MUMC+

Patiëntinformatie

Coronacrisis en kanker: veelgestelde vragen

De meestgestelde vragen voor u op een rij gezet.

Algemene informatie

Op de website van het MUMC+ staat belangrijke informatie over het coronavirus. Hier zijn al een heleboel antwoorden te vinden.

Veel vragen en antwoorden m.b.t. kanker zijn te vinden op www.kanker.nl/overig/coronavirus-en-kanker. Zij beschikken ook over een infolijn (0800-0226622).

Ook op de website van het RIVM kunt u de meestgestelde vragen en adviezen over het coronavirus bekijken. De overheid heeft een speciaal telefoonnummer waar u terecht kunt met vragen: 0800-1351.

 Volg ook onze facebookpagina.

Veelgestelde vragen

 • Loop ik extra risico als ik kanker heb?

  De behandeling tegen kanker  (met name met chemotherapie, doelgerichte therapie of immunotherapie) kan invloed hebben op uw immuunsysteem. Uw weerstand is lager. Mensen met kanker behoren daarom tot de risicogroep. Zij zijn bij besmetting naar verwachting langer en/of ernstiger ziek.

  Het is erg belangrijk om niet besmet te raken. Voor mensen met kanker gelden dezelfde adviezen als voor mensen zonder kanker. Dit zijn de adviezen van het RIVM:

  • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk als je niet thuis kunt werken, voor boodschappen of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. 
  • Als je kucht, hoest, een loopneus hebt en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijg je daar ook koorts bij, dan moet iedereen in het huishouden thuisblijven.
  • Zorg voor goede hygiënemaatregelen: 
   • Was je handen regelmatig met water en zeep
   • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
   • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik
   • Schud geen handen 
   • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) 
 • Loop ik meer risico omdat ik vroeger ben behandeld voor kanker, zelfs als ik niet meer in behandeling ben?

  Nee, als u niet meer in behandeling bent en een normale immuniteit heeft, loopt u niet méér risico op het coronavirus.

  Als u echter wel nog bezig bent met chemotherapie, doelgerichte therapie of immuuntherapie en u heeft klachten van koorts, kuchen, hoesten, benauwdheid of keelpijn, neem dan contact op met uw eigen behandelend arts in het ziekenhuis.

   

 • Heeft u een afspraak?

  Komt u naar het ziekenhuis en bent u ouder dan 13 jaar? Dan verzoeken wij u een mondneusmasker te dragen. Doe dit mondneusmasker op voordat u het ziekenhuis binnenkomt.

  Ook willen we ervoor zorgen dat er niet onnodig veel mensen tegelijkertijd in het ziekenhuis zijn. Daarom vragen we u om niet eerder dan 10 minuten vóór uw afspraak of bezoek aanwezig te zijn in het ziekenhuis. Bent u eerder? Wacht dan even buiten of in uw auto.

  Klik hier voor meer informatie over de gang van zaken, zoals hoe uw ziekenhuisbezoek er nu uit ziet, looproutes en afstand houden.

 • Welke beschermende maatregelen zijn er door het MUMC+ getroffen?

  Het Maastricht UMC+ neemt maatregelen ter voorkoming van verspreiding van het coronavirus. De landelijke richtlijnen blijven gelden. Daarnaast gelden er bepaalde gedragsregels voor u als patiënt of bezoeker. Klik hier voor alle maatregelen.

  We verzoeken geen begeleiders / bezoekers mee te nemen naar verpleegafdeling A5 en het Dagcentrum Interne Ziekten, omdat hier patiënten verblijven met mogelijk verminderde afweer.

 • Hoe gaat het met mijn verdere afspraken/verdere voortgang?

  We begrijpen dat u zich afvraagt wanneer uw ziekenhuisafspraak wordt ingepland en u weer naar het ziekenhuis mag komen. De polikliniek of uw behandelend arts neemt hiervoor contact met u op. U hoeft dus niet zelf te bellen.

  Verneemt u via een telefoontje of afsprakenbrief dat u een afspraak heeft in het ziekenhuis? Dan is hier door uw behandelend arts goed over nagedacht en is het dus ook veilig om naar het ziekenhuis te komen. We verwachten u dan ook op de aangegeven dag en tijdstip.

  Ook is het mogelijk dat uw behandelend arts met u wil beeldbellen of een telefonisch consult met u inplant. Alle afspraken met patiënten die niet fysiek in het ziekenhuis hoeven te zijn, vinden op afstand, telefonisch of via beeldbellen, plaats. Zo zorgen we voor meer ruimte in ons ziekenhuis en voorkomen we onnodige drukte in onze wachtruimten.

  Voor de meest recente informatie rondom afspraken in het ziekenhuis klik hier.

 • Tweede golf - hoe zit het met de reguliere zorg?

  Het aantal opgenomen COVID-19 patiënten in de Limburgse ziekenhuizen zal de komende tijd verder toenemen. We kunnen die opnamen niet doen zonder een beperkt deel van de reguliere zorg af te schalen. Of er afgeschaald moet worden en zo ja, welk deel, zal per ziekenhuis verschillen. We zullen er echter alles aan blijven doen om iedere patiënt zo goed als mogelijk te kunnen blijven helpen. Indien de beperkte afschaling van reguliere zorg gevolgen heeft voor afspraken, worden patiënten daar  persoonlijk over geïnformeerd.

  Verneemt u via een telefoontje of afsprakenbrief dat u een afspraak heeft in het ziekenhuis? Dan is hier door uw behandelend arts goed over nagedacht en is het dus ook veilig om naar het ziekenhuis te komen. We verwachten u dan ook op de aangegeven dag en tijdstip.

  Ook is het mogelijk dat uw behandelend arts met u wil beeldbellen of een telefonisch consult met u inplant. Alle afspraken met patiënten die niet fysiek in het ziekenhuis hoeven te zijn, vinden op afstand, telefonisch of via beeldbellen, plaats. Zo zorgen we voor meer ruimte in ons ziekenhuis en voorkomen we onnodige drukte in onze wachtruimten.

 • Mag mijn begeleider mee komen?

  Patiënten die een afspraak hebben op de polikliniek kunnen worden vergezeld door maximaal 1 begeleider. Voor patïënten van het Dagcentrum Interne Ziekten en verpleegafdeling A5 geldt dat in principe geen begeleiders zijn toegestaan, tenzij vooraf overlegd (bij uitzondering). Voor de begeleider geldt: kom niet mee wanneer u last hebt van luchtwegklachten (hoesten, verkoudheid), keelpijn en/of koorts.

 • Recepten: hoe deze te ontvangen?

  Voor de hematologische oncologie, de medische oncologie en de longoncologie geldt, dat de recepten per koerier bij u thuis worden afgeleverd.

 • Moet ik een mondneusmasker dragen bij bezoek aan het ziekenhuis?

  Ten gevolge van de aanscherping van het coronabeleid vragen wij sinds 1 oktober patiënten en bezoekers aan ons ziekenhuis dringend om een niet-medisch mondneuskapje te dragen. Dit geldt voor alle patiënten en bezoekers vanaf 13 jaar.

  Wij vragen ook om niet eerder dan 10 minuten voor uw afspraak in het ziekenhuis aanwezig te zijn. Bent u vroeger, wacht dan even buiten of in uw auto. We willen ervoor zorgen dat er niet onnodig veel mensen tegelijk in het ziekenhuis aanwezig zijn. Op die manier is het eenvoudiger om 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. 

  We vragen u daarnaast om zonder begeleiding naar uw ziekenhuisafspraak te komen. Als dit niet mogelijk is, mag u maximaal één begeleider meenemen.

Extra informatie

Wellicht zit u met vragen als “Waarom wordt mijn behandeling uitgesteld?”, “Ik word momenteel met chemotherapie behandelend, kan ik deze behandeling voorzetten?” of “Hoe lang duurt het na chemobehandeling voordat je immuunsysteem hersteld is?”.

Deze vragen zijn moeilijk algemeen te beantwoorden, omdat de situatie snel verandert en voor elke persoon anders is. Uw behandelend arts beoordeelt zorgvuldig uw individuele situatie en houdt daarbij rekening met de risico’s.  Schrijf uw vragen op en bespreek ze tijdens het eerstvolgend (telefonisch) consult met uw behandelend specialist.

MUMC+

Contact

Indien u het antwoord op uw vraag hier niet terug kunt vinden, adviseren wij u contact op te nemen met de poli Oncologie.

Email: poli.oncologiecentrum@mumc.nl
Telefoonnummer: 043-3876400

Indien uw vraag specifiek over uw behandeling gaat, neem dan contact op met uw behandelaar.

 

Ga wél naar de dokter - ook nu!

Het aantal kankerdiagnoses daalt, zo blijkt uit de gegevens van het IKNL. Mensen blijven weg uit het ziekenhuis en bij de huisarts. Ze zijn bang om besmet te raken met het coronavirus of denken dat de zorg overbelast is. Daarom roepen verschillende kankerorganisaties op om je te blijven melden met klachten. Want de zorg voor mensen met kanker gaat gewoon door.

Laatst bijgewerkt op 13 oktober 2020