wacht bevo2

Folder

Schildkliertherapie met jodium

Behandeling op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde) of verpleegafdeling A1

U krijgt een schildklier behandeling met radioactief jodium.
De cellen van de schildklier zijn cellen die jodium opnemen en dus ook radioactief jodium. Het radioactieve jodium inactiveert de overgebleven cellen van de schildklier of van de tumor.
Het radioactieve jodium krijgt u via een capsule die u moet innemen.

Afhankelijk van de dosis die u krijgt, wordt u wel of niet opgenomen. Als u wordt opgenomen, dan is dat op verpleegafdeling A1, niveau 1. (www.mumcplattegrond.nl/#map/d0_d76) Hierdoor heeft uw omgeving geen risico op straling. 

patiëntenkamer

Voorbereiding

Volg een jodiumbeperkt dieet vanaf 4 dagen voor uw behandeling.
In de folder ‘Jodiumbeperkt dieet’ (info.mumc.nl/pub-1487) leest u waarom dit nodig is. Ook staat in deze folder welk voedsel u wel mag eten en welk voedsel u niet mag eten. Het is belangrijk dat u vanaf 3 uur voor de start van de behandeling niets meer eet en drinkt.

Wat u altijd moet melden

Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Vertel dit uw arts vóór de behandeling.

Medicijnen

Voor de behandeling is het belangrijk om bepaalde medicijnen te stoppen. Bespreek met uw behandelend arts welke medicijnen u moet stoppen.

Opname

Afhankelijk van de dosis die u krijgt, wordt u 1 tot 4 dagen opgenomen op verpleegafdeling A1.
Vóór uw opname maken we een schatting van de verwachte opnameduur.
Tijdens uw opname wordt u in isolatie verpleegd. Dit betekent dat u de kamer niet mag verlaten. Hierdoor lopen andere mensen geen risico door de straling en komt het jodium niet in het milieu terecht.

Radio, televisie en vaste telefoon zijn gratis aanwezig op de kamer. U mag uw eigen telefoon, tablet of kleine laptop meenemen in de kamer wanneer deze in een speciale plastic hoes worden verpakt. Deze hoes krijgt u aan de balie van de verpleegafdeling. 
Tijdens uw opname meten we elke dag de straling om te bepalen of u uit uw kamer mag.

Behandeling

De behandeling van patiënten met radioactief jodium is aan wettelijke regels gebonden. In tegenstelling tot gewoon jodium zendt radioactief jodium straling uit.
Kunt u zich om bepaalde redenen niet aan de voorschriften houden? Dan kan de therapie niet doorgaan. Bespreek dit van te voren met uw arts.

Bezoek

U mag de eerste 24 uur van uw opname geen bezoek ontvangen. Daarna mag u, in overleg met de afdeling en behandelend arts, bezoek ontvangen.

Wat brengt u mee naar het ziekenhuis?

Neem kleding, ondergoed, pyjama, toiletspullen en slippers mee die u na de opname kunt weggooien.
In een kast buiten uw kamer kunt u spullen bewaren die u niet meteen nodig heeft. Zoals de kleding die u nodig heeft wanneer u weer naar huis gaat.
U kunt na de opname niets van wat op uw kamer was, terug mee naar huis nemen. Dit heeft te maken met een mogelijke radioactieve besmetting. Neem zo min mogelijk mee en laat waardevolle spullen thuis.

Ook fruit of tussendoortjes moet u zelf meenemen.

Weer terug thuis

Als u terug thuis bent, zit er in uw schildklier nog steeds radioactief jodium. U kunt nog steeds in een lichte mate andere personen aan straling blootstellen. Dit is voor uw omgeving geen direct gevaar, maar de hoeveelheid straling voor andere personen moet altijd zo klein mogelijk zijn. Dit geldt voor iedereen, maar speciaal voor kleine kinderen.

Volg onderstaande leefregels 2 weken lang zo goed mogelijk op. Voor contact met kleine kinderen moet u 3 weken de leefregels opvolgen. De hoeveelheid straling die uw huisgenoten en anderen op deze manier oplopen, is door de leefregels dan heel klein.

Soms kan de duur van de leefregels korter zijn. Deze informatie kunnen wij u pas geven bij de toediening. Als u wordt opgenomen, krijgt u de informatie bij ontslag.

Leefregels voor thuis

Uw arts zal nog wat uitleg geven bij onderstaande leefregels.

Afstand houden
  • Huisgenoten moeten zoveel mogelijk afstand van u houden.
  • Kleine kinderen tot 10 jaar zijn gevoeliger voor straling dan volwassenen. Bewaar daarom zoveel mogelijk afstand tot kleine kinderen. Neem ze niet op schoot of bij u in bed. Laat ze door een andere huisgenoot verzorgen. Als dit niet mogelijk is, kunnen ze beter bij familie of vrienden logeren .
  • Slaap op minstens 2 meter afstand van uw partner. Is dit niet mogelijk is? Slaap dan in aparte kamers. Bij partners of huisgenoten van 60 jaar en ouder is de kans op mogelijke stralingsschade veel kleiner en hoeft u zich hier niet aan te houden.
Toiletbezoek
  • Bij toiletbezoek moeten ook mannen zittend plassen.
  • Gebruik altijd toiletpapier, ook als u alleen plast.
  • Was uw handen op het toilet als dit mogelijk is, zodat deurknoppen zo schoon mogelijk blijven.
Zwangerschap en borstvoeding
  • In de eerste 6 maanden na de behandeling met radioactief jodium wordt het afgeraden om zwanger te worden. Mannen wordt aangeraden tot zes maanden na behandeling geen kinderen te verwekken.
  • Als u borstvoeding geeft, moet u voor de behandeling hiermee stoppen. Ook na de behandeling kunt u geen borstvoeding meer geven.
Werk
  • Werkt u in het basisonderwijs of in de kinderopvang met kinderen tot en met 10 jaar? Dan mag u 2 tot 3 weken niet werken. Dit is afhankelijk van de gegeven dosis en de hoeveelheid straling bij ontslag,
  • Probeer op het werk zoveel mogelijk de leefregels te volgen.
  • Als u naar school gaat, mag u gedurende de periode van de leefregels niet naar school.

Overige leefregels

  • Ga niet langer dan 1 uur naast dezelfde personen zitten, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer en de bioscoop.
  • Wordt u onverwacht in het ziekenhuis opgenomen in de periode waarin deze leefregels gelden? Dan moet de arts die u heeft behandeld  gewaarschuwd worden.
  • Houd tijdens het bezoek afstand van uw bezoekers. Bezoek van kleine kinderen en zwangere vrouwen wordt afgeraden.
  • Omdat uw speeksel, zweet, urine en ontlasting besmet kunnen zijn met jodium, mogen anderen het servies, bestek, lakens en handdoeken die u gebruikt niet gebruiken. U hoeft deze spullen niet apart te wassen of af te wassen. Na het wassen kan alles weer door iedereen gebruikt worden.
  • Gaat u vlak na de behandeling met jodium een internationale reis maken? Meld dit dan aan de verpleging. Als het nodig is, krijgt u een 'reisbrief' mee.

Waar blijft het radioactief jodium?

Het radioactieve jodium dat niet in de schildklier wordt opgenomen, plast u de eerste uren na inname weer uit. Drink daarom de eerste dag na de inname van de capsule ongeveer 1 tot 2 liter vocht. Een klein gedeelte van het jodium verdwijnt via het speeksel, traanvocht en transpiratievocht uit uw lichaam. Op uw kamer is er koffie, thee en water.

Bijwerkingen

Van het radioactief jodium merkt u meestal niks. Een hoge dosering kan soms klachten geven, zoals een droge mond en misselijkheid. 
Wilt u meer informatie over de bijwerkingen en de risico's van straling? Vraag dit aan uw arts.

Contact

Kunt u niet komen of heeft u nog vragen? Bel dan met onze afdeling.

Afdeling Beeldvorming, Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer  043 - 387 47 46 
van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur

Websites

Laatst bijgewerkt op 17 april 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-891