Mumc+ foto online folders

Patiëntinformatie

Video Capsule Endoscopie (VCE)

Voor u is een endoscopisch onderzoek aangevraagd. Onderstaand nemen we de procedure zelf en alle praktische zaken daaromheen met u door.

Aangevraagd onderzoek

De arts heeft voor u een endoscopisch onderzoek aangevraagd. Er is u uitgelegd wat dit onderzoek inhoudt en de mogelijke complicaties die daarbij kunnen ontstaan. Ook is u gevraagd of u een vorm van bloedverdunners gebruikt en zijn er afspraken gemaakt of u met die medicijnen moet doorgaan, stoppen of dat ze tijdelijk worden vervangen. Mocht u hierover vragen hebben, dan moet u contact opnemen met de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.

Afspraak

U ontvangt van de balie Endoscopie een afspraak wanneer het onderzoek zal plaatsvinden. Mocht de afspraak u niet schikken, belt u dan alstublieft met telefoonnummer 043-3877700.

Voorbereiding op het onderzoek

Start de dag voor het onderzoek om 14:00 uur met het drinken van het laxeermiddel. Probeer de twee liter laxeermiddel in vier uur op te drinken. Daarna mag u tot 24:00 uur heldere vloeistof blijven drinken. Denk daarbij aan water, thee (suiker mag), appelsap, heldere bouillon en heldere sportdranken. Na 24:00 uur mag u niet meer eten, drinken en roken. U mag ook geen kauwgom omdat dat de passagesnelheid van de darm kan verstoren. Wel mag u medicijnen innemen met wat water.

Dag van het onderzoek

U bereikt de afdeling Endoscopie in het MUMC+ via looproute G2 groen. U meldt zich bij onze balie. Wij vragen u om 10 minuten vóór aanvang van het onderzoek aanwezig te zijn.

Wat is een Video Capsule Endoscopie (VCE)?

Bij een Video Capsule Endoscopie, afgekort VCE, onderzoekt de maag-darm-leverarts het slijmvlies van de dunne darm. Het onderzoek gebeurt met behulp van een hele kleine camera die ingebouwd is in een capsule zo groot als een vitaminepil. U slikt de draadloze videocapsule door en de camera maakt twee keer per seconde een afbeelding. Deze afbeeldingen worden ontvangen door sensoren. De sensoren sturen de beelden vervolgens naar een kleine opnamerecorder die u met een band om uw buik draagt. Het onderzoek is pijnloos.

VCE

Het onderzoek

Draag ruim vallende, tweedelige kleding om de sensorriem en recorder comfortabel te kunnen dragen. Gebruik geen bodylotion.

Bij de afdeling Endoscopie wordt u opgevangen door een verpleegkundige die u vertelt hoe de dag van het onderzoek eruit zal gaan zien. Als u nog vragen heeft, kunt u deze aan de verpleegkundige stellen. De sensorriem en de recorder worden geplaatst en u neemt de videocapsule in met water. U mag niet op de capsule kauwen. U krijgt advies van de verpleegkundige over:

  • eten en drinken: wat u wanneer mag gebruiken
  • mobiliteit: lopen bevordert de passage van de capsule door de darmen
  • sensorriem en recorder
  • wat te doen bij problemen.

 

Belangrijk is dat u niet in de buurt komt van MRI-apparaten op de röntgenafdeling (Radiologie) zolang de capsule in uw lichaam is. Dit kan de werking van de videocapsule verstoren. Er worden controle-afspraken gemaakt op de afdeling Endoscopie om te kijken waar de capsule zich op dat moment in het maag-darmkanaal bevindt. Als de capsule zich in de dikke darm bevindt, kan het onderzoek worden afgesloten. De capsule is dan de dunne darm gepasseerd en het onderzoek is afgerond.

Zodra we zien dat de capsule zich in de dunne darm bevindt, mag u de afdeling Endoscopie verlaten tot 16:00 uur. Om 16:00 uur moet u terug komen op de afdeling Endoscopie. De verpleegkundige maakt dan de sensorriem en de recorder los.

De ingeslikte capsule zal het lichaam met de ontlasting verlaten.

Mogelijke complicaties

Complicaties bij dit onderzoek zijn gelukkig zeldzaam. Het kan zijn dat de capsule in de darm blijft steken. Als u klachten heeft, belt u een van onderstaande telefoonnummers:

Afdeling Endoscopie: 043 - 387 77 00 (op werkdagen van 08:00 uur tot 16:30 uur).

Spoedeisende Hulp (SEH): 043 - 387 67 00 (na 16:30 uur en in het weekend).

Vraag naar de dienstdoende internist of MDL-arts.

Nazorg

U krijgt een kaartje mee naar huis met daarop de telefoonnummers die u kunt bellen als zich thuis complicaties zouden voordoen. Ook staan hier de leefregels, vervolgafspraken en (indien van toepassing) het advies over het herstarten van de bloedverdunnende medicijnen op.

Uitslag van het onderzoek en verdere behandeling

Op het kaartje dat u mee naar huis krijgt na het onderzoek, staat vermeld bij wie en wanneer u terug komt voor alle uitslagen en eventuele verdere behandeling.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan uw behandelend arts of bellen met de afdeling Endoscopie van het Maastricht UMC+ via tel. 043-3877700  (op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur) of stuur een e-mail naar endoscopie@mumc.nl

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021