vijver

Folder

Zelf thuis antibiotica toedienen via de PICC-lijn

Informatie en instructie via de Academie voor Patiënt en Mantelzorger

U heeft voor langere tijd een behandeling met antibiotica intraveneus (vloeistof toedienen via een bloedvat) nodig. Dit is om er voor te zorgen dat de bacterie niet terug komt. In deze informatie leren we u of uw mantelzorger, de antibiotica intraveneus via de PICC-lijn zelf toe te dienen.

Antibiotica toedienen via een PICC-lijn

Om de antibiotica te kunnen toedienen krijgt u een PICC-lijn. De vaatchirurg brengt deze in via een groot bloedvat en kan voor langere tijd in uw arm zitten. Het uiteinde van de PICC-lijn zit in een groot bloedvat boven uw hart. 

Naast deze folder krijgt u nog een tweede folder met uitleg. Hierin staat hoe u of uw mantelzorger de aansluiting van de antibiotica kunt uitvoeren.

PICC lijn
Zo ziet een PICC uit

Verzorging PICC-lijn

De materialen die nodig zijn voor de zorg rondom PICC-lijn ontvangt u van de apotheek.

De thuiszorg verzorgd 1x in de week de insteekplaats van de PICC-lijn. De thuiszorg zal de PICC-lijn 1x in de week doorspuiten.

De insteekplaats moet u iedere dag zelf nakijken. Zit de pleister los of zit er vuil onder de pleister? Dan moet de thuiszorg de pleister vervangen.

 

Algemene adviezen

Meet uw bloeddruk niet aan de arm waar de PICC-lijn zit. Hierdoor kan de PICC-lijn verstopt of beschadigd raken. Ook het nemen van bloed mag niet aan die arm omdat daar de PICC-lijn aangeprikt kan worden. Daarnaast mag u niet onder uw oksels omhoog getild worden, omdat de PICC-lijn dan kan verschuiven. 

Douchen mag, maar u mag niet in bad, de sauna of zwemmen. Tijdens het douchen moet u wel opletten dat de pleister niet helemaal nat wordt. Gebruik bijvoorbeeld een kunststof kousje of wikkel de insteekplaats in met huishoudfolie.

Voorbereiding

Het is belangrijk om zo schoon (hygiënisch) mogelijk te werken met de PICC-lijn. Hoe zorgt u voor een goede hygiëne?

  • Als u en de mantelzorger zelf antibiotica intraveneus toedienen, zijn een schone omgeving en schone handen erg belangrijk. Hand- en polssieraden moet u afdoen. Zeep uw handen en polsen goed in voor minimaal 15 seconden. Vergeet ook niet het gebied tussen uw vingers, de duimen en de bovenkant van uw handen. Droog uw handen met een schone handdoek of een wegwerphanddoekje. Draai met die doek ook de kraan dicht. Neem elke dag een schone handdoek. Dit geldt voor iedereen die de antibiotica toedient.
  • Laat geen huisdieren in de buurt wanneer u uw PICC-lijn verzorgt.
  • Zorg dat u tijdens het verzorgen van uw PICC-lijn niets aanraakt wat niet noodzakelijk is.
  • Bewaar uw verzorgingsmaterialen in een afgesloten kast of box.
  • Neem een schone handdoek of theedoek en leg daar alle spullen op die u nodig heeft.

Wanneer moet u contact opnemen en met wie?

In de volgende gevallen is het belangrijk dat u contact opneemt met het ziekenhuis. U stopt dan met het toedienen van de antibiotica:

  • Als u het benauwd krijgt of kortademig wordt.
  • Bij roodheid, pijn, verdikking, pus of lekkage rond de insteekplaats. Een lichte verdikking door ophoping van wondvocht direct na het inbrengen is normaal.
  • Als uw arm dik wordt aan de kant waar de PICC-lijn zit.
  • Als u denkt dat de PICC-lijn naar buiten schuift. U moet dan de PICC-lijn zeker niet terugschuiven. Maar maak de PICC-lijn vast op uw arm met een pleister.
  • Bij verstopping van de PICC-lijn, forceer dan niets! Als er druk ontstaat op de PICC-lijn, kan een bloedpropje in de bloedbaan terechtkomen. Dit kan een trombosearm of een longembolie veroorzaken!

Neem contact op met uw arts:

  • Als u koorts hebt (38,5 graden of hoger) en/of rillingen krijgt. ()
  • Als u huiduitslag en/of jeuk heeft.

 

Contact

Heeft u medische  vragen? Bel dan tussen 9.00 en 12.00 naar de Poli, het telefoonnummer vindt u op uw ontslagformulier.

Buiten kantooruren kunt u hierover contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp:
 T: 043-3876700 

Bij vragen over de instructie neemt u contact op met de Academie voor Patiënt en Mantelzorger
T: 
043-387 45 68
maandag tot en met vrijdag 
van 09.00 uur tot 12.00 uur.
E: mantelzorgacademie@mumc.nl (Mantelzorgacademie@mumc.nl)

 

Website

 

​​​​​​​ (www.mumc.nl/)

Laatst bijgewerkt op 19 maart 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1638