hoofdingang

Patiëntinformatie

Gynaecologische kanker; ontslaginformatie na opname

Ontslaginformatie gynaecologie algemeen; informatie voor thuis

U bent opgenomen geweest op verpleegafdeling A4 van het Maastricht UMC+ (MUMC+) na een operatie/behandeling. Middels deze informatie geven wij u instructies over de nazorg thuis en wat u moet doen bij lichamelijke klachten.

Het kan zijn dat de arts andere afspraken met u maakt, die afwijken van deze aanwijzingen.

De wond

Normaal gesproken sluit een operatiewond binnen 24 uur. Het is dan ook niet strikt noodzakelijk om deze af te dekken met een pleister. Als de wond toch nog vocht produceert, is het raadzaam om de wond te verbinden met een pleister of gaasje.
Houd er rekening mee dat u rustig aan doet tot aan de eerste controle. Bescherm de wond tegen de zon!

Vloeien

Vaginaal bloedverlies na een operatie is normaal maar moet geleidelijk aan afnemen. Als het bloedverlies toch toeneemt neemt u contact op met de Polikliniek Gynaecologie.

Hechtingen

Als de wond gehecht is, worden de hechtingen poliklinisch verwijderd. Mogelijk zitten er nog bruine steunpleistertjes (steri-strips) op de wond. Deze laten in de loop van de week los.

U krijgt van de afdeling een afspraak mee voor controle op de polikliniek Gynaecologie of Oncologiecentrum. Het kan ook zijn dat u verwezen wordt naar uw huisarts om de hechtingen te laten verwijderen.

Steri-strips

Douchen en baden

U mag douchen tenzij de arts iets anders met u heeft afgesproken. Zorgt u er wel voor dat u de wond na het douchen weer goed droog dept wordt met een schone handdoek. We raden u af om een bad te nemen omdat de wond dan kan verweken.

fietsen

Werken, sporten, autorijden

Het kan zijn dat u zich de eerste dagen thuis nog niet zo lekker en fit voelt. Dit komt omdat u narcose of verdoving heeft gehad. U mag niet zwaar tillen. Geen zware arbeid verrichten! Fietsen en autorijden mag zodra u geen pijn meer heeft bij bewegen.

Seksualiteit

Samenleving is niet toegestaan zolang er sprake is van vaginaal bloedverlies. Bij sommige ingrepen geldt er zes weken onthouding. Uw arts licht u hier verder over in. Problemen die thuis kunnen voorkomen zijn:

  • Aanhoudende pijnklachten, sterker als menstruatiepijn, die niet verdwijnt na het innemen van pijnstillende medicatie.
  • Aanhoudende temperatuur verhoging boven 38 graden.
  • Nabloeding.

Contact

Wanneer u thuis problemen ondervindt, of nog vragen hebt kunt u contact opnemen. Heeft u een afspraak meegekregen voor de polikliniek Gynaecologie dan belt u tijdens kantooruren:
043-387 48 00

Heeft u een afspraak meegekregen voor de polikliniek Oncologiecentrum dan belt u tijdens kantooruren:
043-387 64 00

Buiten kantooruren en in het weekend belt u met de verloskamer gynaecologie (=spoedsein gynaecoloog)
043-387 62 40

Verpleegafdeling A4: 
043-387 44 10

Laatst bijgewerkt op 23 februari 2021