Mumc+ foto online folders

Patiëntinformatie

Enteroscopie

Inleiding

De Maag-Darm-Leverarts heeft met u besproken dat het verstandig is om een enteroscopie uit te gaan voeren. Dit is een kijkonderzoek waarbij de arts met een endoscoop, een slang met aan het uiteinde een camera, uw dunne darm kan bekijken. Afhankelijk van de plek waar de arts een probleem verwacht zal de slang via uw mond of via uw anus worden ingebracht.

Eventueel kan de arts via de endoscoop biopten nemen. Dit zijn stukjes weefsel die onder de microscoop worden bekeken door de patholoog anatoom.

Het is absoluut noodzakelijk iemand mee te nemen naar de afdeling voor het gesprek met de arts na het onderzoek én om u naar huis te begeleiden. U mag de rest van de dag niet zelf aan het verkeer deelnemen.

Voorbereiding

Soms is het nodig om met bepaalde medicijnen een paar dagen voor het onderzoek te stoppen. Welke medicijnen dit zijn en of dit voor u geldt, moet u bij uw arts navragen. De avond voor het onderzoek moet u vanaf 24:00 uur nuchter zijn. Dit betekent: niet eten, drinken of roken.

Afhankelijk van uw medische voorgeschiedenis wordt er op voorhand afgesproken welk soort slaapmiddel/ontspanningsmiddel u krijgt.

Het onderzoek

De endoscoop wordt in de dunne darm gebracht via uw mond of uw anus; via de anus moet uiteraard eerst de dikke darm worden gepasseerd. Via de endoscoop wordt lucht ingeblazen zodat de darm zich beter ontplooit en de arts de weg beter kan vinden en de darmwand kan inspecteren. Het kan zijn dat u hier een winderig gevoel van krijgt: schaam u niet om de lucht te laten ontsnappen, dit is heel normaal. Als u  het inhoudt, krijgt u  alleen meer buikpijn. Wanneer de hele dunne darm is bekeken, trekt de arts de endoscoop weer terug.

Na het onderzoek

Na het onderzoek word u naar de uitslaapkamer gebracht zodat u goed en veilig wakker kunt worden. Het kan zijn dat u nog wat winderig bent, schaam u niet om de lucht te laten ontsnappen, dit is heel normaal. Als de verpleegkundige op de uitslaapkamer vindt dat u goed genoeg wakker bent, krijgt u iets te drinken en te eten en daarna mag u naar huis. U mag die dag niet meer zelf aan het verkeer deelnemen en wij laten u ook alleen maar vertrekken wanneer een begeleider u vanaf de uitslaapkamer komt ophalen. Dit moet dus van tevoren geregeld zijn.

Het duurt een paar uur voordat het roesje helemaal uit uw bloed is verdwenen. U mag in principe alles weer eten en drinken na het onderzoek, behalve alcohol. Ook mag u alle medicijnen weer gebruiken, tenzij uw arts iets anders heeft gezegd.

U krijgt een kaartje mee met daarop de naam van de arts die het onderzoek heeft gedaan, de telefoonnummers die u moet bellen in geval van nood, aanwijzingen voor het opnieuw beginnen met bloedverdunners (als dat op u van toepassing is) en de afspraak voor de uitslag van het onderzoek.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan uw behandelend arts of bellen met de afdeling Endoscopie van het Maastricht UMC+ via tel. 043-3877700  (op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur) of stuur een e-mail naar endoscopie@mumc.nl

De afdeling endoscopie van het Maastricht UMC+ besteedt de grootste zorg aan de samenstelling van deze folder. Desondanks is het mogelijk dat de gepubliceerde informatie onvolledig of onjuist is. Het MUMC+ aanvaardt hiervoor echter geen enkele aansprakelijkheid. Ook sluit het MUMC+ aansprakelijkheid uit voor schade die voortvloeit uit of verband houdt met het gebruik van de gepubliceerde informatie in deze folder/op deze website.

Laatst bijgewerkt op 10 februari 2022