Mumc+ foto online folders

Folder

Buikwandcorrectie

De operatie en nazorg

Door zwangerschappen, veroudering, operaties of omdat u erg veel bent afgevallen, kan uw buikwand zo ernstig verslappen dat er een hangbuik ontstaat. In het Maastricht UMC+ kunnen we een hangbuik met behulp van plastische chirurgie corrigeren. Met een medische term heet deze operatie abdomino- of buikwandplastiek.Als u er bent afgevallen,  kan er ook een lower bodylift worden uitgevoerd. Op dit blad krijgt u informatie over de operatie en de nazorg.

Verwachtingen

Als u overweegt een buikwandcorrectie te latn doen, is het belangrijk dat u hierover een reëel verwachtingspatroon hebt.
Een buikwandcorrectie heeft als resultaat dat uw buik platter wordt, en dat het huidoverschot wordt verwijderd, maar totale perfectie moet u niet verwachten. Daarnaast zal de operatie littekens achterlaten die zichtbaar blijven. Deze zijn met ondergoed meestal goed te verbergen. 
Een ander gevolg van een buikwandcorrectie is dat het huidgebied onder de navel tijdelijk gevoelloos wordt en soms blijft. Veel patiënten ervaren hier klachten van.

Vergoeding van de kosten

Een buikwandcorrectie is meestal een cosmetische operatie en wordt in het algemeen niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar. U moet de operatie dus meestal zelf betalen. U krijgt van de plastisch chirurg vooraf een opgave van de kosten.
In gevallen van extreme vermagering kunt u in aanmerking komen voor een lower body lift. Hier zijn echter verzekeringstechnisch wel voorwaarden aan verbonden. De plastisch chirurg informeert u hierover.

Voorbereiding

 • Gebruikt u medicijnen, meldt dit dan al tijdens het eerste bezoek aan de plastisch chirurg. Bepaalde medicijnen mag u een aantal dagen voor de operatie niet meer slikken.
 • Hebt u eerder al een buikoperatie gehad, dan is het belangrijk dit u dit vertelt tijdens het polibezoek.
 • U moet minstens zes weken voor de operatie stoppen met roken. Nicotine vernauwt de bloedvaten waardoor de wondgenezing verstoord wordt. U kunt dan grote wonden krijgen met veel littekenweefsel en eventueel een extra operatie als gevolg.
 • Bent u te zwaar, dan adviseert de plastisch chirurg u eerst af te vallen. Het operatieresultaat is dan beter en het risico op complicaties vermindert.
 • De anesthesioloog bespreekt met u de anesthesie (narcose).

De operatie

Een buikwandcorrectie wordt uitgevoerd onder algehele anesthesie (narcose). De operatie duurt gemiddeld twee uur. U verblijft een of twee dagen in het ziekenhuis.
Bij de operatie maakt de plastisch chirurg de buikwand los van de onderliggende spierlaag tot aan de ribbenboog en het borstbeen. De navel wordt rondom ingesneden, zodat deze op zijn plaats blijft. Daarna trekt de plastisch chirurg de huid strak en verwijdert de overtollige huid en het onderhuidse vetweefsel. Als uw buikspieren uitgerekt zijn, worden deze meteen verstevigd.
Om de navel weer naar buiten te laten komen, wordt een gaatje in de buikhuid gemaakt. Daar wordt de navel vervolgens in gehecht.
De buikhuid wordt zowel in- als uitwendig gehecht met oplosbare hechtdraden

 

De littekens van een buikwandcorrectie lopen rond de navel en grotendeels binnen de bikinilijn.
Tijdens de operatie brengt de plastisch chirurg eventueel een aantal drains (dunne slangetjes) in waardoor het overtollige wondvocht naar buiten kan.
De drains moeten blijven zitten tot er bijna geen wondvocht meer geproduceerd wordt.
In geval van een lower body lift wordt ook de achterzijde gecorrigeerd. Bij de lower body lift wordt niet alleen de buik maar ook de schaamregio, de buitenzijde van de heup en bovenbeen regio, evenals de bil regio gecorrigeerd. Dit is een grotere ingreep, u blijft in dit geval één tot twee dagen in het ziekenhuis.

buikwandcorrectie
Na een buikwandcorrectie

Na een buikwandcorrectie

 • U blijft één tot vier dagen in het ziekenhuis; ook voor een lower body lift .
 • Na twee weken komt u op de polikliniek voor het verwijderen van de hechtingen.
 • Na zes weken komt u terug voor controle bij de arts.
 • De eerste zes weken na de operatie mag u niet zwaar tillen. U moet oppassen met rekken en strekken, niet persen en zorgen voor een goede stoelgang.
 • Om de buikwand te ondersteunen, moet u zes weken een steunend korset om uw buik of een stevig panty broekje dragen. Dit korset/stevig broekje moet u zelf aanschaffen.
 • U moet dagelijks douchen en de wond eventueel verbinden.
 • U mag pas auto rijden na het verwijderen van de hechtingen en op geleide van de klachten. Sporten mag u na zes weken weer hervatten, ook op geleide van de klachten.

De totale herstelperiode van een buikwandcorrectie of lower body lift is ongeveer zes weken tot twaalf weken. Als u tijdens de herstelperiode last krijgt van buikpijn, zwelling of koorts, neem dan contact op met de plastisch chirurg.

Contact

Wij behandelen u naar beste kunnen. Garantie op het resultaat kunnen wij u echter niet geven. Wij vinden het belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de mogelijkheden, onmogelijkheden en risico’s. Hebt u nog vragen na het lezen van deze informatie, neem dan contact met ons op.

Polikliniek Plastische Chirurgie
043-387 70 00

Laatst bijgewerkt op 5 oktober 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-540