samen met Borstkanker Vereniging Nederland en de website, kunt u vragen voor contactgegevens van een lotgenoot. Zij kunnen dan hun ervaring met u delen. https://www.borstkanker.nl/borstkankervereniging/contact/contact-bvn.