Mumc+ foto online folders

Patiëntinformatie

Mesalazine

bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Uw behandelend arts en/of MDL verpleegkundig(e) specialist heeft met u gesproken over het gebruik van Mesalazine. In dit informatieblad krijgt u uitleg over de werking en het gebruik van dit medicijn en hoe u moet handelen in geval van bijwerkingen. Deze informatie is echter géén vervanging van de bijsluiter. Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u daarmee bij uw behandelend arts of IBD verpleegkundige terecht.

6-mercaptopurine

Algemeen

De oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is niet bekend.

Elke behandeling met medicijnen is gericht op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Dit verminderd de klachten en verkleint de kans op complicaties die zich bij deze ziekte voor kunnen doen. Medicijnen kunnen de darmontsteking onderdrukken maar de huidige medicijnen kunnen de ziekte niet definitief genezen. Na het afbouwen van of stoppen met medicijnen kunnen de klachten weer terugkomen.

Werking

Mesalazine wordt gebruikt bij ontstekingen van de dunne- en dikke darm.

Nadat Mesalazine is ingenomen komt het via de maag in de darm terecht. De werkzame stof komt vrij in de dunne darm. De werking treedt geleidelijk in.

Mesalazine wordt niet alleen gebruikt om een ontsteking tot rust te brengen maar ook om nieuwe ontstekingen te voorkomen. Mesalazine is bekend onder de volgende merknamen: Pentasa, Claversal, Dipentum, Asacol, Salofalk en Mezavant.

Gebruik

Mesalazine is verkrijgbaar in tabletten van 250 of 500 milligram en is ook als zetpil, klysma en granulaat verkrijgbaar. De meest gebruikelijke dosis is drie x twee tabletten van 500 milligram per dag maar tegenwoordig wordt Mesalazine vaak een tot twee keer per dag in hogere dosering gegeven.

Uw behandelend arts kan in bepaalde omstandigheden echter een hogere of lagere dosis voorschrijven.

Wanneer?

Om bijverschijnselen zo veel mogelijk te beperken, kunt u de tabletten het beste tijdens de maaltijd innemen. Slik de tabletten met water in hun geheel door. Granulaat kunt u met een lepel met vla, yoghurt of kwark innemen.

Bijwerkingen

Mesalazine heeft meestal weinig bijwerkingen. Heeft u echter last van (mogelijke) bijwerkingen, raadpleeg dan altijd uw behandelend arts of IBD verpleegkundige.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • huiduitslag, jeuk
  • misselijkheid
  • diarree
  • haaruitval
  • duizeligheid, hoofdpijn
  • stemmingsveranderingen
  • nierfunctiestoornis (zeldzaam)

U merkt zelf niets bij een nierfunctiestoornis. Daarom zal uw arts uw bloed regelmatig controleren.

Zwangerschap, vruchtbaarheid en borstvoeding

Mesalazine is niet van invloed op de vruchtbaarheid van zowel man als vrouw.

Mesalazine kan tijdens de zwangerschap veilig worden gebruikt. Overleg wel altijd met uw behandelend arts als u een zwangerschap overweegt. Mesalazine kan worden gebruikt tijdens de periode van borstvoeding. Overleg hierover met uw behandelend arts.

Tot slot

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan contact op met uw IBD verpleegkundige.

Deze tekst is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen en MDL artsen binnen respectievelijk het NNIC en de ICC. De tekst is ontwikkeld conform NNIC richtlijnen om uniformiteit binnen de voorlichting ten aanzien van IBD patiënten in Nederlandse zorginstellingen na te streven. Op basis van goed hulpverlenerschap kan onder bepaalde omstandigheden van de inhoud worden afgeweken. De inhoud van de teksten kan wijzigen in de loop van de tijd. De NNIC en de ICC wijzen er op dat aan de inhoud van deze uitgave geen rechten of plichten kunnen worden ontleend.
Uitgave september 2012.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, neem dan contact op met de Polikliniek Interne Geneeskunde van het Maastricht UMC+ via tel. 043-387 51 00 (tijdens kantooruren).

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021