Mumc+ foto online folders

Patiëntinformatie

(Lange) Voorbereiding endoscopisch onderzoek met Moviprep®

colonoscopie / sigmoïdoscopie / gecombineerde gastro- en colonoscopie

Vanaf twee dagen voor het onderzoek 

Eet vanaf 2 dagen voor het onderzoek geen brood of fruit met vezels, pitjes of zaden (zie ‘vezelbeperkt dieet’).
Vezels, pitjes of zaden kunnen de endoscoop verstoppen. U volgt dit vezelbeperkt dieet tot het onderzoek. 

De dag voor het onderzoek
  • De dag voor het onderzoek mag u als ontbijt en lunch vloeibare voeding nuttigen totdat u met de Moviprep oplossing begint. Vanaf dan mag u enkel heldere vloeistoffen* drinken.
  • Tussen 16:00 en 18:00 uur drinkt u 1 liter opgeloste Moviprep + 1/2 liter heldere vloeistof. Bereidingswijze Moviprep: 1 zakje A en 1 zakje B oplossen in 1 liter water. Neem als heldere vloeistof in ieder geval 1x een heldere bouillon.
  • Tussen 18:00 en 20:00 uur drinkt u weer 1 liter opgeloste Moviprep + 1/2 liter heldere vloeistof. Bereidingswijze Moviprep: 1 zakje A en 1 zakje B oplossen in 1 liter water.
De dag van het onderzoek
  • U mag niet ontbijten. 
  • Om 6:00 uur lost u het derde zakje Moviprep A+B op in 1 liter water. Deze oplossing drinkt u tussen 6:00 en 8:00 uur op + 1/2 liter heldere vloeistof. Neem als heldere vloeistof in ieder geval 1x een heldere bouillon.
  • Als uw ontlasting nog niet is veranderd in een gelige vloeistof, dan mag u nog een liter extra heldere vloeistof drinken. Maar drink niet alleen maar water!
    U mag heldere vloeistoffen drinken tot 2 uur voor het onderzoek.

Let op! Als het onderzoek vóór 10.00 uur gebeurt, moet u 2 uur vóór het onderzoek begint alle vloeistof hebben opgedronken en mag u niet meer drinken.

 *Heldere vloeistoffen zijn: water, appelsap, wit druivensap, thee, ice tea, bouillon gemaakt met een bouillon-blokje, heldere sportdrank.

heldere vloeistoffen

Vezelbeperkt dieet

Twee dagen voor uw onderzoek start u met het vezelbeperkt dieet. Dit betekent dat u bepaald vezelrijk eten niet mag hebben. Er is veel eten dat niet veel vezels heeft. Die mag u dus wel eten.

Wanneer u bent gestart met de Moviprep® oplossing mag u niet meer eten. U mag dan alleen heldere vloeistoffen drinken.

Dit mag u niet eten:
  • Brood en graanproducten: bruin brood, volkoren brood en roggebrood, volkoren ontbijtproducten, tarwe-zemelen en maiszemelen, muesli, volkoren pasta en meergranenpasta's, havermoutpap, zilvervliesrijst, meergranenrijst.
  • Beleg: pindakaas, marmelade, jam met stukjes fruit, sandwichspread.
  • Groenten en fruit: vezelige groenten zoals asperges, zuurkool, sperziebonen, peulvruchten, taugé, champignons, ui, spinazie, prei, paprika, tomaat, erwten, rauwkost, alle soorten fruit, ook gedroogd fruit.
  • Desserts: vruchtenkwark of vruchtenyoghurt.
  • Soepen: gebonden soepen (zoals erwtensoep, linzensoep, bonensoep, goulashsoep, champignonsoep).
  • Dranken: rood- en paars gekleurde dranken, ontbijtdranken.
  • Tussendoortjes: noten, pinda's, popcorn, meergranenkoekjes, sultana, evergreen, rozijntjes, gedroogd fruit.
  • Smaakmakers: knoflook, ui, zonnebloempitten, pijnboompitten, sesamzaadjes.
Dit mag u wel eten:
  • Brood en graanproducten: wit brood, witte broodjes, beschuit of toast (naturel), ontbijtkoek (naturel), witte rijst, pasta, spaghetti, macaroni, aardappelen, aardappelpuree, pannenkoeken (naturel), custardpap, rijstebloempap.
  • Beleg: boter, halvarine en margarine, kaas, vleeswaren, vis, jam zonder stukjes en pitjes, stroop, hagelslag, chocoladepasta, eieren, honing, suiker.
  • Groenten en fruit: gaar gekookte groenten zoals wortelen, bloemkool, broccoli, witlof, appelmoes, zacht fruit uit blik (maar dan zonder pitjes, vezels of schil).
  • Vlees, vis en gevogelte: alle soorten vlees, vis en kip.
  • Toetjes: vla, pudding, kwark of yoghurt (maar dan zonder stukjes).
  • Soepen: bouillon, heldere soepen met stukjes vlees of kip, soepballetjes, , vermicelli, macaroni of witte rijst. In de soep mag u alleen de toegestane groenten doen.
  • Dranken: vruchtensap zónder vruchtvlees, frisdranken, thee, koffie, mineraalwater.
  • Smaakmakers: de minder scherpe kruiden en specerijen zoals zout, peper, paprikapoeder, kaneel en nootmuskaat. Mosterd, ketchup, mayonaise.
Laatst bijgewerkt op 23 november 2022