Mumc+ foto online folders

Folder

Hoortoestellen bij uw kind

Proefperiode

 

Uw kind krijgt hoortoestellen op proef. Op dit blad krijgt u meer informatie over de proefperiode en toelichting over het gebruik en onderhoud van de hoortoestellen.

Oor

Praktische zaken bij het aanmeten van hoortoestellen

  • De proefperiode is beperkt en duurt gemiddeld 3 maanden. Wij zijn samen met de audicien gebonden aan deze proefperiode.
  • Tijdens deze proefperiode heeft u meerdere afspraken bij het Audiologisch Centrum van het MUMC+ (AC-MUMC) om te onderzoeken of deze hoortoestellen geschikt zijn voor uw kind.
  • Blijken de hoortoestellen geschikt te zijn voor uw kind, dan wordt de proef afgerond en kan de financiële afhandeling bij uw audicien plaatsvinden. Er volgen daarna nog afspraken in het AC-MUMC voor het nauwkeuriger instellen van de hoortoestellen.
  • Hoortoestellen voor kinderen worden volledig vergoed door de ziektekostenverzekeringen. Houdt u er wel rekening mee dat u voor de nazorg van de hoortoestellen wel een deel zelf moet betalen. Bespreek bij de audicien goed wat deze eigen bijdrage inhoudt.
  • De hoortoestellen zijn tijdens de proefperiode niet verzekerd tegen verlies en diefstal, ze vallen gedurende deze periode onder uw WA verzekering. Sluit na de proefperiode zelf een verzekering af tegen verlies en diefstal. Uw audicien kan u informeren over de mogelijkheden.
  • Uw kind heeft iedere 5 jaar recht op een vergoeding door de ziektekostenverzekering voor de aanschaf van nieuwe hoortoestellen.

Gebruik en onderhoud

U zult regelmatig de hoortoestellen van uw kind moeten controleren en schoonmaken, hieronder vindt u een aantal richtlijnen en informatie over de verschillende onderdelen.

Oorstukje

In het oorstukje zit een geluidskanaal dat het geluid in het oor geleidt. Dit kanaaltje kan door oorsmeer verstopt raken. Daarom is het belangrijk om het oorstukje regelmatig te reinigen.

 

Heeft uw kind Bioflex (zachte) oorstukjes? 
Reinig dan het oorstukje met een alcoholdoekje. Verwijder oorsmeer uit het geluidskanaal met het meegeleverde haakje.

Heeft uw kind Acryl (harde) oorstukjes? 
Maak dan het oorstukje los van het oorhaakje; leg de oorstukjes in 2 APARTE bekers met lauw water. Dit voorkomt overdracht van een mogelijke oorontsteking van het ene naar het andere oor. Voeg een reinigingsbruistablet toe aan het water.  Maak het oorstukje goed droog en blaas het geluidskanaal door met het blaasbalgje. Bevestig het oorstukje weer aan het oorhaakje van het hoortoestel. Bij jonge kinderen moeten regelmatig nieuwe oorstukjes worden gemaakt omwille van de groei van de oren.

Hoortoestel

  • Kleurcode hoortoestellen: blauw = links en rood = rechts
  •  Controleren werking batterij; met de batterijtester kan u controleren of de batterij nog goed werkt.
  • Controleer de werking van de hoortoestellen niet alleen VOOR het indoen van de hoorapparaatjes, maar ook NA gebruik. Soms heeft een bijna lege batterij zich ’s nachts weer licht opgeladen, waardoor u een valse indruk kunt krijgen of de batterij nog goed functioneert.
  • Controleren werking hoortoestel-oorstukje; houd het hoortoestel met oorstukje in een gesloten hand en luister of het hoortoestel fluit. Het hoortoestel hoort te fluiten wanneer u het in uw hand houdt, niet wanneer het in het oor van uw kind zit. Als dit toch gebeurt, controleer dan of het oorstukje goed in het oor zit. Indien de klacht blijft bestaan, moeten er mogelijk nieuwe oorstukjes worden gemaakt. Neem daarvoor contact op met uw audicien.
  • Controleer de werking van het hoortoestel tussendoor ook regelmatig. Als uw kind hoortoestellen draagt met lege batterijen, is dit te vergelijken met vingers in de oren stoppen. Uw kind ondervindt dan meer hinder van het hoortoestel dan winst!
  •  Verwijder het stickertje van de batterij 5 minuten vóór het gebruik voor een optimale werking van de batterij.

Wat te doen bij problemen

  1. Controleer of het oorstukje niet verstopt zit door oorsmeer en of de batterij nog goed werkt.
  2. In de handleiding van het hoortoestel zit een korte “Hulpgids bij problemen”, kijk of u aan de hand van deze gids het probleem kunt oplossen.
  3. Lukt dit niet? Neem dan contact op met uw audicien of het Audiologisch Centrum.

Contact

Heeft u vragen na het lezen van dit informatieblad? Neem dan gerust contact op met het Audiologisch Centrum op telefoonnummer 043-3875400.

Laatst bijgewerkt op 24 oktober 2022. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-253