


Patiëntinformatie
Sacrale neuromodulatie Fase 1
Behandeling van incontinentie en/of obstipatie bij de afdeling Chirurgie
U hebt samen met uw arts besproken dat u wordt behandeld voor ontlastingsincontinentie en/of obstipatie (verstopping) door middel van sacrale neuromodulatie (sacrale zenuwstimulatie).
Op dit informatieblad vindt u informatie over de eerste fase van deze methode. U vindt de polikliniek Chirurgie op niveau 1. Volg 7-1-blauw
Fase 1: de test fase
Het toepassen van sacrale neuromodulatie vindt plaats in twee fasen. De eerste fase is de testfase en de tweede fase de implantatie fase. Beide ingrepen kunnen onder zowel lokale als volledige anesthesie plaatsvinden.
Tijdens de test fase wordt onder in uw rug een dunne elektrode ingebracht vlakbij de zenuwen die de darmen aansturen.
Deze elektrode wordt eerst onderhuids gelegd en vervolgens aangesloten op een uitwendige stimulator. Deze geeft elektrische impulsen af aan de zenuwen.
De stimulator wordt door de arts ingesteld op de voor u juiste stand.



Complicaties
Net als bij elke andere operatie kunnen ook bij sacrale neuromodulatie complicaties optreden zoals een nabloeding of een infectie. De kans hierop is echter klein.
Een vervelende complicatie die kan ontstaan, is het verschuiven van de elektrode. Wanneer de elektrode niet meer op de goede plek zit moet de procedure eventueel opnieuw plaatsvinden
Weer thuis
Zodra u zich goed voelt, mag u naar huis, wanneer de ingreep onder lokale anesthesie plaats vindt kan dat meestal al dezelfde dag.
Wanneer u onder anesthesie (narcose) bent geweest, kan het een aantal uur duren voordat u naar huis mag.
De wond is goed afgeplakt, de pleister moet u gewoon laten zitten totdat u weer op de poli komt. Dat betekent dat de pleister niet nat mag worden en u dus tijdens de testperiode niet mag douchen of baden. Het is belangrijk dat de elektrodes goed op hun plek blijven zitten. Zware voorwerpen tillen, bukken en u uitrekken moet u dan ook vermijden.
U krijgt een ontlastingsdagboekje mee dat u moet invullen gedurende deze testfase. Na ongeveer drie weken bellen wij u om te horen hoe het gaat tijdens de testfase en om te bepalen of de tweede fase van behandeling kan doorgegaan.
Contact
Bij vragen of problemen, kunt u contact op nemen met huisarts of uw behandelende arts in het ziekenhuis.
Wanneer na de operatie thuis problemen zijn, neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie
Polikliniek Chirurgie
043- 387 49 00
E: poli.chirurgie@mumc.nl
Spoedeisend Hulp (SEH)
043- 387 67 00 avonds of in het weekend; vraag naar de dienstdoende chirurg