MUMC+

Patiëntinformatie

Cochleair implantaat, de operatie

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een cochleair implantaat te laten plaatsen. In dit informatieblad vindt u alles wat voor u van belang is in verband met deze ingreep.

Voorbereiding

 • Opname

  Kinderen worden één dag voor de operatie opgenomen. Bij volwassenen vindt de opname meestal op de dag van de operatie plaats. 

 • Nuchter blijven

  Op de dag van de operatie moet u nuchter blijven. Dat betekent dat u na 24.00 uur niet meer mag eten. Tot twee uur voor de operatie mag u wel heldere vloeistoffen drinken (geen alcohol).

 • Hygiëne

  In verband met de hygiëne van het wondgebied vragen we u de avond of ochtend vóór de operatie te douchen en goed uw haren te wassen.

 • Medicijnen

  Het is belangrijk dat u vanaf enkele dagen voor de operatie geen bloedverdunnende medicijnen (zoals aspirine of sintrom) meer gebruikt. Deze medicijnen vergroten namelijk de kans op nabloedingen. U hoort van uw arts (of anesthesioloog) wanneer u moet stoppen met de medicijnen. Mogelijk krijgt u een vervangend medicijn.

: afbeelding van een cochleair implantaat : uitwendig en inwendig deel (Bron: Nederlandse   Vereniging voor Keel-Neus- Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied)

De operatie

Op het afgesproken tijdstip melden kinderen die de ingreep ondergaan zich op verpleegafdeling B2, volwassenen melden zich op verpleegafdeling A2.
Tijdens de opnamedag bezoeken de KNO-arts en de anesthesist u voor de laatste onderzoeken.
De operatie vindt plaats onder algehele narcose.
Tijdens de operatie maakt de KNO-arts vlak achter de oorschelp een sneetje dat doorloopt tot boven het oor. Daarvoor moet een klein stukje van het haar worden weggeschoren (dat groeit snel weer aan). De arts schuift het implantaat onder de huid van de schedel en bevestigt het in een holte die hij in het bot van de schedel maakt. Vervolgens boort hij een klein gaatje in het slakkenhuis en schuift via dat gaatje de elektroden in het slakkenhuis. Tijdens de operatie wordt direct gemeten of het implantaat goed geplaatst is. Wanneer alles goed is, wordt de wond gehecht en komt er een verband om het hoofd dat ongeveer één dag moet blijven zitten.
De hele ingreep duurt ongeveer anderhalf uur. Als alles in orde is, kunt u de dag na de operatie weer naar huis.
 

Mogelijke complicaties

De operatie verschilt weinig van een routine-ooroperatie. De kans op complicaties is erg klein, maar niet helemaal afwezig. 
Een mogelijke complicatie is verminderd bewegen van één gezichtshelft doordat de aangezichtszenuw niet meer goed functioneert. Deze zenuw loopt door het oor, naast het slakkenhuis. De kans op deze complicatie is zeer klein omdat er tijdens de operatie een zenuwmonitor gebruikt wordt, die een waarschuwing geeft zodra de aangezichtszenuw wordt genaderd. Als deze complicatie toch optreedt, herstelt ze meestal vanzelf.
Een zeer zeldzame complicatie is een infectie van het operatiegebied. Om dit te voorkomen, krijgt u vóór en na de operatie antibiotica toegediend.
Soms nemen patiënten (tijdelijk) een veranderde smaak, een verminderd evenwichtsgevoel en een verminderd gevoel rond het operatiegebied waar.
Een mogelijk risico is het ontstaan van hersenvliesontsteking na implantatie. In Nederland is dit nog nooit voorgekomen. Toch adviseren we alle implantaat gebruikers zich tegen hersenvliesontsteking te laten inenten.
Het is belangrijk te weten dat de kans vrij groot is dat door cochleaire implantatie het eventueel nog resterende natuurlijke gehoor in het geïmplanteerde oor verdwijnt. Uiteraard wordt u hierover vooraf geïnformeerd door de audioloog.

Contact

Wanneer zich na de operatie thuis problemen voordoen, kunt u bellen met één van de onderstaande telefoonnummers:

 • Afdeling KNO 043 - 387 54 00 (tijdens kantooruren)
 • Spoedeisende Hulp (SEH) 043 - 387 67 00 (buiten kantooruren). Vraag naar de dienstdoende KNO-arts.
 • Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan uw behandelend arts of bellen met het Audiologisch Centrum van Maastricht UMC+  043-3875400. 
 • U kunt ook een e-mail sturen naar: ci.kno@mumc.nl
   

Websites

Laatst bijgewerkt op 19 juni 2020