Mumc+ foto online folders

Folder

Enteroscopie

Inleiding

De Maag-Darm-Leverarts heeft met u besproken dat het verstandig is om een enteroscopie uit te gaan voeren. Dit is een kijkonderzoek waarbij de arts met een endoscoop, een slang met aan het uiteinde een camera, uw dunne darm kan bekijken. Afhankelijk van de plek waar de arts een probleem verwacht zal de slang via uw mond of via uw anus worden ingebracht.

Eventueel kan de arts via de endoscoop biopten nemen. Dit zijn stukjes weefsel die onder de microscoop worden bekeken door de patholoog anatoom.

Het is verplicht dat u een begeleider meeneemt naar het onderzoek. Uw begeleider brengt u na het onderzoek naar huis. U mag de rest van de dag niet autorijden of zonder begeleider wandelen of fietsen.

Voorbereiding

Soms is het nodig om met bepaalde medicijnen een paar dagen voor het onderzoek te stoppen. Welke medicijnen dit zijn en of dit voor u geldt, moet u bij uw arts navragen. De avond voor het onderzoek moet u vanaf 24:00 uur nuchter zijn. Dit betekent: niet eten, drinken of roken.

Afhankelijk van uw medische voorgeschiedenis wordt er op voorhand afgesproken welk soort slaapmiddel/ontspanningsmiddel u krijgt.

Begeleiding

U moet een begeleider meenemen. Regel dit alstublieft op tijd.
De begeleider wacht tijdens het onderzoek in de wachtkamer én brengt u naar huis. De begeleider mag niet bij het onderzoek zijn.

Als u geen begeleider heeft, kan het onderzoek niet doorgaan.  

Het onderzoek

De endoscoop wordt in de dunne darm gebracht via uw mond of uw anus; via de anus moet uiteraard eerst de dikke darm worden gepasseerd. Via de endoscoop wordt lucht ingeblazen zodat de darm zich beter ontplooit en de arts de weg beter kan vinden en de darmwand kan inspecteren. Het kan zijn dat u hier een winderig gevoel van krijgt: schaam u niet om de lucht te laten ontsnappen, dit is heel normaal. Als u  het inhoudt, krijgt u  alleen meer buikpijn. Wanneer de hele dunne darm is bekeken, trekt de arts de endoscoop weer terug.

  • Wij vragen u een eigen (boodschappen)tas mee te nemen. Hierin bewaren wij uw kleding tijdens het onderzoek. 
  • Als u uw medicijnen wilt/moet innemen na het onderzoek, dan moet u die van thuis meenemen. Wij hebben deze niet op voorraad. 
  • U krijgt ​​​​​op de uitslaapkamer een sandwich en koffie/thee. Wanneer u allergieën of voedingsintoleranties hebt, vragen wij u om zelf een boterham mee te nemen. 

Na afloop van het onderzoek

Na het onderzoek word u naar de uitslaapkamer gebracht zodat u goed en veilig wakker kunt worden. Het kan zijn dat u nog wat winderig bent, schaam u niet om de lucht te laten ontsnappen, dit is heel normaal. 

Wanneer u goed wakker bent, krijgt u van ons iets te eten en drinken.

U krijgt een kaartje mee naar huis met het nummer dat u kunt bellen als u thuis problemen krijgt.
Gebruikt u normaal bloedverdunners? Dan staat op het kaartje ook een advies voor de bloedverdunners.

Het duurt een paar uur voordat het roesje helemaal uit uw bloed is verdwenen. U mag in principe alles weer eten en drinken na het onderzoek, behalve alcohol. Ook mag u alle medicijnen weer gebruiken, tenzij uw arts iets anders heeft gezegd.

Uitslag van het onderzoek en verdere behandeling

Na het onderzoek krijgt u een kaartje mee naar huis waarop staat bij wie en wanneer u de uitslag en eventuele verdere behandeling krijgt.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, vraag het dan aan uw arts. 

U kunt ook bellen met de afdeling Endoscopie van het MUMC+ op nummer 043 - 3877700. Dat kan op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur. Of u kunt een e-mail sturen naar endoscopie@mumc.nl

Laatst bijgewerkt op 27 juni 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-472