MUMC+

Folder

Allergietesten Medicatieovergevoeligheid

Informatie over de allergietesten voor medicatie

Tijdens uw bezoek bij het medicatieallergie spreekuur heeft de allergoloog/immunoloog of de verpleegkundig specialist  allergologie/immunologie met u besproken, dat het nodig is om te testen of u allergisch bent voor bepaalde medicijnen.

De afspraak voor deze test krijgt u meteen mee, de bevestiging krijgt u later per mail of per post thuis gestuurd.

De test wordt gedaan bij de afdeling longfunctie niveau 2. Volg route G-2 Groen.

In dit blad informeren wij u over deze allergietesten.

Voorbereiding

  • Hoelang het onderzoek duurt, is afhankelijk van het aantal te testen medicijnen. De tijd varieert tussen 30 minuten en 3 uur. U moet gedurende het onderzoek op de afdeling blijven.
  • Neem iets mee voor de tijd die u moet wachten, bijvoorbeeld een boek.
  • Een enkele keer is het toch noodzakelijk anti-allergie medicatie in te nemen of toe te dienen. Zorg ervoor dat u iemand kunt bellen om u op te halen na het onderzoek of neem iemand mee. Omdat de ruimte beperkt is, kunt u één iemand mee naar binnen nemen tijdens het onderzoek.
  • Draag loszittende kleding met korte mouwen.
  • Draag geen horloge of armbanden.
  • Smeer op de dag van het onderzoek de huid niet in met body lotion of andere huidverzorgende producten.
  • Gebruikt u medicijnen tegen hooikoorts, jeuk of allergie (anti-histaminica)? Overleg dan altijd met uw behandelend arts wanneer u moet stoppen met deze in te nemen. Het gebruik van deze tabletten kunnen de testresultaten beïnvloeden waardoor de test soms niet betrouwbaar is.
  • Gebruikt u hormoonzalven of ontstekingsremmende zalven, stop deze dan één week voor het onderzoek in overleg met uw behandelend arts.
  • Het gebruik van Prednison tabletten kan de testresultaten beïnvloeden. Overleg altijd met de behandelend arts hoelang u voor de test moet stoppen en of dit kan.
  • Neem altijd een actueel medicatieoverzicht mee; dit kunt u ophalen bij uw apotheek. De arts neemt het overzicht met u door om te bekijken of  u medicatie gebruikt die de test mogelijk kan beïnvloeden.
  • Als er bij u sprake is van een ernstige allergie, kan de arts of verpleegkundig specialist beslissen dat u vooraf aan de allergietesten preventief (uit voorzorg) een infuus naaldje krijgt.

Waarom worden allergietesten voor medicatie uitgevoerd?

  • Om zeker te weten of u een medicatieallergie heeft.
  • Als u een medicatieallergie heeft, willen we graag weten over welk soort allergie het gaat:
    •  een directe (bedreigende) allergie;
    •  een late (niet bedreigende) allergie;
    •  er is waarschijnlijk geen sprake van een allergie.
  • In veel gevallen moet er na de allergietesten op de huid nog een provocatie op het dagcentrum plaats vinden. Een provocatie of “challenge” betekent dat we u de desbetreffende medicatie, onder bewaking, toedienen. Als dit voor u van toepassing is, informeert de arts of  verpleegkundig specialist u hierover.  U krijgt hiervoor  dan een nieuwe afspraak.

 

Het onderzoek

Op de dag van de afspraak meldt u zich aan de balie van de afdeling longfunctie niveau 2. 

Neem uw afsprakenbrief mee.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de longfunctieanalist. De allergoloog (in opleiding) en of de verpleegkundig specialist zijn aanwezig tijdens de testen.

Er zijn twee soorten allergietesten die vaak na elkaar uitgevoerd worden.

  • Bij de skin prik test wordt eerst een druppeltje vloeistof op de huid van één of beide onderarmen en/of uw rug gedruppeld. Hierna wordt het druppeltje op de huid licht aangeprikt (met behulp van een klein naaldje).

    Na een kwartier is een eventuele reactie op de test te zien in de vorm van een jeukend bultje.

  • Bij deze test wordt een druppeltje vloeistof met een klein naaldje in de huid van uw onderarmen gespoten. Deze prik kan een beetje pijn doen. Na twintig minuten is een eventuele reactie op de test te zien in de vorm van een jeukend bultje.

    De bultjes en de eventuele roodheid er omheen worden telkens met blauwe en rode watervaste stift afgetekend en overgeplakt met plakband om vervolgens de afdruk hiervan op het uitslagenvel te kunnen opmeten met een liniaal. Om achteraf nog te weten welke medicatie waar is gezet zet de longfunctieanalist bij elk prikje met pen een nummertje op uw  arm.

Nieuwhof., 2019
Nieuwhof.,2019

Mogelijke complicaties

  • Jeukende plekken op uw arm of rug rondom de plek van de allergietesten. 
  • Jeukende huiduitslag op andere delen van uw lichaam.
  • In zeer zeldzame gevallen kunt u een allergische reactie ontwikkelen tijdens het onderzoek. Hiervoor is speciale medicatie aanwezig die, als dat nodig is, aan u gegeven wordt door de arts of verpleegkundig specialist.
  • U kunt eventueel wat pigment en of littekenvorming krijgen op de testplaatsen.
  • Als u thuis veranderingen opmerkt aan uw armen, rug of als u zich niet lekker voelt, moet u tijdens kantoortijden de verpleegkundig specialist of arts informeren.

U kunt ons bellen of mailen. Als u ons mailt, maak dan foto’s die u met vermelding van uw naam en geboortedatum mailt naar immunologen.internegeneeskunde@mumc.nl.

Buiten kantoortijden kunt u, bij twijfel over klachten, ook contact opnemen met de dienstdoende immunoloog. U kunt deze bereiken via de telefooncentrale van het MUMC op telefoonnnummer: 043-3876543.

Heeft u ernstige klachten zoals: Benauwdheid - zwelling van de keel - het gevoel flauw te vallen bel dan meteen een ambulance. Alarmnummer 112.

Na het onderzoek

  • U kunt direct na het onderzoek naar huis met eigen vervoer. Hebt u anti-allergie medicijnen gekregen, dan kunt u niet op eigen gelegenheid naar huis.
  • De arts of verpleegkundig specialist bespreekt de bevindingen van het onderzoek direct met u en maakt afspraken over eventuele vervolgonderzoeken.
  • Heeft u geen klachten, dan verwijderen wij het eventuele ingebrachte infuusnaaldje voordat u met ontslag gaat.
  • De arts of verpleegkundig specialist belt u na een paar dagen om te beoordelen of er mogelijk sprake is van een late allergische reactie.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op:

Afdeling immunologie                                             043-387 11 98 tijdens kantooruren
Longfunctie afdeling                                                 043-387 72 25 tijdens kantooruren

Bij spoed:  
Maastricht UMC+                                                      043-387 65 43  (24 uur per dag)      Vraag naar de dienstdoende immunoloog

Uw eigen huisarts

Huisartsenpost Maastricht (HAP)                     043-387 77 77
In de avonduren en de weekenden

Bij ernstige klachten zoals benauwdheid, zwelling van de keel en als u het gevoel heeft flauw te vallen, bel dan meteen een ambulance.  Alarmnummer 112.

E-mail                                                                                Immunologen.internegeneeskunde@mumc.nl.
Voor niet-dringende vragen(met foto). 
Let op! Dit is geen plek voor spoedberichten!

Laatst bijgewerkt op 12 oktober 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-302