Mumc+ foto online folders

Folder

Maagband operatie: naar huis

Ontslaginformatie

U hebt een maagband operatie ondergaan in het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+). Op dit blad krijgt u informatie om uw herstel thuis zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

De operatiewond

Uw operatiewond is afhankelijk van de soort operatie die u hebt ondergaan. Bij een kijkoperatie hebt u een vijftal kleine wondjes die gehecht zijn met oplosbare hechtingen. Hebt u een gewone buikoperatie gehad, dan hebt u een buikwond die gehecht is met (on)oplosbare hechtingen of nietjes. Afhankelijk van het soort ingreep, kijkoperatie of een gewone buikoperatie hebt u een vijftal kleine wondjes die gehecht zijn met oplosbare hechtingen, of u hebt een
buikwond die gehecht is met onoplosbare hechtingen of nietjes. Als er onoplosbare hechtingen of nietjes zijn gebruikt dan worden deze tien dagen na de operatie op de polikliniek Heelkunde verwijderd.

Ontslaginformatie

Lichamelijke inspanning

Geef na de operatie uw lichaam de tijd om te herstellen. Afhankelijk van de operatietechniek is het belangrijk om de volgende richtlijnen op te volgen.

 • Na een kijkoperatie mag u twee weken lang géén zwaar huishoudelijk werk verrichten en grote kracht uitoefenen op uw buikspier (tillen en strekken).
 • Na een open operatie (buikwond die gehecht of geniet is) mag u drie maanden lang géén zwaar huishoudelijk werk verrichten en geen grote kracht uitoefenen op uw buikspier (tillen en strekken).

Na deze periode mag u alles weer doen. Let hierbij wel op signalen van uw lichaam, zoals pijn. Ervaart u klachten of problemen? Neem dan contact met de polikliniek Heelkunde of in avonduren en weekenden met de Spoed Eisende Hulp.

Lichamelijke verzorging

Een goed lichaamsverzorging is belangrijk. Hiermee vermindert u de kans op infecties en ontstekingen. Zolang uw hechtingen nog niet verwijderd zijn mag u alleen douchen. Was de wond niet met zeep. Zijn de hechtingen verwijderd en/of is de wond gesloten mag u ook weer in bad of gaan zwemmen.

Medicijnen

Van uw behandelend arts krijgt u soms een maagbeschermend medicijn voorgeschreven. Stop pas met dit medicijn na overleg met, én de goedkeuring van de chirurg of verpleegkundig specialist. Gedurende een maand moet u spuitjes gebruiken om de kans op trombose zo klein mogelijk te laten zijn. Daarnaast is het advies om dagelijks een multivitamine pil te slikken.

Voeding

Wees heel bewust bezig met uw eten:

 • Neem de tijd om te eten;
 • Eet kleine porties;
 • Kauw heel erg goed;
 • Houdt er rekening mee dat tegelijkertijd eten en drinken niet gaat. Uw nieuwe kleine maag is snel vol;

 • Let goed op wat u wel en niet kunt eten;
 • Drink géén koolzuurhoudende dranken (cola of mineraalwater);
 • Drink géén zoete of calorierijke dranken (milkshake of vruchtensap);
 • Drink géén alcoholische dranken.

Neem bij onzekerheid contact op met de diëtist van het MUMC+.

Poliklinische maagband correctie

Twee weken na uw operatie komt u voor controle terug op de polikliniek Heelkunde. Hierbij worden de wond(en) gecontroleerd en niet oplosbare hechtingen verwijderd.

Zes weken na de operatie hebt u de volgende afspraak op de polikliniek. Samen met uw arts of gespecialiseerd verpleegkundige bespreekt u hoe het gaat. Ook wordt er dan beslist over het opblazen van uw maagband. Belangrijke factoren hierbij zijn of u wel of niet bent afgevallen en of u wel of niet normaal kunt eten. Wanneer er wordt besloten uw maagmandje op te blazen krijgt u een afspraak mee voor een afspraak op de afdeling Radiologie. Dit gebeurt meestal na zes maanden.

 

Tijdens uw afspraak op de afdeling Radiologie wordt er eerst een slik foto gemaakt. Zo wordt de doorgankelijkheid van de maagband in beeld gebracht. Vervolgens wordt de poort van de maagband aangeprikt om deze op te blazen. Dit gebeurt door middel van het inspuiten van een vloeistof. Hierdoor wordt de doorgang van de maagband kleiner en gaat voedsel langzamer door de maagband. Daarnaast blijft uw maag langer vol. Na het opblazen van de maagband wordt een controlefoto gemaakt. Het is veilig om na deze kleine ingreep met eigen vervoer naar huis te gaan.

Bij klachten

Als u thuis de volgende klachten krijgt moet u direct contact met ons opnemen:

 • plotselinge pijn in de bovenbuik die niet binnen één uur verbetert;
 • u moet overgeven;
 • veranderingen aan uw wond. (bijvoorbeeld pijn, zwelling, roodheid of warm aanvoelen).

Wij zijn bereikbaar op werkdagen via de polikliniek Heelkunde. ’s Avonds, in het weekend en op feestdagen belt u met Spoed Eisende Hulp (SEH) van het MUMC+.

Algemene tips

 • Beweeg zoveel mogelijk.
 • Neem de tijd om te wennen aan uw nieuwe leefsituatie.

Contact

Hebt u nog vragen na het lezen van deze informatie neem dan contact met ons op:

Polikliniek Heelkunde
043-387 49 00

Afdeling Diëtetiek
043-387 51 98

Verpleegafdeling A2
043-387 62 10

Spoed Eisende Hulp (SEH)
043-387 67 00

Laatst bijgewerkt op 26 mei 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-652