hoofdingang

Patiëntinformatie

Ontslaginformatie Gynaecologie

Algemeen; informatie voor thuis

U bent opgenomen geweest op verpleegafdeling A2 of het Chirurgisch Dagcentrum van het Maastricht UMC+ , na een operatie/behandeling.

In dit blad leest u de instructies over de nazorg thuis en wat u moet doen bij lichamelijke klachten. Het kan zijn dat de arts andere afspraken met u maakt die afwijken van deze aanwijzingen.

Ontslaginformatie Gynaecologie

De wond

Normaal gesproken sluit een operatiewond binnen 24
uur. Het is dan ook niet meer strikt noodzakelijk om
deze af te dekken met een pleister.
Als de wond toch nog vocht produceert, is het raadzaam om de wond te verbinden met een pleister. Houd er rekening mee dat u rustig aan doet tot aan de eerste controle. Bescherm de wond tegen de zon!

Vloeien

Vaginaal bloedverlies na een operatie is normaal maar moet geleidelijk aan afnemen. Als het bloedverlies toch toeneemt moet u contact opnemen met de Polikliniek Gynaecologie

Hechtingen

Als uw wond gehecht is, worden de hechtingen poliklinisch verwijderd. Mogelijk zitten er nog bruine steunpleistertjes (steri-strips) op de wond. Deze laten in de loop van de week los, zo niet dan worden ze op de polikliniek verwijderd. U krijgt van de afdeling een afspraak mee voor controle op de Polikliniek Gynaecologie of voor een telefonisch consult. Het kan ook zijn dat u verwezen wordt naar uw huisarts om de hechtingen te laten verwijderen.

Douchen en baden

U mag douchen tenzij de arts iets anders met u heeft afgesproken. Zorgt u er wel voor dat de wond na het douchen weer goed droog gedept wordt met een schone handdoek. Het wordt afgeraden om een bad te nemen omdat de wond dan kan verweken.

Werken, sporten, autorijden

Het kan zijn dat u zich de eerste dagen thuis nog niet zo lekker en fit voelt. Dit komt omdat u narcose of verdoving heeft gehad. De eerste 24 uur na de operatie/behandeling mag u dan ook niet zelf autorijden. U mag niet zwaar tillen, niet maar dan vijf kilo. Geen zware arbeid verrichten! De arts zal u vertellen wanneer u uw dagelijkse werkzaamheden kunt hervatten.

Seksualiteit

Samenleving is niet toegestaan zolang er sprake is van vaginaal bloedverlies. Bij sommige ingrepen geldt er zes weken onthouding. Uw arts zal u hierover inlichten.

Problemen

Wanneer u thuis problemen ondervindt, neem dan contact op met de Polikliniek Gynaecologie (tijdens kantooruren), of uw huisarts. De huisarts kan u, als dit nodig is, doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Problemen die thuis kunnen voorkomen zijn:

  • Aanhoudende pijnklachten, sterker als menstruatiepijn, die niet verdwijnt na het innemen van pijnstillende medicatie.
  • Aanhoudende temperatuur verhoging boven 38 graden.
  • Nabloeding.

Contact

Als u nog vragen heeft, dan kunt u deze stellen aan de gynaecoloog tijdens de polikliniek controle.

Polikliniek Gynaecologie
043-387 48 00 (tijdens kantooruren)

Spoedeisende Hulp (SEH)
043-387 67 00 (buiten kantooruren en in het weekend)

Laatst bijgewerkt op 26 juli 2021