hoofdingang

Patiëntinformatie

Brainstem Auditory Evoked Potential (BAEP)

Functie van uw gehoorzenuw en hersenstam

Samen met uw behandelend arts heeft u besloten een onderzoek (BAEP) te laten doen naar de functie van uw gehoorzenuw en hersenstam . Het onderzoek wordt gedaan bij de afdeling Klinische Neurofysiologie van het Maastricht UMC+ op niveau 2. Volg route G - 2 Groen  of bekijk de online routebeschrijving hier.                                                                                                                  

Op dit blad informeren wij u over dit onderzoek.

Voorbereiding

  • Was uw haren de dag voor het onderzoek.
  • Gebruik geen haarlak of gel de dag van het onderzoek.

Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de afdeling Klinische Neurofysiologie. De laborant die het onderzoek uitvoert vertelt u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren.

Voor dit onderzoek ligt u op een bed. De laborant bepaalt enkele plaatsen op uw hoofd en schuurt op deze plekken de huid met een scrubcrème voor een beter contact tussen de huid en elektroden. Op deze plaatsen én bij uw oren worden vervolgens elektroden bevestigd. De elektroden zijn via dunne snoertjes met elkaar verbonden met een meetapparaat. Nadat de laborant alle elektroden heeft gecontroleerd, begint de registratie.

Vervolgens krijgt u een hoofdtelefoon op, waardoor u aan de ene kant een groot aantal klikjes en aan de andere kant een zachte ruis hoort. Eerst wordt het ene oor getest, daarna het andere. De klikjes worden door de gehoorzenuw naar de hersenen geleid waarna de elektroden op uw hoofd deze signalen registreren. Het is belangrijk dat u zo ontspannen mogelijk blijft liggen. Probeer tijdens de registratie niet te praten.  

Het onderzoek duurt 30 tot 60 minuten.

Brainstem Auditory Evoked Potential

Na het onderzoek

Na afloop verwijdert de laborant de elektroden en kunt u weer naar huis . 

Risico's

Het onderzoek is niet gevaarlijk en pijnloos. Klachten na dit onderzoek komen zelden voor.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de behandeld arts die u voor het onderzoek heeft doorverwezen. Als u nog geen vervolgafspraak heeft gepland, neem dan contact op met de poli van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of bent u verhinderd neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie via tel.  043-387 72 72 (op werkdagen van 08.30 uur tot 17:00 uur) of stuur een e-mail naar secretariaat.knf@mumc.nl .

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021