Bij u is een antrumperforatie geconstateerd die gesloten moet worden. In dit blad vindt u informatie over de behandeling.
Wat is een antrumperforatie?
Een antrumperforatie is een open verbinding tussen de mondholte en de neusbijholte. Normaal is er geen verbinding, maar soms ontstaat bij het trekken van een kies in de bovenkaak of na het verwijderen van ontstekingsweefsel aan de wortels van een kies in de bovenkaak een gat: een antrumperforatie. De open verbinding moet gesloten worden om infectie van de neusbijholte te voorkomen.
Voorbereiding
Wanneer de antrumperforatie pas later ontdekt wordt, is de kaakholte soms al ontstoken en moet die eerst schoon gemaakt worden. Dat gebeurt door de kaakholte dagelijks te spoelen, soms in combinatie met antibiotica. Na ongeveer een week is de ontsteking dan rustig.
Neem begeleiding mee als u naar het ziekenhuis komt. Na afloop van de behandeling mag u meteen naar huis, maar kunt u beter niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen.
De behandeling
Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie op niveau 2 van het Maastricht UMC+. Volg route H-2 groen.
Onder plaatselijke verdoving wordt een snee gemaakt in het tandvlees aan weerszijden van de open verbinding. Vervolgens wordt het tandvlees losgemaakt.
Dit losgemaakte tandvlees wordt over de open verbinding heen geplaatst en met hechtingen vastgezet. In een enkel geval is het gat groot en de ontsteking hardnekkig. De behandeling vindt dan onder narcose plaats.

Mogelijke complicaties
Na het sluiten van een antrumperforatie kan de wond soms blijven bloeden. Dit is iets anders dan het beetje bloed dat tot 24 uur na de ingreep uit de wond kan komen. Dat is normaal en houdt meestal vanzelf op.
Weer thuis
Pijn en koorts. De verdoving is na ongeveer drie uur uitgewerkt. Het is verstandig om ongeveer één uur na de behandeling alvast de voorgeschreven/afgesproken pijnstillers in te nemen. De pijnstillers werken namelijk veel effectiever als u ze inneemt voordat de pijn opkomt.
U kunt ook koorts krijgen. Een lichte verhoging is normaal.
Licht bloeden. Tot 24 uur na de ingreep kan een beetje bloed uit de wond komen. Dat houdt meestal vanzelf op. Wanneer het bloeden erger wordt, mag u niet spoelen. Wel kunt u een gaasje (of schone zakdoek) dubbelvouwen, het op de wond leggen en de tanden een half uur stevig op elkaar houden. Belangrijk is dat druk op de wond wordt uitgeoefend.
Zwelling. Door de ingreep kan de wang opzetten. Deze zwelling is na twee dagen het hevigst en neemt vervolgens na drie tot vijf dagen weer af. U kunt de zwelling verminderen door de eerste uren na de behandeling de wang te koelen met een washand met ijsblokjes of in een theedoek gewikkelde col pack. Het beste koelt u afwisselend 10 minuten wel en 15 minuten niet.
Verdere verzorging. Het is beter de dag van de ingreep de mond zo weinig mogelijk te spoelen. U kunt wel uw tanden en kiezen poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond.
Om de wond niet te belasten, mag u twee weken lang niet snuiten (neus ‘ophalen’ mag wel), een blaasinstrument spelen of persen. Na twee weken is de wond meestal stevig genoeg.
Eten, drinken en roken. U mag alles eten en drinken, hoewel dit de eerste dagen na de ingreep niet makkelijk gaat. We adviseren u de eerste dagen na de ingreep geen alcohol te gebruiken in verband met de kans op een nabloeding. De eerste 7 à 10 dagen na de ingreep kunt u beter stoppen met roken. Roken verstoort de wondgenezing waardoor lange tijd napijn kan ontstaan.
U neemt contact op met het ziekenhuis wanneer
- u koorts krijgt boven 39 ̊C (een lichte verhoging is normaal)
- na vier of vijf dagen de pijn of zwelling niet afneemt, maar juist erger wordt
- u een nabloeding vermoedt: de wond blijft bloeden, ook nadat u de wond heeft dichtgehouden met een gaasje.
Als complicaties voordoen, neem dan contact op met een van onderstaande telefoonnummers.
Contact
Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, neem dan contact met ons op.
Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie
043 -387 52 00 / 387 65 43
op werkdagen van 08.30 toto 17.00 uur
Spoedeisende Hulp (SEH)
043-387 67 00 zich ’s avonds, ’s nachts of in het weekend