Coronavirus

Patiëntinformatie

Wat is het coronavirus?

Informatie over het coronavirus (SARS-CoV-2) en virussen in het algemeen.

In dit blad informeren wij u over het coronavirus en virussen in het algemeen.
Wat is een virus is en hoe werkt een virus zoals het coronavirus.
Meer informatie over het coronavirus en actuele informatie vindt u op de website van het RIVM. www.rivm.nl

Wat zijn virussen?

Virussen zijn kleine organismen. Zo klein, dat je ze met een gewone microscoop niet kunt zien. Op zichzelf kan een virus niets. Eigenlijk is een virusdeeltje niet meer dan een stukje genetisch materiaal dat is ingepakt in een laagje eiwitten. Er zijn veel verschillende soorten virussen. 

Hoe werkt een virus?

Om te kunnen (blijven) bestaan, heeft een virus gastcellen van bijvoorbeeld een mens nodig. Het virus dringt dan door in de gezonde cellen en gaat zich daar vervolgens vermeerderen. Razendsnel maakt de cel een grote hoeveelheid virusdeeltjes. De nieuwe virusdeeltjes die vrijkomen besmetten op hun beurt weer nieuwe cellen. De geinfecteerde cellen worden beschadigd of gaan dood. Zo wordt u als drager van het virus ziek.
Zodra uw immuunsysteem deze viruscellen ontdekt, gaat het aan het werk om onder andere antistoffen aan te maken. Die proberen het virus kapot te maken. De antistoffen blijven nog een tijd in het lichaam, ook als u inmiddels genezen bent. Aan de hand van die antistoffen is te zien of u besmet bent geweest en bent u in sommige gevallen voor korte of langere duur
beschermd tegen een volgende infectie door dit virus.

Ontstaan van het coronavirus

Aannemelijk is dat het nieuwe coronavirus in China van dieren is overgegaan op mensen. De vorm van coronavirussen is opvallend. Als je het virus onder een elektronenmicroscoop bekijkt, zie je uitsteeksels met een bolletje erop. Dat ziet er een beetje uit als een kroon. De Latijnse naam voor kroon is corona. Hiet coronavirus is dus genoemd naar zijn vorm. Het coronavirus kan luchtwegklachten en koorts veroorzaken en in ernstige gevallen ademhalingsproblemen. Het virus wordt verspreid door hoesten en niezen. Via druppeltjes komt het zo in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus.

Coronavirus

Hoe verspreidt het nieuwe coronavirus zich en wat kunt u doen om verspreiding te voorkomen?

Van mens tot mens

We hebben het vaak over 'corona' maar de ziekte heeft de officiële Engelse benaming COVID-19 (COronaVirus Infectious Disease-2019). Het virus heeft als officiële naam SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome - CoronaVirus-2). Uw lichaam verdedigt zich op verschillende manieren tegen virusinfecties. Het bekendst is uw huid. Die vormt als het ware een muur om uw lichaam die voor veel ziekteverwekkers ondoordringbaar is. Daarnaast zijn er tal van andere verdedigingslinies waar een ziekteverwekker langs moet komen voordat u ziek kunt worden, zoals het immuunsysteem, vaak afweer genoemd. Eén virusdeeltje is dan ook zelden genoeg om ziek van te worden. U moet (meestal) in contact komen met een grote hoeveelheid virusdeeltjes voordat u ziek wordt.

Een ziek iemand met het nieuwe coronavirus maakt in zijn lichaam miljoenen kopieën aan van dit virus. Deze deeltjes zitten vooral in de longen, maar ook op andere ‘natte’ plekken, zoals de keel of neusholte. Als deze persoon schreeuwt, niest of hoest, komen er behalve lucht ook heel veel druppeltjes uit zijn longen, keel of neusholte vrij. Het nieuwe coronavirus verspreidt zich via deze druppels.

Grote en kleine druppels

Ondanks dat het nieuwe coronavirus nog een vrij nieuw virus is waarvan nog lang niet alles bekend is, weten we dat andere mensen vooral via de wat grotere druppels die vrijkomen bij hoesten, niezen of schreeuwen besmet worden. De grote druppels komen niet zo ver (zelden verder dan 1,5 meter).  

In sommige situaties kunnen er heel veel kleine druppels vrijkomen, zoals bij het aansluiten van patiënten op beademingsmachines op de Intensive Care (IC) en in veel mindere mate ook bij sporten of zingen. In deze situaties worden daarom extra maatregelen genomen. Bijvoorbeeld goede bescherming van IC-medewerkers of controle op gezondheidsklachten, goede ventilatie en voldoende afstand bij binnensporten.

Als u ziek bent

Mensen met COVID-19 hebben vaak klachten zoals:

 • verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
 • hoesten
 • benauwdheid
 • verhoging of koorts
 • plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Hebt u deze klachten, blijf thuis, raadpleeg uw huisarts en laat u testen!

Vanaf de testdag tot de uitslag blijft u thuis!

 • Bent u negatief getest, dan mag u weer naar buiten.
 • Bent u positief getest, dan blijft u in isolatie. Dat geldt ook voor uw huisgenoten.

​​​​​​​Meer informatie over isolatie vindt u hier.

De belangrijkste maatregelen

 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Was regelmatig uw handen.
 • Nies of hoest in uw elleboog.
 • Hebt u klachten, blijf thuis!

De regels om corona te bestrijden, veranderen regelmatig.
Houd daarom TV en radio in de gaten of kijk op de website van het RIVM.

Bron:  RIVM

Contact

Voor de richtlijnen, die regelmatig aangepast worden, verwijzen wij naar de website van het RIVM https://www.rivm.nl
Op deze website vindt u ook meer informatie over het coronavirus.
Voor informatie over het beleid inzake het coronavirus  van het Maastricht MUMC+ verwijzen wij u naar onze website https://www.mumc.nl

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021