MUMC+

Patiëntinformatie

Zelf testen op de VRE-bacterie

Vancomycine Resistente Enterokok

U bent recent opgenomen of behandeld geweest in Maastricht UMC+. Het ziekenhuis heeft de VRE-bacterie aangetroffen bij een aantal patiënten van verschillende afdelingen. U bent in behandeling geweest op een afdeling waar de VRE-bacterie is aangetroffen. Daardoor bestaat het risico dat u ook drager bent van de bacterie. Om te voorkomen dat u de bacterie doorgeeft aan iemand anders, vragen wij u om een zelftest naar VRE te doen.

Hieronder leggen we u uit wat VRE precies is, wat dit voor u betekent en hoe u de zelftest moet uitvoeren.

Wat is VRE?

VRE staat voor ‘Vancomycine-Resistente Enterokok’. Enterokokken zijn bacteriën die van nature voorkomen in de maag en darmen. De VRE-variant van die bacterie is ongevoelig voor behandeling met de gangbare antibiotica (antibiotica die veel gebruikt worden) zoals vancomycine. De laatste jaren hebben veel Nederlandse ziekenhuizen in toenemende mate te maken met verspreiding van de VRE-bacterie.

Wat gebeurt er als iemand de VRE-bacterie bij zich draagt?

Mensen die de VRE-bacterie bij zich dragen, merken daar in principe niets van. Zij dragen de bacterie bij zich, zonder daar zelf klachten van te hebben. Bij mensen met een verminderde weerstand kan de bacterie soms tot infecties leiden. U hoeft daar geen last van te hebben, maar u kunt als drager de bacterie wel doorgeven aan iemand anders. De belangrijkste maatregel om verspreiding te voorkomen, is het regelmatig en goed wassen van de handen met water en zeep, met name na toiletbezoeken en vóór de bereiding van voedsel.

Wat houdt de zelftest in?

Om te onderzoeken of u drager bent van de VRE-bacterie dient u een uitstrijkje van de anus te maken (indien u een stoma heeft van het stoma). Om VRE-dragerschap definitief uit te sluiten moet u 2 dagen achter elkaar, 2 keer per dag een kweek afnemen (1 's ochtends en 1 ’s avonds). Telkens met een nieuw buisje en nieuw wattenstaafje.      

Zie onderstaande handleiding.

Instructie kweekafname

1: Open de verpakking. 2: Neem het wattenstaafje uit de verpakking, houd hem boven het rode breekpunt vast. Strijk met het wattengedeelte in de anus. 3: Steek het wattenstaafje in het buisje met de vloeistof. 4: Breek het wattenstaafje af, ter hoogte van het rode breekpunt. 5:  Sluit het buisje met de dop. Plak een patiënten sticker op het buisje en stop de afgenomen monsters in de safetybag.

Versturen

Als u alle kweken heeft afgenomen sluit u de safetybag en stopt deze samen met het aanvraagformulier in de retourenvelop en stuurt deze retour. 

Het juiste adres is al ingevuld, een postzegel plakken is niet nodig.

Opstuurpakket

De uitslag

Ongeveer zeven dagen na ontvangst in het laboratorium, is de uitslag bekend. Indien de VRE- bacterie bij u is aangetoond, wordt u via uw behandelaar van het ziekenhuis geïnformeerd en krijgt u advies wat u verder kunt doen. Indien de VRE-bacterie niet wordt aangetoond, informeren wij u per brief.

Contact

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben of meer uitleg wensen, kijk dan op www.mumc.nl voor veel gestelde vragen en antwoorden (zie hiernaast).

Staat uw vraag hier niet bij, neem dan contact op met de afdeling unit Infectiepreventie van Maastricht UMC+ via T 043 - 387 71 35.

Websites

  • www.mumc.nl > patiënt & bezoeker > Kwaliteit en Veiligheid> VRE-bacterie. Of typ in de zoekfunctie: "VRE" en klik op: "De VRE-bacterie: veelgestelde vragen"

Laatst bijgewerkt op 17 mei 2022