Coronavirus

Folder

Wat is het coronavirus?

Informatie over het coronavirus (SARS-CoV-2) en virussen in het algemeen.

In dit blad informeren wij u over het coronavirus en virussen in het algemeen.
Wat is een virus is en hoe werkt een virus zoals het coronavirus.
Meer informatie over het coronavirus en actuele informatie vindt u op de website van het RIVM. www.rivm.nl

Wat zijn virussen?

Virussen zijn kleine organismen. Zo klein, dat je ze met een gewone microscoop niet kunt zien. Op zichzelf kan een virus niets. Eigenlijk is een virusdeeltje niet meer dan een stukje genetisch materiaal dat is ingepakt in een laagje eiwitten. Er zijn veel verschillende soorten virussen. 

Hoe werkt een virus?

Om te kunnen (blijven) bestaan, heeft een virus gastcellen van bijvoorbeeld een mens nodig. Het virus dringt dan door in de gezonde cellen en gaat zich daar dan vermenigvuldigen. Razendsnel maakt de cel een grote hoeveelheid virusdeeltjes. De nieuwe virusdeeltjes die vrijkomen besmetten op hun beurt weer nieuwe cellen. De geïnfecteerde cellen worden beschadigd of gaan dood. Zo wordt u als drager van het virus ziek.
Als uw immuunsysteem deze viruscellen ontdekt, gaat het aan het werk om onder andere antistoffen aan te maken. Die proberen het virus kapot te maken. De antistoffen blijven nog een tijd in het lichaam, ook als u weer beter bent. Hierdoor bent u beschermd om opnieuw ziek te worden door hetzelfde virus, of wordt u minder ziek. Door de hoeveelheid antistoffen in uw bloed te meten is te zien of u besmet bent geweest.

Ontstaan van het coronavirus

Aannemelijk is dat het nieuwe coronavirus in China van dieren is overgegaan op mensen. De vorm van coronavirussen is opvallend. Als je het virus onder een elektronenmicroscoop bekijkt, zie je uitsteeksels met een bolletje erop. Dat ziet er een beetje uit als een kroon. De Latijnse naam voor kroon is corona. Het coronavirus is dus genoemd naar zijn vorm. 

Het coronavirus kan luchtwegklachten en koorts veroorzaken en in ernstige gevallen ademhalingsproblemen. Het virus wordt verspreid door hoesten en niezen. Via druppeltjes komt het zo in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus.

Coronavirus

Hoe verspreidt het nieuwe coronavirus zich en wat kunt u doen om verspreiding te voorkomen?

Van mens tot mens

We hebben het vaak over 'corona' maar de ziekte heeft de officiële Engelse benaming COVID-19 (COronaVirus Infectious Disease-2019). Het virus heeft als officiële naam SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome - CoronaVirus-2).

Uw lichaam verdedigt zich op verschillende manieren tegen virusinfecties. Het bekendst is uw huid. Die vormt een soort muur om uw lichaam die voor veel ziekteverwekkers ondoordringbaar is. Daarnaast zijn er veel andere verdedigingslinies waar een ziekteverwekker langs moet komen voordat u ziek kunt worden. Een voorbeeld is het immuunsysteem. Deze verdedigingslinies noemen we samen de afweer. U moet daardoor (meestal) in contact komen met een grotere hoeveelheid virusdeeltjes voordat u ziek wordt.

Een ziek iemand met het nieuwe coronavirus maakt in zijn lichaam miljoenen kopieën aan van dit virus. Deze deeltjes zitten vooral in de longen, maar ook op andere ‘natte’ plekken, zoals de keel of neusholte. Als deze persoon schreeuwt, niest of hoest, komen er behalve lucht ook heel veel druppeltjes uit zijn longen, keel of neusholte vrij. Het nieuwe coronavirus verspreidt zich via deze druppels.

Grote en kleine druppels

Andere mensen worden vooral via de wat grotere druppels die vrijkomen bij hoesten, niezen of schreeuwen besmet. De meeste grote druppels komen niet verder dan 1,5 meter. 

In sommige situaties kunnen er heel veel kleine druppels vrijkomen. Bijvoorbeeld bij het aansluiten van patiënten op beademingsmachines op de Intensive Care (IC). Maar ook, in veel mindere mate, bij sporten of zingen. Als dit kan gebeuren zijn er extra maatregelen nodig om verspreiding te voorkomen. Bijvoorbeeld goede bescherming van IC-medewerkers of controle op gezondheidsklachten, goede ventilatie en voldoende afstand bij binnensporten.

Als u ziek bent

Mensen met COVID-19 hebben vaak klachten zoals:

  • verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
  • hoesten
  • benauwdheid
  • verhoging of koorts
  • plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Hebt u deze klachten, blijf thuis, raadpleeg uw huisarts en laat u testen!

Vanaf de testdag tot de uitslag blijft u thuis!

  • Bent u negatief getest, dan mag u weer naar buiten.
  • Bent u positief getest, dan blijft u in isolatie. 

Meer informatie over isolatie vindt u hier.

De belangrijkste maatregelen

  • Nies of hoest in uw elleboog.
  • Was regelmatig uw handen.
  • Hebt u klachten, blijf thuis en doe een test!

De regels om corona te bestrijden, veranderen regelmatig.
Houd daarom TV en radio in de gaten of kijk op de website van het RIVM.

Bron:  RIVM

Contact

Voor de richtlijnen, die regelmatig aangepast worden, verwijzen wij naar de website van het RIVM https://www.rivm.nl
Op deze website vindt u ook meer informatie over het coronavirus.
Voor informatie over het beleid inzake het coronavirus  van het Maastricht MUMC+ verwijzen wij u naar onze website https://www.mumc.nl

Laatst bijgewerkt op 10 januari 2023