_

Patiëntinformatie

Röntgenfoto’s van de darm

Onderzoek op de afdeling Beeldvorming

Onderzoek op de afdeling Radiologie

Algemeen

U bent door uw behandelend arts doorverwezen voor röntgenfoto’s van de dikke of dunne darm naar de afdeling Beeldvorming. Op dit blad krijgt u informatie over de voorbereiding van dit onderzoek en het onderzoek zelf.
U vindt de afdeling Beeldvorming op niveau 3. 
Volg H-3 / lift H-niveau 3 (rood).

Bij een röntgenonderzoek maken röntgenstralen de darmen, gevuld met contrastmiddel, zichtbaar op een foto. Röntgenstralen gaan door uw lichaam zonder dat u er iets van merkt.

Voorbereiding voor volwassenen

Om de darmen goed zichtbaar te maken is het nodig dat de darmen helemaal leeg en schoon zijn. Daarom start u twee dagen voor het onderzoek met laxeermiddelen en een laxerend dieet.

Let op!

Het is belangrijk en noodzakelijk voor dit onderzoek dat u de volgende instructies precies opvolgt. Beide dagen vóór het onderzoek neemt u de laxeermiddelen.

 • Om 8.00 uur in de ochtend 20 gram poeder (magnesiumsulfaat), opgelost in water.
 • Om 18.00 uur in de avond twee tabletten Bisacodyl.

Van de afdeling Beeldvorming krijgt u een recept mee voor een laxerend poeder (magnesiumsulfaat) en tabletten (Bisacodyl). Beide medicijnen kunt u ophalen bij uw eigen apotheek. Drinkt u na het innemen van de poeder en de tabletten een paar glazen heldere vloeistof zoals water of thee (lees hieronder wat u wel/niet mag drinken). De laxeermiddelen veroorzaken diarree. Het is dus raadzaam in de buurt van een toilet te blijven.

Twee dagen voor het onderzoek start u met het dieet.
Dag één mag u als ontbijt een beschuit of sneetje wittebrood met kaas of jam eten.
Daarna mag u twee dagen alleen vloeibare voeding eten of drinken. Drink minstens drie liter (18 glazen) heldere vloeistof goed verspreid over de dag. Moet u zich om medische redenen aan een vochtbeperking houden, hoeft u deze extra hoeveelheid niet te drinken.

Wat u wel mag drinken
 • Leidingwater;
 • Mineraalwater en limonade (zonder koolzuur);
 • Thee en koffie (zonder melk en/of suiker);
 • Druivensap of appelsap;
 • Gezeefd sinaasappelsap of grapefruitsap (zeef met een theezeef of koffiefilter);
 • Bouillon van een bouillonblokje.

Wat u niet mag drinken
 • Melk- of yoghurtproducten;
 • Soep;
 • Fruitsmoothies en fruitshakes;
 • Pap van grove bindmiddelen (zoals havermout);
 • Kant-en-klare babyvoeding.

 

De avond voor het onderzoek mag u vanaf 22.00 uur tot en met het onderzoek niet meer eten en drinken.

Waardevolle spullen

Laat sieraden en waardevolle spullen thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies of vermissing van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

Wat u altijd moet melden

Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Neem dan contact op met uw arts vóór het onderzoek.

Medicijnen

Uw gebruikelijke medicijnen kunt u op de normale wijze blijven innemen.
Heeft u diabetes en gebruikt u insuline neem dan contact op met de diëtist van het Maastricht UMC+. In verband met het voorbereidingsdieet.
T 043-387 51 89 (werkdagen van 9.30 uur en 16.30 uur)

Heeft u een stoma?

Als u een dikke darm stoma (colonstoma) heeft, kunt u het hierboven beschreven dieet gewoon volgen. Wij raden u aan een groter stomazakje (met kraantje) te gebruiken. Deze is verkrijgbaar via een stomaverpleegkundige.

Als u een dunne darm stoma (ileostoma) heeft, mag u geen laxeermiddelen nemen. De rest van het hierboven beschreven dieet kunt u gewoon volgen.

Voorbereiding voor kinderen tot 16 jaar

Het is voor kinderen niet nodig om te laxeren en een dieet te volgen. Op de dag van het onderzoek mag uw kind voeding krijgen of licht ontbijten met een beschuitje en een kopje thee, maar 3 uur vóór het onderzoek mag uw kind niet meer eten of drinken.

Het onderzoek

Het onderzoek

Voor de röntgenfoto’s van de darm meldt u zich aan de balie van de afdeling Beeldvorming, locatie Beeldvorming 3. Volg H-3 / lift H -niveau 3 (rood).

Röntgenfoto’s van de dunne darm

Voor het dunne darm onderzoek kleedt u zich uit op de onderbroek na. De Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB'er) geeft u een papieren wegwerpschort om aan te trekken.
Vervolgens gaat u op een onderzoekstafel liggen. U krijgt een dun slangetje ingebracht in uw mond of neus dat tot in de dunne darm voert. Via dit slangetje krijgt u contrastmiddel toegediend. Contrastvloeistof maakt de dunne darm goed zichtbaar. Het onderzoek duurt ongeveer één uur.

Röntgenfoto’s van de dikke darm

Voor het dikke darm onderzoek kleedt u zich helemaal uit. De MBB'er geeft u een papieren wegwerpschort om aan te trekken. Vervolgens gaat u op een onderzoekstafel liggen. Om de dikke darm goed zichtbaar te maken, krijgt u contrastmiddel toegediend via een dun slangetje in de anus. Wij vragen u een paar keer te draaien om de hele darm goed te kunnen vullen. Ook wordt de darm met lucht gevuld. Direct na het onderzoek mag u naar het toilet om het contrastmiddel en de lucht weer kwijt te raken. Het onderzoek duurt ongeveer één uur. Wij adviseren u extra ondergoed mee te nemen.

Het onderzoek is niet gevaarlijk voor u of uw kind.

Na het onderzoek

Drink na het onderzoek 1 à 2 liter water om verstopping door het contrastmiddel te voorkomen. Moet u zich om medische redenen aan een vochtbeperking houden, hoeft u deze extra hoeveelheid niet te drinken. Neem eventueel een laxeermiddel. U kunt dit overleggen met de radioloog die het onderzoek uitvoert.

De eerste dagen na het onderzoek kunt u de resten van het witte contrastmiddel aantreffen in de ontlasting. Hiervan heeft u geen klachten. Treden er na de behandeling thuis toch klachten op, neem dan contact op met uw huisarts of behandelend arts.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek van de darmen krijgt u van de behandelend arts, nadat de radioloog de foto’s heeft beoordeeld. De afspraak met de behandelend arts dient u zelf te maken.

Contact

Ook voor vragen kunt u bij ons terecht. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur telefonisch bereikbaar
Tijdens het onderzoek zelf kunt u ook nog vragen stellen aan de aanwezige radioloog en/of radiodiagnostisch laborant.

Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Beeldvorming. Dan maken wij een andere afspraak met u.

Afdeling Beeldvorming 
043-387 75 00 (werkdagen tussen 8.00 uur en 16.30 uur)

Afdeling Diëtetiek
043-387 51 89 (werkdagen tussen 9.30 uur en 16.30 uur)

Laatst bijgewerkt op 19 maart 2021