MUMC+

Folder

Pijnlijke borsten

Hier vindt u meer informatie over pijnlijke borsten, mogelijke behandelingen en tips.

U kreeg een onderzoek op de polikliniek Oncologie omdat u last heeft van pijnlijke borsten.
Wij hebben geen duidelijke afwijking gevonden. Dit betekent dat de klieren in uw borsten de pijn veroorzaken.
Het is niet altijd duidelijk waardoor dit komt. Hormonen spelen in ieder geval een grote rol. We zien deze klachten meestal tussen het 35ste en 50ste jaar. Soms ook na de menopauze (overgang). De menopauze is de laatste ongesteldheid.

Pijn in de borsten komt vaak voor. U kunt hierbij ook knobbels voelen. We noemen dit mastopathie. Deze naam gebruiken we voor alle goedaardige klachten van de borsten.

In deze folder leest u meer over pijnlijke borsten, de behandelingen en tips.

Twee vormen van pijnlijke borsten

1. Cyclische pijn
Bij veel vrouwen is de pijn het ergst vóór de menstruatie. U voelt eventuele knobbeltjes dan ook het beste. Na de menstruatie nemen de klachten vaak weer af.

2. Niet-cyclische pijn
Bij deze vorm kunt u duidelijk aanwijzen waar de pijn zit. De pijn voelt brandend, scherp of zeurend. Vaak straalt deze uit naar de oksel. Deze vorm zien we vooral bij vrouwen van boven de 40. Na de menopauze nemen de klachten vaak af.

zelfonderzoek borsten

Mogelijke behandelingen en tips

Ondanks dat er nog geen duidelijkheid is over de oorzaak kan veel worden gedaan om de klachten te verminderen.

sport BH
Sport beha
warmtekompressen
Warmte compressen
    • Draag een beha of sportbeha die de borsten goed ondersteunt. Draag het liefst een beha zonder beugels en met brede schouderbandjes.
    • Draag warme kleding. Hoe kouder u het heeft, hoe pijnlijker de borsten kunnen aanvoelen.
    • Eet meer onverzadigde vetzuren. Smeer bijvoorbeeld dieetmargarine of dieethalvarine op uw boterham. En bak in vloeibaar bakvet of olie
    • Onderzoek of er een relatie is tussen de pijnklachten en uw voeding. In koffie, thee, cola, wijn, chocolade en sommige kazen zitten ingrediënten die deze klachten kunnen veroorzaken. Of de klachten erger maken.
    • Heeft u ernstige klachten? Overleg dan met uw arts. Hij/zij kan nadenken over een anti-hormonale behandeling. Voorbeelden hiervan zijn Danazol, Tamoxifen en Parledol. Deze medicijnen hebben vervelende bijwerkingen. Daarom kiezen we hier niet vaak voor.
    • U kan pijnstillers gebruiken. Overleg dit met uw huisarts. .
    • Het helpt soms om de pil te slikken. Slikt u deze al? Dan kan het ook helpen om hiermee te stoppen. Of om een andere pil te nemen. Overleg dit met uw huisarts.
    • Probeer het gebruik van warmte kompressen.
    • Bij sommige vrouwen helpen alternatieve behandelingen. Denk hierbij aan acupunctuur en homeopathie. De werking hiervan is niet wetenschappelijk bewezen.
    • Probeer middelen zonder medicinale werking. Een voorbeeld hiervan is teunisbloemolie (6 pillen iedere dag gedurende 4 maanden). U vindt dit middel bij de drogist.
    • Probeer uit wat voor u werkt. Zo ontdekt u vanzelf wat voor u werkt. En wat niet.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stel ze dan aan uw arts.

E-mailadres Mammateam: mammapoli.mccc@mumc.nl
Telefoonnummer polikliniek Oncologie: 043 - 387 64 00

Laatst bijgewerkt op 5 oktober 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-55