hoofdingang

Folder

Extracranieel dopplersonografie (ECD)

Meten van de stroomsnelheid van het bloed in de halsvaten

Samen met uw behandelend arts heeft u besloten een duplex-onderzoek te laten doen van de halsvaten. Met behulp van een echo-onderzoek (op basis van geluidsgolven) wordt uitwendig de snelheid gemeten waarmee het bloed door de bloedvaten stroomt. Uw arts kan zo eventuele vaatafwijkingen opsporen.

Het onderzoek wordt gedaan bij de afdeling Klinische Neurofysiologie op niveau 2. Volg route G – 2 Groen of bekijk de online routebeschrijving hier (www.mumcplattegrond.nl/#map/d0_d37).

Op dit blad informeren wij u over dit onderzoek.

Voorbereiding

  • Draag kleding die uw hals vrijlaat (eventueel knoopjes).
  • Het kan zijn dat wij u vragen eventuele sieraden af te doen tijdens het onderzoek.

Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de afdeling Klinische Neurofysiologie. De laborant die het onderzoek uitvoert vertelt u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren.

Wij vragen u uw hals vrij te maken van kleding en/of sieraden en plaats te nemen op de onderzoeksbank. Mogelijk krijgt u een aantal plakkers op de borst voor het registreren van uw hartslag. Vervolgens brengt de laborant een staafje met gel aan op de huid van de hals. Dit voelt een beetje koud en nat aan. Het staafje is een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en weer opvangt. De gel is nodig voor een goede geleiding van de geluidsgolven. Vervolgens worden de bloedvaten in de hals opgezocht, zowel links als rechts, en worden de metingen gedaan.

Het is belangrijk dat u tijdens de metingen zo stil mogelijk ligt en zo weinig mogelijk spreekt. Elke beweging kan namelijk storing geven. Tijdens het onderzoek hoort u het versterkte geluid van het bloed dat door de slagaders stroomt. Er wordt ook een meting verricht met het staafje achter het oor.

Het onderzoek duurt 30 tot 60 minuten.

extracranieel

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt de gel van de huid verwijderd en kunt u naar huis.

Risico's

Het onderzoek is niet gevaarlijk en pijnloos. Klachten na dit onderzoek komen zelden voor.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de behandelend arts die u voor het onderzoek heeft doorverwezen. Als u nog geen vervolgafspraak heeft gepland, neem dan contact op met de poli van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of bent u verhinderd neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie via tel.  043-387 72 72 (op werkdagen van 08.30 uur tot 17:00 uur) of stuur een e-mail naar secretariaat.knf@mumc.nl.

Laatst bijgewerkt op 4 juli 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-615