Mumc+ foto online folders

Patiëntinformatie

Achterste glasvochtmembraanloslating

Uw behandelend oogarts heeft bij u een achterste glasvochtmembraanloslating vastgesteld. Dit is een onschuldig proces, wat bij iedereen boven een bepaalde leeftijd voorkomt. In dit informatieblad vindt u alles wat u hierover moet weten.

Het glasvocht is de gelei die uw oog opvult en deze is omhuld door een vliesje. Dit wordt ook wel glasvochtmembraan genoemd. Met het ouder worden, verandert de samenstelling van het glasvocht geleidelijk. Hierdoor vervloeit en krimpt het glasvocht en uiteindelijk laat het glasvocht (met het glasvochtmembraan) los van het netvlies. 

Dit wordt achterste glasvochtmembraanloslating genoemd. Dit is een normaal verouderingsproces dat plotseling optreedt en enkele weken tot maanden duurt. Bij een aantal mensen gaat het gepaard met flitsen, bij vrijwel iedereen met het acuut ontstaan van één of meerdere bewegende vlekjes in het gezichtsveld. De vlekjes waar u tegenaan kijkt zijn de achterkant van het glasvocht (vaak daar waar het glasvocht aan uw oogzenuw heeft vastgezeten).

Het loslaten van het glasvochtmembraan veroorzaakt over het algemeen verder geen problemen. Tijdens het loskomen van het glasvocht kan er echter een scheurtje in uw netvlies worden getrokken. Om deze reden zal uw oogarts uw oog grondig onderzoeken. Als dit namelijk verder gaat kan er een netvliesloslating optreden.

Achterste glasvochtmembraanloslating: het glasvocht laat los van het netvlies
1. Achterste glasvochtmembraanloslating: het glasvocht laat los van het netvlies

Symptomen

Een achterste glasvochtmembraanloslating hoeft niet te leiden tot klachten bij het zien, maar gaat vaak gepaard met zwevende vlekjes, lichtflitsen en soms ook verminderd zicht.

  • ​​​​​​​Zwevende vlekjes: Dit zijn troebelingen in het glasvocht die u waarneemt als zwevende vlekjes, vooral in een lichte omgeving. Sommige mensen hebben al jaren last van vlekjes, dit is over het algemeen onschuldig. Bij een achterste glasvochtmembraanloslating kunnen deze vlekjes duidelijker zichtbaar worden en in aantal toenemen. Ze zullen wel weer minder worden na het acute moment, maar houdt er rekening mee dat dit maanden kan duren.
  • Lichtflitsen: deze ontstaan door dat er vanuit het glasvocht aan het netvlies wordt getrokken, en zijn vooral voor u merkbaar in de avond en in een donkere omgeving. De flitsen worden vaak omschreven als een kortdurende bliksemschicht aan de zijkant van het oog.
  • Verminderd zicht: Afhankelijk van de hoeveelheid en de plaats van de troebelingen door het achterste glasvochtmembraanloslating kan u last hebben van verminderd zicht.

Onderzoek

Om te bepalen of er sprake is van een achterste glasvochtmembraanloslating en/of netvliesproblemen onderzoekt de oogarts u grondig. Hiervoor zal de oogarts de pupil verwijden met behulp van oogdruppels. Ook uw netvlies wordt bekeken door een glaasje voor of op het oog. Door de oogdruppels zult u na het onderzoek nog enkele uren wazig blijven zien.

Behandeling

Bij een achterste glasvochtmembraanloslating is geen behandeling nodig:

  • De zwevende vlekjes zullen in de loop der tijd minder hinderlijk worden, maar verdwijnen meestal niet helemaal.
  • Wanneer het achterste glasvochtmembraan niet meer trekt aan uw netvlies, houden de lichtflitsen meestal op.
  • Zijn er geen netvliesproblemen bij u gevonden? Dan verbetert uw zicht in de loop der tijd weer.
  • Is er sprake van een scheurtje of een netvliesloslating dan zal uw arts het vervolgtraject met u bespreken.

Weer thuis

We raden u aan om het een paar weken rustiger aan te doen. Het kan zijn dat u nog een vervolg afspraak heeft gekregen.

Mochten uw klachten van flitsen of zwevende vlekjes toenemen of ervaart u gezichtsvelduitval? Neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met uw oogarts. Er wordt voor u op zeer korte termijn een afspraak ingepland.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan uw behandelend arts of bellen met de afdeling Oogheelkunde van het Maastricht UMC+:

Polikliniek Oogheelkunde: 043 - 387 68 00 (op werkdagen van 8.15 uur tot 17.00 uur)

Spoedeisende Hulp (SEH): 043 - 387 67 00 (na 17.00 uur en in het weekend) Vraag naar de dienstdoende oogarts.

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021