mumc+ GOED

Folder

Borstvoeding en lactatiekunde

Ondersteuning van een lactatiekundige

Moedermelk is dé voeding voor iedere baby. De samenstelling en de beschermende eigenschappen van moedermelk spelen een belangrijke rol bij de opbouw van het immuunsysteem en de groei van hersenen en zenuwstelsel van uw baby. Daarnaast heeft borstvoeding aantoonbare voordelen voor de moeder, zoals sneller herstel van de baarmoeder en minder kans op borst- of eierstokkanker voor de overgang.

Te vroeg geboren kind

Juist voor te vroeg geboren kinderen is het van enorm belang dat zij zich kunnen voeden met moedermelk. Moedermelk van een te vroeg bevallen moeder is uniek en speciaal aangepast aan de behoefte van het te vroeg geboren kind. Het is extra waardevol bij de ontwikkeling van het nog onrijpe darmstelsel, longen en hersenen van uw kind. Bovendien biedt moedermelk bescherming tegen infecties door de vele antistoffen die zich erin bevinden. Juist voor te vroeg geboren baby's is dit erg belangrijk, zij zijn namelijk erg gevoelig voor infecties. Na verloop van de eerste twee tot vier weken gaat deze melk vanzelf over in rijpe moedermelk.

Foto: Medela Benelux BV 2018
Foto: Medela Benelux BV 2018

Zieke zuigeling

Ook wanneer uw baby niet te vroeg geboren is, maar omdat hij/zij ziek is, is moedermelk de eerste keuze. Met name de antistoffen helpen uw baby bij het beter worden.

Borstvoeding geven

Borstvoeding geven aan uw prematuur geboren kind of uw zieke baby is niet gemakkelijk. Het vraagt om geduld en doorzettingsvermogen. Uw baby kan misschien in eerste instantie misschien geen borstvoeding drinken. Hierdoor zult u op een andere manier de moedermelkproductie moeten stimuleren. Ook zult u uw kind op een andere manier moedermelk moeten geven. Hierdoor kan uw baby profiteren van alle gezondheidsvoordelen die moedermelk biedt. 

Heeft u vooraf besloten geen moedermelk te geven, overweeg dan om een periode moedermelk af te kolven. Dit kan bijvoorbeeld al tot de oorspronkelijk uitgerekende geboortedatum. Uw baby geniet dan in ieder geval die periode van alle gezondheidsvoordelen die moedermelk biedt. Door de korte zwangerschapsduur heeft uw baby minder kans gehad om alle stoffen binnen te krijgen die hij/zij nodig heeft voor een gezonde start.

Vraag op de afdeling om een kolfdagboek. Hierin staat alle informatie die u nodig heeft. Daarnaast kan de verpleegkundige u helpen en uitleg geven.

De lactatiekundige

Een lactatiekundige IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) is een erkend specialist op het gebied van lactatie en borstvoeding. Lactatiekundigen zijn opgeleid om borstvoedingssituaties te beoordelen en advies te geven. Een lactatiekundige biedt hulp en ondersteuning aan(aanstaande)moeders, verpleegkundigen, verloskundigen, artsen en specialisten op het gebied van borstvoeding.

Een lactatiekundige kan ingeschakeld worden bij:

 • voorlichting en advies met betrekking tot borstvoeding;
 • problemen bij het aanleggen van uw baby;
 • weigeren van de borst;
 • pijnklachten;
 • (terugkerende) borstontstekingen;
 • mogelijk onvoldoende melkproductie;
 • onvoldoende groei van de baby;
 • vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht van uw kind;
 • ziekte of handicap van u als moeder;
 • ziekte of handicap van uw baby;
 • opnieuw beginnen met het geven van borstvoeding (relacteren).

Consult

Gaat uw borstvoedingsprobleem verder dan waar onze verpleegkundigen voor zijn opgeleid, dan kunt u de lactatiekundige inschakelen. Door middel van een persoonlijk consult kan de lactatiekundige een goed beeld van uw situatie vormen. Hierdoor kan hij/zij u gericht ondersteunen en adviseren.

Contact

Wilt u in contact komen met een lactatiekundige van het MUMC+? Vraag aan de verpleegkundige om een afspraak voor u te maken of bel ons.
T: 043-38 71 042
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tijdens kantooruren

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1609