


Folder
Corona en kanker: veelgestelde vragen
De meestgestelde vragen voor u op een rij gezet.
Algemene informatie
Op de website van het MUMC+ staat belangrijke informatie over het coronavirus. Hier zijn al een heleboel antwoorden te vinden.
Veel vragen en antwoorden m.b.t. kanker zijn te vinden op www.kanker.nl/overig/coronavirus-en-kanker. Zij beschikken ook over een infolijn (0800-0226622).
Ook op de website van het RIVM kunt u de meestgestelde vragen en adviezen over het coronavirus bekijken. De overheid heeft een speciaal telefoonnummer waar u terecht kunt met vragen: 0800-1351.
Volg ook onze facebookpagina.
Veelgestelde vragen
-
De behandeling tegen kanker (met name met chemotherapie, doelgerichte therapie of immunotherapie) kan invloed hebben op uw immuunsysteem. Uw weerstand is lager. Mensen met kanker behoren daarom tot de risicogroep. Zij zijn bij besmetting naar verwachting langer en/of ernstiger ziek.
Het is erg belangrijk om niet besmet te raken. Voor mensen met kanker gelden dezelfde adviezen als voor mensen zonder kanker. Dit zijn de adviezen van het RIVM:
- Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk als je niet thuis kunt werken, voor boodschappen of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep.
- Als je kucht, hoest, een loopneus hebt en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijg je daar ook koorts bij, dan moet iedereen in het huishouden thuisblijven.
- Zorg voor goede hygiënemaatregelen:
- Was je handen regelmatig met water en zeep
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik
- Schud geen handen
- Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes)
-
Nee, als u niet meer in behandeling bent en een normale immuniteit heeft, loopt u niet méér risico op het coronavirus.
Als u echter wel nog bezig bent met chemotherapie, doelgerichte therapie of immuuntherapie en u heeft klachten van koorts, kuchen, hoesten, benauwdheid of keelpijn, neem dan contact op met uw eigen behandelend arts in het ziekenhuis.
-
Het Maastricht UMC+ neemt maatregelen ter voorkoming van verspreiding van het coronavirus. De landelijke richtlijnen blijven gelden. Daarnaast gelden er bepaalde gedragsregels voor u als patiënt of bezoeker. Klik hier voor alle maatregelen.
-
Patiënten die een afspraak hebben op de polikliniek kunnen worden vergezeld door maximaal 1 begeleider. Voor patïënten van het Dagcentrum Interne Ziekten en verpleegafdeling A5 geldt dat in principe geen begeleiders zijn toegestaan, tenzij vooraf overlegd (bij uitzondering). Voor de begeleider geldt: kom niet mee wanneer u last hebt van luchtwegklachten (hoesten, verkoudheid), keelpijn en/of koorts.
-
Voor de hematologische oncologie, de medische oncologie en de longoncologie geldt, dat de recepten per koerier bij u thuis worden afgeleverd.
-
Lees de meest recente maatregelen rondom het mondkapjesbeleid in ons ziekenhuis hier: https://www.mumc.nl/patient-bezoeker/mumc-en-corona
-
Op de website van het RIVM kunt u lezen wie voor welke vaccinaties in aanmerking komt.
www.rivm.nl/coronavaccinatie/afweerstoornis
Extra informatie
Wellicht zit u met vragen als “Waarom wordt mijn behandeling uitgesteld?”, “Ik word momenteel met chemotherapie behandelend, kan ik deze behandeling voorzetten?” of “Hoe lang duurt het na chemobehandeling voordat je immuunsysteem hersteld is?”.
Deze vragen zijn moeilijk algemeen te beantwoorden, omdat de situatie snel verandert en voor elke persoon anders is. Uw behandelend arts beoordeelt zorgvuldig uw individuele situatie en houdt daarbij rekening met de risico’s. Schrijf uw vragen op en bespreek ze tijdens het eerstvolgend (telefonisch) consult met uw behandelend specialist.

Contact
Indien u het antwoord op uw vraag hier niet terug kunt vinden, adviseren wij u contact op te nemen met de poli Oncologie.
Email: poli.oncologie@mumc.nl
Telefoonnummer: 043-3876400
Indien uw vraag specifiek over uw behandeling gaat, neem dan contact op met uw behandelaar.
Ga wél naar de dokter - ook nu!
Het aantal kankerdiagnoses daalt, zo blijkt uit de gegevens van het IKNL. Mensen blijven weg uit het ziekenhuis en bij de huisarts. Ze zijn bang om besmet te raken met het coronavirus of denken dat de zorg overbelast is. Daarom roepen verschillende kankerorganisaties op om je te blijven melden met klachten. Want de zorg voor mensen met kanker gaat gewoon door.