Mumc+ foto online folders

Folder

Vagusfunctietest

In overleg met uw behandeld arts heeft u afgesproken een vagusfunctie test uit te laten voeren . In dit informatieblad leest u alles wat voor u van belang is in verband met dit onderzoek.

Doel van het onderzoek

De test wordt uitgevoerd om de functie van de 10e hersenzenuw (Nervus Vagus) te onderzoeken. Deze zenuw heeft onder andere invloed op de werking van de maag, darmen en alvleesklier.

Het is belangrijk om in bepaalde situaties te controleren of deze zenuw goed functioneert. Bijvoorbeeld vóór en/of na een operatie van de maag en/of slokdarm of bij aanwijzingen voor een vertraagde maagwerking.

Colonmanometrie

Voorbereiding

  • De dag van het onderzoek komt u nuchter naar de afdeling. Dat wil zeggen dat u de avond voorafgaand aan het onderzoek vanaf 19:00 uur niets meer mag eten en vanaf 22:00 uur niets meer mag drinken.
  • Vanaf 22:00 uur mag u niet meer roken. Roken kan de onderzoeksresultaten beïnvloeden.
  • Geef door aan de behandelend arts als u suikerziekte heeft, de arts bespreekt dan met u het verdere beleid.
  • Gebruikt u medicijnen die niet zonder risico gestopt kunnen worden, zoals medicijnen voor het hart, tegen hoge bloeddruk of epilepsie, dan mag u deze vroeg in de ochtend met een klein beetje water innemen.

Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de Functiekamer MDL-ziekten op niveau 2. Volg route G- 2 groen.

Bij aanvang van het onderzoek wordt er een infuusnaald ingebracht en wordt er gedurende 2,5 uur op vastgestelde tijdstippen bloed afgenomen.

Aan het begin van de test krijgt u een kleine hoeveelheid insuline ingespoten via de infuusnaald. Hierdoor daalt uw bloedsuikerwaarde. Deze daling is nodig om de nervus vagus te activeren en dit leidt tot een stijging van een bepaald hormoon dat wij meten in uw bloed. Mogelijke reacties van een lage bloedsuikerwaarde observeren wij nauwkeurig. Mogelijke reacties kunnen zijn:

  • duizeligheid
  • wazig zien
  • slaperig worden
  • transpireren

Tijdens de periode, waarin u een lage bloedsuikerwaarde heeft, is er steeds een verpleegkundige bij u in de buurt.

Ongeveer 40 tot 50 minuten na het inspuiten van de insuline stijgt uw bloedsuiker weer. Na anderhalf uur krijgt u een kleine broodmaaltijd en voelt u zich weer wat beter.

Het onderzoek duurt ongeveer drie uur. Aan het einde van het onderzoek wordt de infuusnaald verwijderd.

Mogelijke complicaties

Het kan voorkomen dat u zich na deze test vermoeid en/of wat licht in het hoofd voelt. Het is daarom verstandig al vóór het onderzoek vervoer naar huis te regelen.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan uw behandelend arts of bellen met de Functiekamer Maag-, Darm-, Leverziekten van het Maastricht UMC+ via tel. 043 – 387 53 61  (op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur) of stuur een e-mail naar functiekamer.mdl@mumc.nl.

Websites

Laatst bijgewerkt op 3 april 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-327