U hebt met uw behandelend arts besproken dat u naar het ziekenhuis komt voor een slaaponderzoek. Het onderzoek vindt plaats in een speciaal ingerichte kamer op verpleegafdeling A3 van het Maastricht UMC+. Op dit informatieblad vindt u informatie over de voorbereiding en het onderzoek.
Voorbereiding
Alle medicijnen die u gewoonlijk gebruikt kunt u blijven gebruiken (neem wat u nodig hebt mee). Dit geldt ook voor eventuele slaapmiddelen, tenzij de arts anders met u heeft afgesproken. Breng verder een (oude) pyjama, kamerjas en toiletartikelen mee naar het ziekenhuis. Wij vragen u om de dag voor de opname uw haren te wassen en geen haarlak of gel te gebruiken.
Belangrijk!
Soms wordt dit onderzoek uitgevoerd terwijl u al behandeld wordt voor slaapapneu met een CPAP of biPAP-apparaat. Neem dan het apparaat en eventuele bevochtiger, snoer, slangen en masker mee naar het ziekenhuis.
Het onderzoek
Het is de bedoeling om met dit onderzoek te kijken hoe de kwaliteit van uw slaap is.
De longfunctieanalist komt u rond 14.15 uur voorbereiden voor het onderzoek. Zorg dat u uw nachtkleding aan hebt en eventuele hoofdbedekking af doet. Er worden negen plakkers op uw hoofd geplakt. U krijgt twee elastische rekbanden om; één om de buik en één om de borst. Deze meten uw ademhaling. Twee plakkers op uw benen meten de beenbewegingen en twee plakkers op uw borst maken een hartfilmpje. Een microfoon boven uw bed registreert uw eventuele snurkgeluiden. Soms wordt via een dun slangetje bij uw neus het koolzuurgehalte in de uitgeademde lucht bepaald. Een sensor op de vinger meet het zuurstofgehalte in het bloed. De hele nacht worden er video-opnamen van u gemaakt.
Als alle signalen zijn gecontroleerd, wordt u weer van de apparatuur afgekoppeld. U kunt dan vrij rondlopen tot de meting om ongeveer 22.00 uur begint. Gaat u gewoonlijk vroeger slapen dan kan de meting in overleg met de verpleging ook eerder gestart worden.
Rond 22.00 uur zet de verpleging de apparatuur aan en begint de registratie van het slaaponderzoek. U blijft de hele nacht aangesloten aan de apparatuur. Om storingen te voorkomen moet u de koptelefoon afdoen en uw mobiele telefoon uitschakelen.
De verpleging controleert de hele nacht of alles goed gaat. U kunt ‘s nachts, in, overleg met de verpleging, gewoon naar het toilet. U wordt dan even losgekoppeld van de apparatuur.
’s Nachts mag u zich uiteraard omdraaien, de apparatuur is daarop berekend. Vraag aan de verpleging of zij het bed in de stand zetten zoals u dat thuis ook hebt.
Bedenk dat dit een onderzoek is. Als u ’s nachts wakker wordt en u denkt dat een plakker los is, het slangetje in de neus niet goed zit of een kabel te kort is waardoor u niet lekker ligt, bel dan de verpleging. Uw medewerking is heel belangrijk!
Tussen 08.00 uur en 08.30 uur stopt het onderzoek en worden alle elektroden verwijderd. Daarna kunt u douchen en ontbijten op uw kamer. Het kan zijn dat uw arts aansluitend aan het slaaponderzoek ook longfunctie of ander onderzoek heeft aangevraagd. Als u twijfelt vraag het gerust even na aan de balie van verpleegafdeling A3. U krijgt een polikliniek afspraak mee voor over ongeveer twee weken.
De uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u tijdens de afspraak op de polikliniek van uw behandelend arts. De metingen zijn dan uitgewerkt en bekeken en naar uw behandelend arts gestuurd. De videobeelden worden na beoordeling gewist.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan tijdens kantooruren telefonisch contact op met de medewerkers van de longfunctie-afdeling.
Als u twijfelt na het gesprek met de arts, neem dan contact op met verpleegafdeling A3.
Longfunctieafdeling T: 043-3875225
Verpleegafdeling A3 T: 043-3874310